Aktuelno iz kulture

Sve je spremno "Španski metar": Šta nas očekuje na ovogodišnjem festivalu posvećenom španskom filmu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2022

-

11:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novo izdanje Španskog metra, festivala filmova na španskom jeziku, donosi više od 20 ostvarenja koja će premijerno biti prikazana pred beogradskom publikom od 20. do 31. maja.

Četrnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes, vraća se pred beogradsku publiku sa četiri tematska programa.

Mladen Savković iz Instituta Servantes tim povodom je bio gost emisije Euronews Jutro i objasnio da je ove godine, pored filmova iz Španije, "Španski metar" u program uključio i ostvarenja iz drugih zemalja španskog govornog područja.

"Prvi ciklus koji je posvećen slavnom španskom glumcu Fernandou Feranu Gomesu otvaramo sutra uveče u Jugoslovenskoj kinoteci, a onda se od ponedeljka selimo u Dvoranu Kulturnog centra Beograda gde nas čekaju filmovi novije produkcije", kaže Savković.

Ljudske priče u fokusu

Jedna od celina "Španskog metra" ove godine je "Savremeni film", koja obuhvata nekoliko ostvarenja koje publika do sada u Srbiji nije imala prilike da gleda ni u bioskopima ni na onlajn platformama.

Promo

 

"Otvaramo ciklus filmom 'Sentimentalno'. U pitanju je film poznatog reditelja Seska Gaja koji je napravio zanimljivu priču o dva bračna para koji žive u istoj zgradi i upoznaju se na jednoj zanimljivoj večeri kada odluče da otvore vrata svojim komšijama i vide šta se to dešava u susednim stanovima. Mislim da će taj film privući dosta pažnje", kaže Savković.

Na programu su i film "Bruklin u Sevilji", kao i argentinski "Dobre namere".

"Uglavnom su to ljudske priče i to je nešto što je publika 'Španskog metra' nekako navikla prethodnih godina. To su ostvarenja koja su zanimljiva i nama vrlo bliska, jer nekako svi mislimo da nam je Španija, pa i latinoameričke zemlje bliske po temperamentu. Meni je posao mnogo lakši, jer nekako znam da će publika 'Španskog metra' ponovo doći i da ima poverenje u nas kada biramo te filmove", kaže Savković.

"Prkosan pogled"

Interesantna je celina "Ženski ugao - Prkosan pogled", koji je posvećen španskim rediteljkama.

"Ove godine smo celini dali naziv 'Prkosan pogled', jer se zaista bave nekim temama koje njihove kolege često zaobilaze, bilo da je u pitanju dokumentarni ili igrani film", kaže sagovornik Euronews Srbija.

"Tu ćemo imati jedno ostvarenje koje se zove 'Diši', a koje prati život mladih žena koje su u kazneno-popravnom domu u Španiji i koji je jako zanimljiv i temu ljudskih prava prikazuje na hrabar i provokativan način", dodaje Savković, ističući da rediteljke izlaze iz očekivanih okvira i tematski i u načinu pripovedanja priče.

Novina na festivalu je i celina Novi iberoamerički film koji čine ostvarenja iz različitih zemalja španskog govornog područja, pa će tako publika imati priliku da vidi filmove iz Meksika, iz Dominikanske Republike i Čilea. 

"Nekako se čini da je to drugi kontinent, a zapravo kroz ove filmove vidimo da su problemi sa kojima se ljudi suočavaju na svakodnevnom nivou prilično isti", smatra Savković.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala je da će ga zatvoriti film koji je zapravo srpski, ali govori o jednoj srpsko-španskoj, sportskoj priči. 

U pitanju je dokumentarno ostvarenje "S ljubavlju iz Fuenlabrade" koji govori o 1992. godini kada je Košarkaški klub Partizan postao prvak Evrope, uprkos sankcijama, tako što se preselio u španski grad Fuenlabradu.

"Španski metar" stiže i u Novi Sad

"Španski metar" važi za jedan od omiljenih festivala beogradske publike, a Savković kaže da je jedan od razloga taj što na njemu mogu da gledaju filmove kojih inače nema na redovnom bioskopskom repertoaru.

"Naravno, kad god je tu Pedro Almodovar, publika odlično reaguje, ali se mi trudimo da im prikažemo i neke novije autore, koji su zanimljivi, koji osvajaju nagrade u Španiji i svetu i za koje smatramo da su se bavili temama koje su zanimljive i za ovdašnju publiku. Tako da je naša publika uglavnom radoznala, dobro raspoložena i otvorena za sve te priče na španskom jeziku", kaže sagovornik Euronews Srbija, podsećajući da su svi filmovi sa prevodom na srpski, tako da mogu da ih gledaju i oni koji ne govore španski jezik.

Ove godine, međutim, u festivalu neće uživati samo beogradska publika, jer će festival doći u Novi Sad.

"Početkom juna se selimo u Kulturni centar Novog Sada. Želja nam je da 'Španski metar' malo putuje, da se ovi filmovi vide negde van Beograda. Prošle godine smo imali i onlajn projekcije, pa je Španski metar mogla da gleda publika iz cele Srbije. Nadamo se da ćemo u nekom drugačijem obliku sa tom praksom nastaviti i ove godine, jer mislim da imamo dobre filmove koje publika treba da vidi", zaključuje Savković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura