Aktuelno iz kulture

Pedro Almodovar: Da ne stvaram, moj život bi bio besmislen

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety, The Guardian

24/01/2022

-

22:54

Pedro Almodovar: Da ne stvaram, moj život bi bio besmislen
Pedro Almodovar - Copyright AP/Willy Sanjuan

veličina teksta

Aa Aa

Đina Rodrigez trebalo bi da iznese glavnu ulogu u TV adaptaciji kultnog filma Pedra Almodovara "Žene na ivici nervnog sloma", projekta iza koga je stao Apple. 

Prema izvorima američkih medija, Almodovar bi trebalo da bude i izvršni producent (preko svoje producentske kuće "El Deseo") ove englesko-španske verzije (serija će navodno biti snimana na oba jezika) njegove crne komedije iz 1988. s kojom je prvi put izborio nominaciju za nagradu "Oskar" u konkurenciji najboljeg ostvarenja van engleskog govornog područja.

Dve zlatne statue osvojiće kasnije, za filmove "Sve o mojoj majci" (1999) - najbolji strani film, i "Pričaj s njom" (2002) - najbolji scenario, i time postati jedini reditelj iz Španije koji je do sada osvojio dva "Oskara".

Đina Rodrigez, junakinja serije "Devica Džejn", viđena je za ulogu Pepe, koju je tumačila Karmen Maura, prva Almodovarova prva muza koja je igrala u sedam njegovih filmova. Almodovar je čak nazvao period osamdesetih kao "godine Karmen Maure", tvrdeći da je u to vreme Karmen bila jedina koja ga je u potpunosti razumela kao reditelja. Kasnije je ipak došlo do njihovog razlaza, ali potom i do pomirenja, pa je 2006. godine Karmen zaigrala u njegovom filmu "Povratak".

Nezavisna i snažna, a nesrećna u ljubavi

"Žene na ivici nervnog sloma" (u originalu Mujeres al borde de un ataque de nervios) bio je film koji je Almodovaru pomogao da dođe do međunarodnog statusa nakon što je debitovao na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. 

Osim nominacije za zlatnu statuu Američke filmske akademije, film je osvojio BAFTA nagradu, kao i "Zlatni globus", ali i pet "Goja" nagrada, što je španski ekvivalent američkom "Oskaru".

Almodovar je potpisao i režiju i scenario ove priče koja prati Pepu, glumicu čiji se posao uglavnom sastoji od snimanja televizijskih reklama i sinhronizovanju stranih filmova. Kada otkrije da je njen dugogodišnji ljubavnik Ivan vara, Pepa pada u očaj, ali u njenom stanu je prijateljica Kandela koja se skriva od policije budući da joj je dečko kriminalac. U priči je i Ivanova neurotično ljubormona bivša supruga, njen sin Karlos i njegova devojka, pa policajci "laki na okudaču" i šašavi taksi vozač... Dovoljno razloga da se dođe do ivice nervnog sloma.

Kritičari kažu da je upravo ovim ostvarenjem španski reditelj postavio najznačajnije temelje svog raspoznatljivog stila, mešavine estetike svesnog kiča, pop-arta i duboke vezanosti uz špansku kulturnu tradiciju. Istovremeno, isprofilisao je svoj prepoznatljivi tip ženskog protagoniste - nezavisnu, snažnu i preduzimljivu, ali trajno nesrećnu u ljubavi.

"Da ne stvaram filmove, moj život bi bio besmislen!", kazao je Almodovar za britanski Guardian.

Španski sineasta je u pomenutom razgovoru govorio o Frankovom režimu i njegovom pokušaju da kroz poslednje ostvarenje "Paralelne majke" (premijerno prikazanom prošle godine na festivalu u Veneciji, sa kog je Penelope Kruz ponela nagradu za najbolju glumicu) zapravo oda počast svim žrtvama španskog diktatora Franciska Franka.

"Imamo moralni dug u našem društvu prema svim onim porodicama žrtava koji su se borili za demokratiju i to je razlog zašto je to tema moga filma", izjavio je Almodovar, koji je sebi odavno zacrtao u zadatak da se sveti Franku.

I svetio mu se, kako kaže, na taj način što nije želeo da se u svojim filmovima bavi fašizmom i Frankom, ali dodaje da to ne znači da je na njegovo zlo zaboravio. Baš kao što nije zaboravio ni noćnu moru od škole koju su vodili sveštenici.

Školovanje proveo u strahu da će ga sveštenici silovati

"Toliko je dečaka bilo napastvovano u školama. Pored loše edukacije, proveo sam čitavo svoje školovanje strahujući da će me sveštenici silovati. I od tad čitav svoj život sam posvetio borbi protiv hrišćanskog vaspitanja", izjavio je Almodovar, koji je umesto religije, zavoleo film.

Iako ne veruje da je moguć povratak fašizma u Španiji, zabrinut je trenutnom političkom situacijom u svojoj domovini.

"To što je jedna krajnje desničarska partija danas treća po snazi politička stranka za mene je nepodnošljivo i neprihvatljivo. Uspon Voksa doveo je do netrpeljivosti u društvu koje je prisutno u svakodnevici. Tokom protekle tri decenije nikada nije bilo homofobičnih napada koliko ih je danas na španskim ulicama. Ta partija je anti-ženski nastrojena, ekstremno rasistička", naveo je za Guardian Almodovar i zaključio da iako vremena nisu baš najbolja, on svakog jutra primorava sebe na optimizam. 

Nedavno je objavljeno da je Kejt Blančet zvanično potpisala ugovor za glavnu ulogu u njegovom prvom dugometražnom igranom filmu koji će snimati na engleskom jeziku, a pod nazivom "Priručnik za čistačice" (A Manual for Cleaning Women). U pitanju je filmska adaptacija istoimene zbirke priča Lusije Berlin (1936–2004).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura