Aktuelno iz kulture

"Kako znam i umem": Crteži Save Šumanovića na izložbi u Narodnom muzeju Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2022

-

14:20

"Kako znam i umem": Crteži Save Šumanovića na izložbi u Narodnom muzeju Srbije
"Kako znam i umem": Crteži Save Šumanovića na izložbi u Narodnom muzeju Srbije - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Narodni muzej Srbije u sredu, 18. maja, u 18 časova za publiku otvara novu izložbu pod nazivom "Ishodište slike: crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije" čija je autorka Dragane Ljubenović.

U Zbirci crteža i grafika jugoslovenskih autora 20. veka u Narodnom muzeju čuva se 78 crteža Save Šumanovića (1896-1942), fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža ovog značajnog umetnika međuratnog slikarstva.

"Umetnost Save Šumanovića uvek podstiče interesovanje i potrebu za reinterpretacijom njegovog stvaralačkog postupka. Pri odgonetanju procesa nastanka slike, posebno zanimljiv je crtež. Poneki od ovih radova je kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, dok se u brojnim primerima zapažaju razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima koje se prepoznaju uklopljene u kompoziciona rešenja, ponekad na višefiguralnim i monumentalnim ostvarenjima u ulju", navode u Narodnom muzeju.

Narodni muzej Srbije

 

S druge strane, grupu od deset radova različitih tematskih okvira čine crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u "malom".

U okvirima zbirki Narodnog muzeja, samo jedan crtež obrazuje "par" sa slikom i to je Skica ženskog akta u sedećem položaju, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici Sedeći ženski akt iz 1934. godine.

Narodni muzej Srbije

 

Svi ostali Šumanovićevi crteži iz Kabineta grafike Narodnog muzeja povezuju se u značajnom broju (50) sa odgovarajućim slikama iz Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu, kao i Galerije Matice srpske u Novom Sadu i u privatnom vlasništvu.

Narodni muzej Srbije

 

"Budući da je primarni cilj nastanka većine Šumanovićevih crteža preliminarna studija za sliku izvedena različitim crtačkim tehnikama, na postavci a naročito u pratećoj publikaciji, uporedo su prikazani crteži i reprodukcije uljanih slika da bi se jasno videla njihova međusobna povezanost", dodaje se u najavi izložbe.

Narodni muzej Srbije

 

Na radovima iz pomenute Zbirke, posmatranim u međusobnoj vezi sa podudarnim ostvarenjima u ulju, kako navode iz Narodnog muzeja, preovladava utisak o nepromenljivom pristupu likovnoj problematici, dovodeći nas bliže slavnom majstoru iz Šida.

Narodni muzej Srbije

 

Veoma marljiv i disciplinovan na studijama u Zagrebu, najbolji đak Lotove Akademije u Parizu gde ulazi u stil postkubizma vezujući se tako za dominantan izraz epohe, po konačnom povratku u Šid objedinjuje prethodna iskustva u stil koji će sam nazvati "kako znam i umem" - Sava Šumanović je uvek na temeljan i revnostan način prilazio slikarskom činu, u kojem je crtež konstantno ishodište i oslonac u građenju strukture, a neretko i tonskih vrednosti slike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura