Aktuelno iz kulture

Ukrajinski reditelj Sergej Loznica: Bojkot ruskih umetnika je groteskan

Komentari

Autor: AFP / The Strait Times

27/05/2022

-

10:25

Ukrajinski reditelj Sergej Loznica: Bojkot ruskih umetnika je groteskan
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni ukrajinski reditelj Sergej Loznica koji trenutno boravi na Kanskom festivalu, izjavio je da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa, iako su napali njegovu zemlju.

Loznica u Kanu predstavlja svoj novi dokumentarac "Prirodna istorija uništenja" o bombardovanju Nemačke tokom Drugog svetskog rata, u kom se prikazuju dragoceni arhivski snimci i svedoče o visokoj ceni koju u svakom ratu trpe i civili. 

"Razlog zbog kog film tako snažno podseća na trenutnu situaciju je to što se ispostavilo da još uvek nismo rešili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvek legitimna metoda vođenja rata", rekao je Loznica za AFP. 

Reditelj je istakao da njegovi sunarodnici nisu mogli ni da pretpostave da će rat biti "tako nasilan, tako razoran".

"Varvarizam... Vratio nas je sto godina unazad i shvatili smo da smo potpuno nemoćni. Preostaje samo nada u promenu ljudskog mentaliteta", kazao je Loznica.

"Groteskna podela"

Ipak, reditelj je takođe izrazio neslaganje sa sveopštim bojkotom svega ruskog, zbog čega je u martu izbačen iz Ukrajinske filmske akademije.

On je tada odbio da učestvuje u bojkotu umetnika iz Rusije, rekavši da bi bilo bolje "ujediniti sve slobodoljubive i slobodoumne ljude sveta protiv ruske agresije".

Loznica je takođe kritikovao izjavu voditelja Kijevskog međunarodnog filmskog festivala Andrija Kalpakčija u Kanu da u ovom trenutku ne postoje "dobri Rusi". Loznica je za AFP rekao da je takvo deljenje ljudi "groteskno".

"Možda su njegova reakcija i stav izazvani velikom emocionalnom patnjom koju proživljava i možda je to razumljivo. Ali istovremeno, ne mogu to da prihvatim. Takav je stav nehuman", kazao je reditelj.

Protest ukrajinskih filmadžija

Ekipa ukrajinskog filma "Butterfly Vision" koji su bili gosti ovogodišnjeg Kanskog festivala protestovali su na crvenom tepihu noseći transparent na kojem je pisalo: "Rusi ubijaju Ukrajince. Smatrate li da je uvredljivo ili uznemirujuće govoriti o ovom genocidu?"

Neposredno pre svetske premijere filma "Elvis" Baza Lurmana, nad crvenim tepihom se u sredu poslepodne oglasila sirena za vazdušni napad, a ukrajinska delegacija uputila apel da se svet opredeli na njihovu stranu u ratu sa Rusijom.

Reditelj Maksim Nakonečni, producentkinje Darja Basel i Jelizaveta Smit i glumica Rita Burkovska sa još dvadesetak članova produkcijskog tima držalo je transparente sa motivima koji se koriste na društvenim mrežama kada se sadržaj smatra uznemirujućim.

"Rusi ubijaju Ukrajince. Smatrate li da je uvredljivo ili uznemirujuće govoriti o ovom genocidu?", pisalo je na velikom plakatu.

Kanski festival takođe je kritikovan zbog odluke organizatora da u glavni takmičarski program za "Zlatnu palmu" uključi ruskog reditelja Kirila Serebrenikova. Iako je Serebrenikov osudio rat i otišao u egzil, mnogi iz ukrajinskog filmskog sveta tvrde da se njegova prošlost povezuje s ruskom vlašću.

Loznica se s tim nije složio.

"Kako definišete koncept Rusa? Jeste li Rus zbog svog pasoša, državljanstva? Zbog svoje nacionalnosti? Ovo je klizav teren. Čvrsto verujem da se o ljudima treba suditi na osnovu njihovih pojedinačnih reči, njihovih pojedinačnih postupaka, a ne njihovih pasoša. Svaki pojedinačni slučaj treba da sudi prema sopstvenim zaslugama", rekao je Loznica.

Komentari (0)

Kultura