Aktuelno iz kulture

Ana Netrebko dobila angažman u Operi Monte Karlo posle niza otkazanih nastupa i distanciranja od Putina

Komentari

Autor: Euronews

16/04/2022

-

19:01

Ana Netrebko dobila angažman u Operi Monte Karlo posle niza otkazanih nastupa i distanciranja od Putina
AP/Luca Bruno - Copyright AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Rusko-austrijska operska diva Ana Netrebko, koja se proteklin nedelja našla u nemilosti i kojoj je Metropoliten opera, čija je jedna od najvećih zvezda u istoriji te njujorške kuće, dala otkaz jer se nije distancirala od Vladimira Putina, uspela je sada da dogovori nastup za Operu Monte Karlo

Opernoj divi biće to prvi nastup nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, jer su joj ubrzo po izbijanju rata otkazani brojni nastupi, a sada će 22, 24, 27. i 30. aprila nastupiti na sceni u Monte Karlu i to u čuvenoj operi "Manon Lesko" Đakomo Pučinija, piše Euronews.

Opera Monte Karlo je angažovala Netrebko pošto je iz zdravstvenih razloga nastupe bila primorana da otkaže Marija Agresta, a u izjavi za Euronews ova operska kuća je navela da su rusko-austrijsku opersku divu angažovali zbog njenih umentičkih razloga.

"Ana Netrebko je pre dve nedelje dala izjavu u vezi sa ratom i njenim odnosom s Putinom. Ona je zauzela jasan stav protiv rata u Ukrajini", naveli su iz Opere Monte Karlo.

Kontroverze oko Netrebko nastale su pošto se na Tviteru pojavila fotografija iz 2014. godine, na kojoj ona drži rusku zastavu nakon što je donirala milion rubalja opernoj kući u Donjecku. Ali sporno je za pojedine bilo i to što je 2008. godine od Putina dobila priznanje Narodne umetnice Rusije.

"Nisam povezana sa bilo kim iz rukovodstva Rusije"

Netrebko se prvo na Fejsbuk profilu oglasila rečima da je otkazala nastup u milanskoj Skali zbog odluke te kulturne institucije da otpusti ruskog dirigenta Valerija Gergijeva.

"Nije ispravno umetnike i druge ličnosti javnog života terati da iznose u javnost svoje političko mišljenje i osuđuju svoju domovinu. To treba da bude slobodna odluka. Kao i mnoge moje kolege ni ja nisam politički čovek. Nisam politički ekspert. Ja sam umetnica i moj cilj je da ujedinim ljude preko tih političkih granica", napisala je, između ostalog, operska pevačiča.

Nekoliko dana kasnije, preko svog advokata, Netrebko je izdala saopštenje u kojem se izražava saosećanje sa žrtvama rata i njihovim porodicama.

"Moj stav je jasan - nisam član niti jedne političke partije, niti sam povezana sa bilo kim iz rukovodstva Rusije. Spoznajem i žalim što su moje delovanje ili izjave u prošlosti mogle delimično biti pogrešno tumačene", navela je Netrebko u saopštenju.

Sopranistkinja je istakla da je predsednika Rusije videla samo par puta, i to pre svega prilikom primanja priznanja za njen umetnički rad i otvaranja Olimpijskih igara.

Netrebko je istakla da nije dobila nikakvu finansijsku podršku ruske vlade, da živi u Austriji, gde plaća i porez.

"Volim svoju zemlju porekla Rusiju i svojom umetnošću se zalažem isključivo za mir i jedinstvno", poručila je operska diva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura