Aktuelno iz kulture

Novi film Dejvida Kronenberga šokirao Kan: Publika koja je ostala do kraja projekcije, nagradila ga ovacijama

Komentari

Autor: Variety

26/05/2022

-

22:48

Novi film Dejvida Kronenberga šokirao Kan: Publika koja je ostala do kraja projekcije, nagradila ga ovacijama
Novi film Dejvida Kronenberga šokirao Kan: Publika koja je ostala do kraja projekcije, nagradila ga ovacijama - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo svake godine na Kanskom festivalu bude prikazan po jedan film koji šokira publiku i natera pojedine da već na početku napuste projekciju.

Ovog puta, to je novo ostvarenje Dejvida Kronenberga "Zločini budućnosti", koje su najhrabriji u publici nagradili šestominutnim ovacijama.

U filmu "majstora horora" prikazane su zastrašujuće telesne transformacije i mutacije u distopijskom svetu, a glavne uloge poverene su Vigu Mortensenu, Lei Sejdu i Kristen Stjuart.

Variety piše da su pojedini gledaoci izašli već u prvih pet minuta, dok su drugi napustili bioskop nakon scene koja uključuje Sejdu i otvorenu ranu.

Kronenberga je to verovatno zabavilo, budući da je u ranijem intervjuu za Variety izjavio da i očekuje da neki od njih izađu iz sale.

Profimedia

Dejvid Kronenberg

"Publika u Kanu nije normalna publika. Mnogi su tu samo zbog prestiža i crvenog tepiha i nisu filmofili. Oni ne znaju moje filmove, tako da bi moglo biti napuštanja bioskopa. S druge strane, normalna publika ne bi imala problem sa filmom", rekao je on, prisetivši se da su mnogi izašli sa premijere njegovog filma "Sudar", u kom su eksplicitne scene seksa.

Zvanični sinopsis "Zločina budućnosti" glasi: "Dok se ljudska vrsta adaptira na veštačko okruženje, telo prolazi kroz transformacije i mutacije. Sol Tenser (Vigo Mortensen) sa partnerkom Kapris (Lea Sedu) čuveni umetnik performansa, javno prikazuje metamorfozu svojih organa. Timlin (Kristen Stjuart) je istražiteljka Nacionalnog registra organa, ospesivno prati njihovo kretanje i otkriva misterioznu grupu čija je misija da Solovu popularnost iskoristi da ukaže na sledeću fazu ljudske evolucije".

 
Kronenberg, koji potpisuje kultna ostvarenja poput "Muva", "Goli ručak" i "Istorija nasilja", kaže da je ovaj film njegova "meditacija o ljudskoj evoluciji, tačnije, načinu na koji smo preuzeli kontrolu nad procesom".
 
"Stvorili smo tako moćna okruženja koja ranije nisu postojala. Film je evolucija stvari koje sam radio i pre. Obožavaoci će videti ključne reference na druge scene i trenutke iz mojih ostalih filmova. To je kontinuitet mog razumevanja tehnologije koja je povezana s ljudskim telom. Tehnologija je uvek produžetak ljudskog tela, čak i kad deluje da je vrlo mehanička i neljudska", rekao je reditelj.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura