Aktuelno iz kulture

Hofeš Šehter dobitnik nagrade "Jovan Ćirilov" za inventivni i energični komad "Labudov kolač"

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

11:17

Hofeš Šehter dobitnik nagrade "Jovan Ćirilov" za inventivni i energični komad "Labudov kolač"
Beogradski festival igre/Jeanette Bak - Copyright Beogradski festival igre/Jeanette Bak

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada "Jovan Ćirilov - za korak dalje" u okviru 19. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je čuvenom koreografu i kompozitoru, Hofešu Šehteru.

Nagrada se dodeljuje za komad "Labudov kolač" u izvođenju trupe Gauthier Dance iz Štutgarta, 9. aprila u beogradskoj Operi Madlenianum.

Moćni savremeni pozorišni stvaralac, koji uspeva da prodrma svakog gledaoca u sali, priredio je "Labudov kolač" kao energetski stimulans i spektakl prijemčiv za sve generacije.

"Kako publiku sa velikim iskustvom, tako i one koji nisu poznavaoci umetničke igre. Kombinacija igrača i rok zvezde, kod Šehtera je unapređena jasnim senzibilitetom filmskog reditelja.

On poseduje redak talenat za kanalisanje sirovog pokreta u šablone svetlucave, ritmičke, čvornovate i kvrgave gracioznosti, koja čini njegov stil sasvim autentičnim. Šehter ima izuzetan osećaj za invetnivne i visceralne ritmove, što možda i nije iznenađujuće jer je reč o rok bubnjaru.

On je naprosto genijalan u stvaranju nepredvidivih poteza, izduženih, tečnih fraza, kao i za pretvaranje čitavog ansambla u jedinstveno čulno biće, na granici između nežnog čoveka i istinske zveri",  navodi se između ostalog u saopštenju žirija.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Uručenje nagrade "Jovan Ćirilov - za korak dalje" planirano je u okviru 20. Beogradskog festivala igre.

Prethodni laureati ove nagrade su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar, Jakopo Godani, Gabrijela Karizo i Frank Šartije.

Hofeš Šehter je jedan od najpoznatijih umetnika savremene igre, poseban po komponovanju atmosferskih muzičkih partitura koje upotpunjuju jedinstvenu fizikalnost njegovog pokreta. On je umetnički direktor sopstvene kompanije sa sedištem u Londonu.

Trupa je osnovana 2008. godine, a na repertoaru su danas već čuvena dela: "Uspon" (2006), "U tvojim sobama" (2007), "Umetnost neosvrtanja" (2009), "Politička majka" (2010), "Politička majka: Koreografski rez" (2011), "Sunce" (2013), "Varvari" (2015), "Veliko finale" (2017), "Predstava" (2018) i "Politička majka Unplugged" (2020).

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Njegov komad "Veliko finale" nominovan je za Nagradu "Olivije" za najbolju produkciju. Šehter je takođe potpisao koreografije za vodeće međunarodne trupe uključujući Kompaniju Elvina Ejlija, Batševa ansambl, Candoco kompaniju, Cedar Lake, Holandski teatar igre, Balet pariske Opere, londonski Kraljevski balet i Kraljevski flamanski balet. Radio je koreografije za pozorište, televiziju i operu, posebno u njujorškoj Metropoliten operi i u londonskoj Kraljevskoj operi.

Za nagradu "Toni", nominovan je 2016. godine za koreografiju za mjuzikl “Violinista na krovu” na njujorškom Brodveju.

Šehter je 2018. godine ovenčan počasnim Ordenom Reda britanske imperije za zasluge u umetničkoj igri, dok je iste godine prikazan i prvi film njegove trupe, “Klovnovi Hofeša Šehtera”.

Film je emitovan na kanalu BBC i ispraćen velikim upehom.

Naredni, kratki film "Politička majka: Finalni rez" je premijerno prikazan u Velikoj Britaniji u julu 2021. Hofeš Šehter je pridruženi umetnik Teatra Sadlers Vels u Londonu i rezidentni umetnik trupe Gauthier Dance u Štutgartu.

Radovi Hofeša Šeftera, prikazani su i u okviru Beogradskog festivala igre, i to u izvođenju Kompanije Hofeša Šehtera (“Politička majka” i “Sunce”), ali i u izvođenju drugih trupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura