Aktuelno iz kulture

Kultni album Idola "Odbrana i poslednji dani" ponovo izlazi na vinilu u luksuznom reizdanju

Komentari

Autor: Jutarnji list

22/05/2022

-

13:43

Kultni album Idola "Odbrana i poslednji dani" ponovo izlazi na vinilu u luksuznom reizdanju
Kultni album Idola "Odbrana i poslednji dani" ponovo izlazi na vinilu u luksuznom reizdanju - Copyright Goranka Matić

veličina teksta

Aa Aa

Album Idola "Odbrana i poslednji dani" koji mnogi smatraju najboljim rok albumom, ne samo u Srbiji, nego i u celoj bivšoj Jugoslaviji, u junu će ponovno osvanuti na vinilu u luksuznom reizdanju Croatia Recordsa.

Taj album obeležio je ne samo osamdesete godine i Novi talas, nego i uticao na buduće generacije muzičara i bendova, stoji u saopštenju je Croatia Records, kuće koja je naslednik Jugotona.

Originalni album Jugoton je izdao 1982. godine, a hrvatski Jutarnji list piše da na tržištu polovnih ploča dostiže cenu od 7.000 pa do preko 20.000 dinara. 

Nakon proslave 40 godina Novog talasa i četiri reizdanja na vinilu ("Haustor", "Električni orgazam", "Šarlo Akrobata", "Paket aranžman"), Croatia Records 17. juna lansiraće reizdanje i tog krunskog novotalasnog albuma.

Po prvi put je na striming servisima objavljena i verzija albuma "Odbrana i poslednji dani" visokog kvaliteta.

Uz 180-gramski vinil s pesmama remasterizovanim s originalnih magnetofonskih traka, luksuzno pakovanje sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice sa intervjuima članova Idola - Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i poslednji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za "Rolling Stone Hrvatska".

Tu su i tekstovi muzičkih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i  prvi put na jednom mestu tekstovi svih pesama i memorabilije iz bogate arhive Jugotona, odnosno Croatia Recordsa i privatne arhive Srđana Šapera.

Među njima su i originalni rukopisi određenih pesama, kao i fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

"Odbrana i poslednji dani" polako je nagoveštavao kraj Novog talasa, rađanje novih muzičkih pravaca, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album "Čokolada" godinu dana kasnije, navodi se u objavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura