Aktuelno iz kulture

Sve zvezde iz sveta umetnosti koje su se našle na listi 100 najuticajnijih ličnosti magazina "Tajm" za 2022. godinu

Komentari

Autor: Time Magazine / Euronews Srbija

25/05/2022

-

10:21

Sve zvezde iz sveta umetnosti koje su se našle na listi 100 najuticajnijih ličnosti magazina "Tajm" za 2022. godinu
Sve zvezde iz sveta umetnosti koje su se našle na listi 100 najuticajnijih ličnosti magazina "Tajm" za 2022. godinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Magazin Tajm objavio je svoju listu najuticajnijih ljudi sveta za 2022. godinu, a na svoju naslovnu stranu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Godišnja lista podeljena je u kategorije inovatori, titani, lideri, ikone i pioniri, kao i umetnici, među kojima su ove godine zvučna imena poput Čeninga Tatuma, Endrjua Gardilda, Zoi Kravic, Sare Džesike Parker i mnogih drugih.

Predstavljamo vam sve ličnosti koje su našle svoje mesto u Tajmovoj kategoriji "Umetnika" godine:

Simu Liu, glumac

Glumac Simu Liu prvi je Azijat koji se našao u ulozi superherija nekog Marvelovog filma.

Rođen je u Kini, ali je odrastao u Kanadi, gde je završio studije glume na Univerzitetu u Torontu. 

Godinama je čekao svojih "pet minuta" kao statista i kaskader, pojavivši se tako u filmu Gijljerma del Tora "Pojas Pacifika" i seriji "Nikita".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

Međutim, prvu zapaženu ulogu dobio je u seriji "Blood and Water" 2015, a od tada njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Za sada je njegova najveća uloga superheroja Šeng Čija u Marvelovom ostvarenju Šeng-Či i legenda o deset prstenova.

Njegova koleginica Sandra Oh je za Tajm napisala da je Liu "naš superheroj".

"Vredno je radio da prođe kroz zatvorena vrata, a sada želi da drži ta vrata otvorenim za ostale. Vidite to u načinu na koji govori protiv nasilja iz mržnje, njegovoj otvorenosti o sopstvenim iskustvima izolovanosti i diskriminacije, njegovim profesionalnim izborima", napisala je Oh.

Endrju Garfild, glumac

O tome da li Endrju Garfild zaslužuje da se nađe na listi najuticajnijih ličnosti na svetu, možda najbolje govori činjenica da je legendarni reditelj Martin Skorseze pisao prateći esej o mladom glumcu.

"On je izvanredan umetnik, jedan od najvećih u svojoj generaciji", napisao je Skorseze .

Tanjug/AP/Jordan Strauss

 

Garfild je završio Školu govora i drame "Rojal central", a debitovao na britanskoj televiziji u seriji "Sugar Rush" 2005. godine.

Svetsku slavu stekao je zahvaljujući filmovima "The Social Network" i "Never Let Me Go", što mu je otvorilo vrata jednoj od najvećih franšiza - "Spajdermenu". Naslovnu ulogu igrao je u dva nastavka, pre nego što je "predao štafetu" Tomu Holandu.

Poslednjih godina viđamo ga u dramskim ulogama u filmovima kao što je "Greben spasa" i "Tick, Tick... Boom" koji mu je doneo nominaciju za Oskara. 

Zoi Kravic, glumica

Zoi Izabela Kravic ćerka je poznatog pevača i glumca Lenija Kravica i glumice Lise Bonet, od kojih je nasledila talenat za glumu.

Filmom je počela da se bavi još kao srednjoškolka, kada je igrala u ostvarenju "Bez rezervacije" (2007) sa Ketrin Zitom Džouns i Aronom Ekhartom.

Tanjug/AP/Jordan Strauss

 

Već naredne godine snimala je uz Brusa Vilisa "Assassination of a High School President", a potom i "The Greatest" (2009) sa Suzan Sarandon i Pirsom Brosnanom.

Ipak, najveću ulogu dobila je u najnovijem "Betmenu", gde igra Ženu Mačku.

Zoi takođe ima svoj bend - Elevator Fight - a uspešna je i u modelingu, pa je zaštitno lice novog parfema Vere Vong. 

