Aktuelno iz kulture

Meri Popins sa kamerom: Kako je dadilja Vivijan Majer postala najbolji ulični fotograf 20. veka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2021

-

22:54

Meri Popins sa kamerom: Kako je dadilja Vivijan Majer postala najbolji ulični fotograf 20. veka
Vivijan Majer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vivijan Majer provela je najveći deo života radeći kao dadilja u Njujorku i Čikagu. Iako je oko vrata uvek nosila foto-aparat, niko nije znao da ona šetajući ulicama gradova u kojima je živela ili koje je posećivala majstorski "lovi" živopisne komadiće svakodnevice.

Ja sam pomalo špijunka

"Ja sam pomalo špijunka", navodno je odgovorila poznanici ova Amerikanka, koja je tek posle smrti postala poznata kao Meri Popins sa kamerom, a koja je potom proglašena i jednim od najboljih uličnih fotografa 20. veka.

EPA/Nacho Gallego

 

Za slavu koju je posthumno stekla Vivijan Majer zaslužan je Džon Maluf, nekadašnji agent za nekretnine i kolekcionar-hobista, koji je 2007. na aukciji kupio oko 100.000 negativa anonimnog fotografa. Kutije sa rolnama 35-milimetarskog filma do tada su bile smeštene u jednom skladištu u Čikagu, a pošto je ponestalo novca za rentu, igrom slučaja ovaj foto-arhiv nije završio na smetlištu. 

profimedia

Fotografije Vivijan Majer otkrivene tek 2007. godine, kada je bivši agent za nekretnine kupio negative na aukciji

Priča dalje kaže da je Maluf razvio fotografije, objavio ih na blogu koji je vodio sa prijateljem, i naišao na neverovatan odziv ljudi. Krenuo je u potragu za anonimnim fotografom, ali bez mnogo uspeha sve dok u novinama nije pronašao umrlicu. Ovu gotovo detektivsku priču, Maluf je zabeležio i u dokumentarnom filmu "U potrazi za Vivijan Majer".

"Nije volela da priča o sebi", "Uvek nas je vodila u neke siromašne delove grada", "Bila je stroga, čudna i povremeno nasilna", "Prava Meri Popins", ispričali su, između ostalog, u pomenutom dokumentarcu odrasla deca kojima je Vivijan bila dadilja, ali i poslodavci i komšije koji su je sretali.

profimedia

 

Za života nikome nije pokazala fotografije

Vivijan Majer je rođena 1. februara 1926. godine u Njujorku. Roditelji su joj bili francusko-austrijskog porekla, a po osnovnom zanimanju bila je dadilja. Budući da je radila u Njujorku i Čikagu, ne čudi što je i najviše fotografija nastalo u ova dva grada. Ali sačuvani su i foto-zapisi sa njenog putovanja - kadrovi iz Indije, Tajlanda, Jemena, Egipta i zemalja Latinske Amerike, koje je obišla sredinom 20. veka.

Svoje fotografije nije razvijala, ali je Majer očigledno svaki slobodan trenutak provela beležeći ono što joj se u tom trenutku pojavilo pred objektivom.

EPA/Javier Etxezarreta

 

Beskućnici na ulicama, ljudi uhvaćeni u svakodnevnim poslovima, doterane dame, lutke u izlogu, ali i serije fotografija o sadržaju čikaških kanti za đubre i autoportreta u staklima i ogledalima. 

profimedia

Fotografije Vivijan Majer do sada su obišle gotovo ceo svet

Od momenta kad je "oktrivena" Meri Popins sa kameroma, pa sve do danas, fotografije Vivijan Majer obišle su svet, a objavljena je i monografija "Remek-delo nepoznate fotografkinje: Senzacionalno otkriće Džona Malufa" (Schirmer/Mosel, Minhen 2021) koja daje uvid u celokupni opus i život ove neobične dadilje i fotografkinje.

Vivjan Majer je preminula 21. aprila 2009. umrla u 83. godini, kao siromašna starica u Čikagu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu