Aktuelno iz kulture

Vandal nalepio svoju fotografiju na delo danskog slikara Asgera Jorna: "Hteo sam da ukažem na problem autorskih prava"

Komentari

Autor: ArtNet

30/05/2022

-

08:52

Vandal nalepio svoju fotografiju na delo danskog slikara Asgera Jorna: "Hteo sam da ukažem na problem autorskih prava"
Prinskrin/Facebook/Patrioterne Går Live - Copyright Prinskrin/Facebook/Patrioterne Går Live

veličina teksta

Aa Aa

Jornov muzej u Silkeborgu u Danskoj radi na restauraciji slike "Uznemirujuće pače" (1959) slikara Asgera Jorna, koja je vandalizovana prošlog meseca.

Sliku je oštetio danski umetnik Ibi Pipi Orup Hedegard, tako što je na nju zalepio sopstvenu fotografiju i potpisao se na platnu crnim trajnim markerom.

Uhapšen je nedugo potom, a na Fejsbuku je istog dana objasnio da je svojim potezom imao želju da ukaže na Jornov način rada.

Naime, taj slikar je "Uznemirujuće pače" napravio tako što je na buvljaku kupio sliku pejzaža, a onda na njoj naslikao ogromnu šarenu patku, a Ibi Pipi svojim potezom želeo je da napravi "dvostruku modifikaciju".

Direktor muzeja Jakob Tage rekao je za ArNet News da su konzervatori brzo reagovali i uspeli da uklone većinu lepka, ali da još razmišljaju kako da uklone delove koji su se osušili pre nego što su stigli.

"Nadamo se potpunoj restauraciji, ali još ne znamo kada", rekao je Tage, dodajući da su konzervatori predvideli da bi radovi mogli da traju mesecima.

Stara slika koja se nalazila na platnu naročito je fragilna.

Ibi Pipi tvrdi da je slučajno upotrebio pogrešnu tubu lepka i da je nameravao da sliku zalepi nekim blažim sredstvom.

"Žao mi je što je delo unakažno u toj meri", rekao je Ibi Pipi za dansku televiziju "Istočni Jutland".

On je takođe rekao da je njegov čin trebalo da podstakne razgovor o autorskim pravima.

"Mnogi veruju da je Jorn taj koji je vlasnik tog dela, ali se ja ne slažem. Kupio je sliku i imao je prava da je poseduje, ali nije imao prava da kao umetnik uništi delo drugog slikara ništa više nego što sam ja imao da izbrišem njegovo delo", izjavio je Ibi Pipi, koji se izjašnjava kao "lezbijka zarobljena u muškom telu".

Postoje sumnje da je njegov vandalski čin politička provokacija, budući da je strimovan na Fejsbuk strani čiji bi naziv mogao da se prevede kao "Patriote uživo". 

U snimku se vidi da je s njim bio desničar Uve Maks Jensen, koji je prošle godine žestoko kritikovan zbog svog performansa prošle godine, kada se namazao crnom farbom i rekonstruisao smrt Džordža Flojda na izložbi "Politička umetnost" u Poljskoj.

Ibi Pipi se sada suočava sa optužbama da je uništio vlasništvo muzeja, ali kaže da "stoji iza svojih postupaka, kao i iza pravnih posledica".

Slika se nije nalazila iza zaštitnog stakla, ali će vandalski čin "primorati" osoblje muzeja da razmisli o promeni prezentovanja svoje zbirke, najavio je Tage.

"Oduvek smo pokušavali da predstavimo svoju kolekciju onako kako su to umetnici nameravali, ali upotreba umetnosti za privlačenje pažnje i ličnu promociju će promeniti naš pristup", rekao je direktor Jornovog muzeja.

Komentari (0)

Kultura