Sara Džesika Parker, glumica

Glumica Sara Džesika Parker igrala je u televizijskim programima, pre nego što će započeti filmsku karijeru. 

Međutim, najveću slavu donela joj je uloga Keri Bredšo u seriji "Seks i grad", koja je donela revoluciju u prikazivanju ženske seksualnosti u serijama i filmovima. 

Tanjug/AP/Evan Agostini

 

U visoke potpetice Keri Bredšo vratila se u nastavku "And Just Like That...", a prethodno je igrala i u HBO seriji "Divorce".

Poput junakinje koju igra, Keri važi za modnu ikonu. 

Amanda Sajfred, glumica

Amanda Sajfred prve uloge dobila je u sapunicama, a najveći iskorak u karijeri napravila je filmom "Mean Girls" i HBO seriji "Big Love".

Prvu veliku filmsku ulogu dobila je u hit mjuziklu "Mama Mia!" u kom je igrala uz Meril Strip i Pirsa Brosnana, a potom i u Jadnicima".

Ipak, kao svoj omiljeni angažman ističe ulogu u filmu "Mank" sa Gerijem Oldmanom, u režiji Dejvida Finčera, koji je inače pisao esej o glumici za magazin Tajm.

"Gledajući je kao Elizabet Holms u 'The Dropout' ne možete, a da ne shvatite: ova žena ne samo da ima instrument, nego i ume da ga svira", napisao je između ostalog reditelj.

Kvinta Branson, producentkinja

Jedna od najbolje ocenjenih prošlogodišnjih humorističnih serija - "Abbot Elementary" - široj javnosti je predstavila Kvintu Branson, talentovanu glumicu, scenaristkinju, komičarku i producentkinju.

Ona je autor, izvršni producent, scenaristkinja i zvezda te serije, a sada i jedna od najuticajnijih ličnosti na svetu.

Esej o njoj za magazin Tajm pisao je čuveni košarkaš Lebron Džejms.

"Ona je kao švajcarski nožić koji može da radi sve, a to i čini", napisao je on.

Pit Dejvidson, komičar

Pit Dejvidson ima samo 28 godina i životnu i poslovnu biografiju na kojoj bi mogle da mu pozavide mnoge starije kolege.

Dejvidson je jedan od najtraženijih komičara mlađe generacije, koji je sa samo dvadeset godina postao deo autorskog i glumačkog tima "Saturday Night Live", najgledanijeg humorističnog programa u Americi, ali je pre nekoliko dana objavio da se povlači.

profimedia

 

Imao je teško odrastanje, budući da mu je otac vatrogasac poginuo tokom gašenja požara na njujorškim kulama bliznakinjama neposredno nakon terorističkog napada 11. septembra 2001.

Komedija mu je pomogla da pronađe svoj glas i to s velikim uspehom. 

Poslednjih godina mediji su ga dovodili u vezu sa mnogim poznatim ženama, a od nedavno je otvoreno u ljubavi sa rijaliti zvezdom i preduzetnicom Kim Kardašijan.

Čening Tejtum, glumac

Čening Tejtum stekao je slavu u filmu o striperima pod naziovm "Magic Mike", ali je s vremenom postao jedan od najtraženijih holivudskih glumaca.

Njegov najnoviji film "Izgubljeni grad", jedan je od najgledanijih u prethodnom periodu, a nedavno se oprobao i u ulozi reditelja i to filma "Pas".

Tanjug/AP/Danny Moloshok

 

Esej o njemu za Tajm je pisao njegov kolega Metju Mekonahi.

"Nezastrašen strahom, sa dovoljno samopouzdanja da se šali na svoj račun i dovoljno razigran da odgovori na izazove, Čening poziva mladost u svima nama da se igra", napisao je glumac.

Nejtan Čen, šampion umetničkog klizanja

Nejtan Čen postao je Olimpijski šampion u umetničkom klizanju u februaru 2022, kada je oborio svetski rekord u kratkom programu sa 113.97 poena,a onda je u slobodnom ponovo oduševio sudije i osvojio novih 218.63 boda.

Trostruki svetski šampion došao je do prve individualne olimpijske medalje.

