Aktuelno iz kulture

Čuvena "Engrova violina" Mana Reja mogla bi da poste najskuplja fotografija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

19/02/2022

-

21:31

Čuvena "Engrova violina" Mana Reja mogla bi da poste najskuplja fotografija
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena fotografija "Le Violon d'Ingres" (Engrova violina) autora Mana Reja mogla bi da uđe u istoriju kao najskuplja fotografija koja je ikada prodata na aukciji.

Očekuje se da će originalni otisak ovog remek-dela, koji se ujedno smatra i najpoznatijim delom Mana Reja, na aukciji kuće "Christie's" u maju dostići cenu između 5 i 7 miliona dolara, piše CNN.

Crno-bela fotografija, koju je 1924. godine snimio američki avangardni fotograf, režiser, slikar i vajar, pretvara nago žensko telo u violinu. Prvi put je objavljena u nadrealističkom časopisu "La Revolution Surealiste" iste godine kada je i nastala.

Fotografiju je od umetnika 1962. kupio njujorški bračni par Rozalind i Melvin Džejkobs, iz čije kolekcije sada i ide na aukciju zajedno sa drugim umetničkim predmetima koje su skupljali decenijama.

Kćerka i naslednica Džejkobs izjavila je da svaki predmet iz kolekcije "ima jedinstvenu i intimnu priču iza sebe" i govori o odnosu njenih preminulih roditelja.

Aktuelni rekord za fotografiju koja je prodata na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskyja, koju je "Christie's" prodao za 4,3 miliona dolara 2011. godine.

Osim "Engrove violine", Rej je uradio seriju fotografija kod kojih su glavni motivi žena, lepota i senzualnost njenog tela, kao što su "Poljubac" i "Suze".

Rođen kao Emanuel Radnicki (1890-1976), ovaj umetnik je dao značajan doprinos dadaističkom i nadrealističkom pokretu.

Od 1908. do 1912. studirao je umetnost u Njujorku, a 1911. je radio kao slikar i vajar. Prve značajnije fortografije je snimio 1918. U to se vreme, osim slikarstvom, bavio i radom na filmu.

profimedia

Procenjuje se da će čuvena fotografija dostići cenu između 5 i 7 miliona dolara

U saradnji sa Marselom Dišanom stvorio je američki dadaizam, pravac začet u Evropi kao radikalni otklon od tradicionalnih principa umetnosti. Bio je član grupe umetnika "Ostali" (Others). Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, tvrdio je da dadaizam ne može zaživeti u Njujorku.

Potom se preselio u Pariz, gde je i proveo najveći deo svog života. U čuvenoj četvrti Monparnas radio je uglavnom u ateljeima tamošnjih umetnika. Ubrzo pošto se zaljubio u foto model Alis Pren, zvanu Kiki sa Monparnasa, i ona mu je počela pozirati.

Slikarski model, pevačica u noćnim klubovima, glumica i slikarka, našla se na stotinama fotografija koje je snimio Rej. Ali kultna i fotografski evergrin postala je pomenuta "Engrova violina".

profimedia

"Object to Be Destroyed"

Za više od 20 godina provedenih u Parizu, Men Rej je napravio revoluciju u fotografskoj umetnosti. Mnoge poznate ličnosti našle su se na njegovim fotografijama: Džejms Džojs, Gertruda Stajn, Žan Kokto, Bridžet Bejt Tičenor i Antonen Arto, a umentica Meret Openhajm mu je naga pozirala za seriju nadrealističkih fotografija.

Sa asistentkinjom i ljubavnicom Li Miler, Rej otkriva postupak solarizacije fotografije. Izmislio je i fotografsku tehniku koja koristi fotograme, a koju je dadaista Tristan Cara nazvao rejografija.

profimedia

"Glass tears"

Man Rej se pod starost vratio u Los Anđeles, ali je Pariz do kraja smatrao svojim domom i u tom gradu je i preminuo.

Prva velika retrospektivna izložba fotografija Mana Reja organizovana je tek 2013. u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura