Aktuelno iz kulture

Atheist Rap slavi 33. rođendan: Bunt je naš stav prema životu i društvu u kom se nalazimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/05/2022

-

18:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novosadska pank rok grupa Atheist Rap proslaviće u petak 20. maja 33 godine postojanja hiljaditim koncertom koji će biti održan u klubu Barutana u Beogradu.

Aleksandar Popov, poznatiji kao Dr Pop i Zoran Lekić - Leki gostovali su tim povodom u emisiji Euronews Jutro i, između ostalog, objasnili zašto se tom klubu uvek vraćaju.

"Nama se taj prostor sviđa, a sviđa se i publici. Mi ovo prevashodno zbog publike i radimo. Trideset i tri godine nas prate ljudi, što je toliko, da ih mi već znamo kad ih negde sretnemo", rekao je Dr Pop.

Pred njima je težak zadatak da osam studijskih albuma "spakuju" u svega sat i po do dva, koliko obično traju njihovi koncerti.

"Uvek je neko nezadovoljan: 'Što niste svirali ovo, što niste svirali ono...' Pesme biramo prema tome šta nam je u tom periodu nama lično značajno. Imamo i tri nove stvari, koje beogradska publika nije imala prilike da čuje", rekao je Leka za Euronews Srbija.

Muzičari su ocenili da njihovi koncerti traju nešto kraće, jer su izuzetno energični.

"Traju i malo duže od sat i po vremena, ali su brzi i energični. Kad bi takav koncert trajao tri i po sata, mi bismo izdržali jer smo u formi, ali nisam siguran da bi izdržala publika - mislim da bi bilo padanja", našalio se Dr Pop.

"Živi sporo - umri star"

Upitani da objasne stih jedne od novih pesama "Superstar" u kom stoji "Živi brzo - umri mlad, više nije opcija", muzičari kroz smeh kažu da je sada opcija "da se živi sporo i umre star".

"Zdravstveni bilten je takav da smo primorani da malo usporimo. Nedavno smo u Novom Sadu svirali koncert koji je trajao dva sata. Nekako izdržavamo, ali sve duže traje taj proces reanimacije. Ne možemo da spojimo tri dana takvih koncerata", kaže Leka.

Iako su na sceni duže od tri decenije, njihova publika se nije menjala, već samo proširivala.

"Dolaze nam oni koji nas prate od početka, ali sad imaju i veliku decu. Takođe, dolaze oni što su bili jako mali kad smo počinjali, pa su sad i oni stasali. Tako da se to s kolena na koleno prenosi", objašnjava Leka, dodajući da se nada da će na koncertu biti i onih koji ih prate 33 godine, ali i onih koji su možda tek rođeni na polovini njihove karijere.

Ono što publika voli kod ove grupe, pored ritma, su i društveno angažovani tekstovi. Lekić kaže da je bunt i danas prisutan u njihovom stvaranju.

"Ja hoću da verujem da je to naš stav prema životu generalno i društvu u kom se nalazimo", ističe on.

Promo

 

"To je odnos prema ljudima oko nas, porodici i prema sopstvenoj savesti. Ja bih voleo da me se deca jednog dana ne stide, da jasno kažem i u smutnim vremenima kao što smo radili pre 20 trideset godina, smo pokazivali svoj stav, a i sad ga pokazujemo u pogledu svih društvenih dešavanja i kod nas i šire u sveta.

Pored publike, obnavlja se i bend: najstariji sin pevača Vladimira Radusinovića koji ima sada 17 godina, priključio se postavi od prošle godine.

"Hvala na razumevanju razrednoj što ga pušta", kaže u šali Leki.

Posle rođendanskog koncerta, Atheist Rap planira i nastupe na brojnim festivalima širom regiona, ali ne otkrivaju previše.

"Biće svega - planina i mora i banja i manjih mesta po Srbiji i u celom regionu i jako se radujemo tome. To nam je mnogo nedostajalo u vreme korone", zaključuje Leki pozivajući publiku da se 20. maja okupe u Barutani, gde će koncert početi tačno u 20 časova.

Od "Wartburg limuzine" do "Pinokijeve balade"

Osnovan davne 1989. godine u Novom Sadu, Atheist Rap je punu afirmaciju doživeo već debi albumom "Maori i Crni Gonzales" (1993). 

Fanzinaškim i poluprivatnim kanalima album nalazi put i do slušalaca na prostorima u celom regionu koji tada koncertno nisu bili dostupni bendu, a pesma "Wartburg limuzina" ih "dovozi" na vrh svih top lista na kojima je bila emitovana.

Prvi nastup benda Atheist Rap održan je 22. maja 1989. godine u Novom Sadu i taj datum se vodi kao zvanični rođendan benda. 

U međuvremenu, Ateisti su objavili šest studijskih albuma, jedan zajednički album sa nemačkim bendom Defenders of the Universe, koncertni DVD, live album sa koncerta u Beču i monografiju izdatu povodom 20. rođendana benda. 

Novosadski pankeri su u poslednjih petnaestak godina jedan od koncertno najaktivnijih domaćih bendova. Pored brojnih svirki širom našeg regiona, "Ateisti" su u prethodnoj deceniji imali tri evropske turneje, tokom kojih su nastupali i u Engleskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Komentari (0)

Kultura