Aktuelno iz kulture

Monserat Kabalje: Sećanje na veliku damu opere, koja je i danas simbol Barselone

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

13/04/2022

-

22:28

Monserat Kabalje: Sećanje na veliku damu opere, koja je i danas simbol Barselone
Monserat Kabalje: Sećanje na veliku damu opere, koja je i danas simbol Barselone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svet se ovih dana seća jedne od najvećih operskih diva 20. veka Monserat Kabalje, kojoj je juče obeležena 89. godišnjica rođenja.

Odrasla je u siromašnoj porodici za vreme Španskog građanskog rata, ali su roditelji prepoznali njen talenat i omogućili joj da studira pevanje na konzervatorijumu "Superior de Musica del Liceu", koji je završila sa zlatnom medaljom. 

Na sceni se prvi put pojavila u Bazelu, 1957. godine, kao Mimi u Pučinijevim "Boemima". Svetska slava je stigla deset godina kasnije zahvaljujući nastupu u Karnegi holu, u operi "Lukrecija Bordžija", Gaetana Donicetija, gde je zamenila koleginicu Merilin Horn, a publika ju je nagradila ovacijama koje su trajale 25 minuta.

"Kad je započela prvu ariju, došlo je do promene u atmosferi", zapisao je te noći kritičar Džon Gruen za njujorški Herald Tribjun.

"Njen glas je zavodljivo lep, sa mračno obojenim tonom, poput viole", zabeležio je Rejmond Erikson iz Njujork Tajmsa.

Od te noći, sva su joj vrata bila otvorena.

Kabalje su obožavali zbog njenog prepoznatljivog i preciznog bel kanto stila i interpretacije radova Verdija, Rosinija i Belinija. 

Nastupila je više od 3.800 puta u preko 80 uloga na pet kontinenata i dobila pet Gremi nagrada, među kojima i za najbolje vokalno izvođenje u klasičnoj muzici 1968. i našla se na gotovo svim najprestižnijim svetskim scenama kao što su Metropoliten u Njujorku, Arena u Veroni, Kovent Garden u Londonu, Boljšoj teatar u Moskvi, Skala u Milanu, Opera u San Francisku, Bečka opera…

Pevala je sa svim legendarnim imenima kao što su Plasido Domingo, Lučano Pavaroti, Kareras i mnogi drugi, a pesma "Barselona" koju je izvela sa frontmenom grupe Queen Fredijem Merkjurijem 1988. postala je himna njenog rodnog grada na Olimpijskim igrama 1992. godine.

Merkjuri je bio veliki obožavalac njenog lika i dela i smatrao je da Kabalje ima "najbolji glas na svetu". 

Nakon što je umro, operska diva svuda je nosila crvenu traku u znak podrške borbi protiv side.

Radila sa Vangelisom na albumu "El Greko", koji je posvećen čuvenom grčkom slikaru, a 1997. sa Majkom Moranom realizovala album "Friends for Life", na kome su se našli dueti sa pevačima kao što su Brus Dikinson, Džoni Halidej, Džoni Logan, Đino Vaneli i Helmut Loti.

Za koncerte se pripremala pijući samo vodu sa ledom, a jednom prilikom je izjavila: "Muzika je vanvremenska umetnost, bez obzira na to da li je mi smatramo modernom ili ne. Najvažnije je da sačuvamo i pokažemo ono što osećamo i nosimo u sebi. Osećanja možete sakriti, ali ne i ubiti. Vi ćete znati kako se osećate, a to je najvažnije".

profimedia

 

U Srbiji je nastupala tri puta, a poslednji put 2011. u Areni, a njena poslednja učenica bila je Tamara Rađenović, operska pevačica iz Srbije 

"Monserat je bila velika dama, izuzetno inteligentna i jako puna duha", rekla je prošle godine Rađenović za "Blic".

"Sa druge strane, profesionalno je bila i jako stroga. Kada joj se nešto nije dopadalo kako pevate, znala je da bude ne baš prijatna, da vas imitira… I iskreno, sećam se da sam ponekad išla sa velikom tremom na čas iako smo dugo sarađivale. Ali isto tako je znala da pohvali kada otpevam nešto dobro. Tu je onda bio aplauz ne samo njen nego i pijanistkinje koja bi svirala na časovima, tapšao bi ko se još tu našao. Njen mali beli pas je lajao i pevao visoke tonove sa mnom i bila sam radosna kada izazovem njen karakterističan smeh… Nekada je bila jako emotivna i kada ja pevam neku ulogu ona bi pevala sa mnom i bilo je i prekida zbog suza koje su bile zajedničke. Ono što mi je bilo interesantno kod nje jeste što je bila disciplinovana što se tiče radnih aktivnosti do samog kraja života. Imala je beskrajnu energiju i volela je da bude korisna do samog kraja...", ispričala je tada Rađenović.

Od 2012. Kabalje je imala sve više problema sa zdravljem, ali se nije prepuštala bolesti. Dešavalo se da i posle oproštajne turneje  i dalje ponekad negde nastupi. 

Međutim, preminula je 6. oktobra 2018. u rodnoj Barseloni, gde i danas postoji fondacija za podršku mladim talentima koja nosi njeno ime. 

Za sobom je ostavila ćerku, Monserat Marti, koja je takođe sopran.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura