Aktuelno iz kulture

Od Goje do Oskara: Nagrađivani filmovi na Španskom metru

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2022

-

13:09

Od Goje do Oskara: Nagrađivani filmovi na Španskom metru
Od Goje do Oskara: Nagrađivani filmovi na Španskom metru - Copyright Promo/Institut Servantes

veličina teksta

Aa Aa

Glavni program 14. Španskog metra, festivala filma na španskom jeziku, otvoren je sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a do kraja meseca publiku očekuju filmovi sa prestižnih svetskih festivala, nagrađeni brojnim priznanjima.

Srpskom premijerom komedije "Sentimentalno" poznatog španskog reditelja Seska Gaja, uz salve smeha u punoj sali DKC-a otvoren je "Savremeni film", glavni festivalski program.

Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa ambasadama Španije, Meksika, Argentine i Čilea, odabrao je najbolja ostvarenja novije produkcije koja, premijerno pred srpsku publiku, stižu sa španskog govornog područja.

Predstavnika Instituta Servantes Mladen Savković nedavno je gledaocima Euronews Srbija približio ovogodišnji program, o čemu možete čitati u odvojenom tekstu.

Film "Sentimentalno" sa odličnom glumačkom ekipom, imao je čak pet nominacija za nagradu Goja, priznanje koje dodeljuje španska akademija za filmsku umetnost.

Pored nominacija za najbolji film, režiju i adaptirani scenario, za svoje izvanredne uloge nominovani su i glumci Griselda Sisilijani i Alberto San Huan, koji je i osvojio ovo priznanje.

Zbog velikog interesovanja ova emotivna komedija biće prikazana na dodatnoj projekciji zakazanoj za subotu, 28. maj u 20 časova.

"Pauk" (25. maj)

"Savremeni film" ove godine donosi i hvaljeni čileanski politički triler "Pauk".

Reditelj Andres Vud hrabro se upustio u prikaz grupe mladih desničara koji su učestvovali u rušenju Aljendeove vlade, a koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje.

Osim što je bio nominovan za nagradu Goja u kategoriji najboljih iberoameričkih filmova, ovaj triler bio je i čileanski kandidat za Oskara.

Na programu španskog metra "Pauk" je 25. maja u 20 časova.

"Dobre namere" (29. maj)

Argentinske "Dobre namere" film je koji govori o ne preterano odgovornom ocu koji će morati da porazmisli o svojim željama i prioritetima, a koji je sa uspehom prikazan na prestižnim filmskim festivalima u Torontu i San Sebastijanu.

Ovo ostvarenje bilo je nominovano za čak osam priznanja Sur (Premio Sur), poznatijih i kao argentinski Oskari, a nagrade je odnelo u pet kategorija: najbolji debitantski film, najbolji originalni scenario, najbolji sporedni glumac, najbolji novi glumac i najbolja nova glumica. Beogradska publika moći će da pogleda ovu filmsku priču u nedelju, 29. maja u 20 časova.

"Mirjam laže" i "Stalni posao" (24. maj)

Osim "Savremenog filma", publiku DKC-a ove godine očekuje i novi program naslovljen "Novi iberoamerički film".

Reč je o filmskom odabiru napravljenom u saradnji sa poznatim Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi, sa ciljem da prikaže nagrađivana ostvarenja sa tog festivala.

Tako će na španskom metru, u utorak 24. maja, biti prikazani filmovi "Mirjam laže"(18h) iz Dominikanske republike i argentinski "Stalni posao" (20h), koji su poneli glavne nagrade ovog festivala, one za najbolje filmove.

"Pisma bez imena" (30. maj)

U okviru programa "Novi iberoamerički film" publika će moći da pogleda i peruanskog kandidata za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film "Pesma bez imena", koji je svetsku premijeru imao na prestižnom filmskom festivalu u Kanu.

Rediteljka Melina Leon snimila je dirljivu priču o andinskoj muzičarki, čija novorođena ćerka nestaje usled političkog haosa koji zahvata zemlju, i novinaru koji se zajedno sa njom upušta u istragu.

"Prkosni bljesak" (29. maj)

Još jedan tematski program biće prikazan u DKC-u, u okviru ovogodišnjeg španskog metra.

Reč je o odabiru filmova pod nazivom "Ženski ugao. Prkosni pogled", koji donosi pregled najzanimljivijih ostvarenja španskih filmskih autorki.

Čuveni Međunarodni filmski festival u Roterdamu bio je odskočna daska za ostvarenje "Prkosni bljesak", koji će publika moći da pogleda u nedelju, 29. maja u 18 časova. Hvaljena drama, okićena priznanjima u Malagi, San Sebastijanu i Lisabonu, vodi nas u jedno malo selo pred izumiranjem, čije se žene okupljaju kako bi prekinule monotonu svakodnevicu i oživele uspomene na mesto u kojem su nekada bile srećne. U okviru ovog programa publici će biti predstavljena i dva odlična dokumentarna filma.

"Diši" (26. maj)

Hrabro ostvarenje "Diši" (26. maj, 18h) zalazi iza rešetaka jednog katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica.

Dinamičan i emotivan film "Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea" (27. maj, 18h) uvlači publiku u živopisan svet flamenka višestruko talentovanog i veoma uspešnog muzičara koji nastupa pod imenom Ninjo de Elće.

Komentari (0)

Kultura