Međutim, odrastao je u siromaštvu u porodici kineskih imigranata, a počeo da trenira još 2002. godine, kada je prve treninge radio u starim klizaljkama svoje sestre. Ubrzo je postao evidentno da je prirodni talenat, pa se sa majkom Heti preselio u Irvin, u Kaliforniji kako bi mogao da trenira sa Arutijunajom.

Njegov trener kasnije je pričao da su živeli u automobilu. 

"Njegova majka bi mi platila, a ja sam vraćao novac dečaku", rekao je Arutijanaj.

Trud se isplatio, jer je sada na listi jedne od najuticajnijih ličnosti sveta.

Mila Kunis, glumica

Glumica ukrajinskog porekla Mila Kunis svetsku slavu stekla je glumeći u seriji "Vesele sedamdesete", a poslednjih godina snimila je i niz blokbastera.

Od nedavno je angažovana u pružanju pomoći za ratom pogođeni narod Ukrajine, a sa mužem Aštonom Kučerom do sada je prikupila više od 35 miliona dolara.

AP/Arthur Mola

 

Zbog toga je dobila ličnu zahvalnicu od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ali i status jedne od najuticajnijih ličnosti sveta.

"Mila je oduvek bila ponosna na to ko je i odakle je i na žrtve koje je njena porodica pretrpela, kako bi ona i njen brat došli u Ameriku. Ona je lider, bilo da vodi grupu za ćaskanje sa mamama, organizuje događaj ili prikuplja sredstva za stvari do kojih joj je stalo", napisala je o njoj u tom magazinu koleginica Zoi Saldana.

Džeremi Strong, glumac

Zvezda hit serije "Succession" počeo je karijeru u pozorištu, ali je kasnije zablistao u filmovima kao što su "Linkoln", "Zero Dark Thirty" i "Selma". 

Pre nekoliko dana je boravio u Kanu, gde je tamošnjem festivalu prisustvovao projekciji njegovog novog filma "Armageddon Time".

Fejt Ringold, likovna umetnica

Rečima direktorke i kustosa Studio muzeja u Harlemu, Fejt Ringold je "renesansna žena rođena u Harlemu tokom njegove sopstvene renesanse". 

Ova svestrana likovna umetnica danas ima 91 godinu i deo je mejnstrima. Njeni vezovi, slike i skulpture, tema su dve nedavne međunarodne izložbe u Novom muzeju u Njujorku i Serpentin galerijama u Londonu.

Arijana Debose, glumica

Mlada Oskarovka Arijana Debose osvojila je srca ljubitelja mjuzikla već u prvim ulogama na Brodveju, koji joj je postao druga kuća. 

Tanjug /Jordan Strauss/Invision/AP

Arijana Debose (u sredini) sa svojim prvim Oskarom

Usledile su filmske adaptacije mnogih čuvenih predstava, među kojima i "The Prom", u režiji Rajana Marfija i "Hamilton", a za svoje izvanredne glumačke, pevačke i plesačke sposobnosti osvojila je niz priznanja, među kojima i Oskara.

Džazmin Salivan, kantautorka

Džazmin Salivan objavila je svoj prvi album "Fearless" u septembru 2008. godine i već tada osvojila sedam Gremi nagrada.

Pisala je tekstove pesama za mnoge kolege, među kojima i za Meri Džej Blajdž. 

Napravila je pauzu u svetu muzike od desetak godina, ali se ponovo vratila 2020. sa pesmom "Lost One", a nedugo potom i EP "Heaux Tales", za koji je dobila Gremi.

Majkl R. Džekson, dramaturg i kompozitor

Majkl R. Džekson studirao je dramaturgiju i muziku Školi umetnosti Univerziteta u Njujorku. Njegove drame izvođene su na mnogim pozorišnim scenama širom Amerike, a za njih je osvojio brojne nagrade.

Adel, Zendaja i Džon Batist takođe na listi

Zvučna imena iz sveta umetnosti takođe su uvrštena u  druge kategorije najuticajnijih ličnosti Tajm magazina, a među njima su kantautorka Adel, glumica Zendaja, muzičar Džon Batist, kao i Meri Džej Blajdž.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

 

Tu su i uticajne arhitekte: Fransis Kere, dobitnik Prickerove nagrade i Maju Lin, kao i pesnikinja i filantrop Elizabet Aleksander i fotografkinja Nen Goldin.


 

Komentari (0)

Kultura