Aktuelno iz kulture

Operska diva Ana Netrebko: Moj stav je jasan - nisam član neke političke partije niti povezana sa rukovodstvom Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

12:14

Operska diva Ana Netrebko: Moj stav je jasan - nisam član neke političke partije niti povezana sa rukovodstvom Rusije
AP/Luca Bruno - Copyright AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Rusko-austrijska operska diva Ana Netrebko, koja se proteklin nedelja našla u nemilosti i kojoj je Metropoliten opera, čija je jedna od najvećih zvezda u istoriji te njujorške kuće, dala otkaz jer se nije distancirala od Vladimira Putina, izdala je saopštenje za javnost u kom osuđuje rat u Ukrajini.

Preko svog advokata, Netrebko je izdala saopštenje u kojem se izražava saosećanje sa žrtvama rata i njihovim porodicama.

"Moj stav je jasan - nisam član niti jedne političke partije, niti sam povezana sa bilo kim iz rukovodstva Rusije. Spoznajem i žalim što su moje delovanje ili izjave u prošlosti mogle delimično biti pogrešno tumačene", navela je Netrebko u saopštenju.

Sopranistkinja je istakla da je predsednika Rusije videla samo par puta, i to pre svega prilikom primanja priznanja za njen umetnički rad i otvaranja Olimpijskih igara.

Netrebko je istakla da nije dobila nikakvu finansijsku podršku ruske vlade, da živi u Austriji, gde plaća i porez.

"Volim svoju zemlju porekla Rusiju i svojom umetnošću se zalažem isključivo za mir i jedinstvno", poručila je ona.

Podsetimo, operska diva se prethodno putem svog Fejsbuk naloga obratila javnosti i to pošto je otkazala nastup u milanskoj Skali zbog odluke te kulturne institucije da otpusti ruskog dirigenta Valerija Gergijeva.

"Nije ispravno umetnike i druge ličnosti javnog života terati da iznose u javnost svoje političko mišljenje i osuđuju svoju domovinu. To treba da bude slobodna odluka. Kao i mnoge moje kolege ni ja nisam politički čovek. Nisam politički ekspert. Ja sam umetnica i moj cilj je da ujedinim ljude preko tih političkih granica", napisala je operska pevačiča na svom Fejsbuk nalogu i ovim demantovala navode da je nastup otkazan iz zdravstvenih razloga.

Ona je dodala da je protiv rata u Ukrajini, ali da je i Ruskinja koja voli svoju zemlju, te istakla da i sama ima prijatelje u Ukrajini i da joj njihova patnja trenutno lome srce.

"Želim da se ovaj rat okonča i da ljudi mogu živeti u miru. To je ono čemu se nadam i za šta se molim", naglasila je Netrebko.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura