Aktuelno iz kulture

Najbolje tek dolazi: Tri najuzbudljivija filma koja nas očekuju u drugoj nedelji Kanskog festivala

Komentari

Autor: Staša Rosić

23/05/2022

-

19:21

Najbolje tek dolazi: Tri najuzbudljivija filma koja nas očekuju u drugoj nedelji Kanskog festivala
Najbolje tek dolazi: Tri najuzbudljivija filma koja nas očekuju u drugoj nedelji Kanskog festivala - Copyright AP/Chris Pizzello, Prinstscreen YouTube/Warner Bros. Pictures, NEON

veličina teksta

Aa Aa

Za nama je uzbudljiva prva nedelja Kanskog festivala, koji se ove godine, nakon što je pandemija poremetila njegov uobičajeni ritam, ponovo vratio u punom sjaju.

Crvenim tepihom prodefilovala su mnoga poznata lica, među kojima i holivudska zvezda Tom Kruz, prvi put posle 1992. godine i to specijalno za premijeru nastavka filma "Top Gan". 

Kruz je dobio i počasnu "Zlatnu palmu", kao i njegov kolega Forest Vitaker, a premijerno su prikazana ostvarenja: "Armageddon Time", "Žena Čajkovskog", "The Eight Mountains", "Trougao tuge"...

Međutim, najbolje tek dolazi, budući da su za drugu nedelju festivala ostvaljene premijere dugoočekivanih filmova "Elvis", "Showing Up" i "Crimes of the Future", "Tri hiljade godina čežnje".

Predstavljamo vam tri ostvarenja o kojima se do sada najviše pričalo:

"Elvis"

Baz Lurman snimio je biografski igrani film o "kralju rokenrola" Elvisu Prisliju koji će premijerno biti prikazan u sredu.

Radnja novog filma filma prati kontroverzni život kralja rokenrola koji je bio prepun uspona, skandala i padova, a istražuje najveći deo Prislijevog života i karijere, od njegovog detinjstva u crkvi do njegovog muzičkog vrhunca i povratničkog koncerta 1968. godine.

Život i karijera neponovljivog Elvisa gledana je kroz prizmu njegovog složenog odnosa sa menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom koga igra Tom Henks. Priča, kako je opisano, duboko zalazi u složenu dinamiku njihovog odnosa koja se proteže kroz 20 godina, od Prislijevog uspona, pa sve do vrhunaca njegove slave bez presedana.

Glavni glumac u ovom biografskom ostvarenju Ostin Batler, igrao je u "The Shannara Chronicles", a dobio je ulogu Elvisa još u julu 2019. Od tada se glumac pojavio u "The Dead Don’t Die", tumačio je jednog od članova porodice Menson u filmu "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina, a publika kraj malih ekrana imala je priliku da ga gleda u mini seriji "Masters of the Air koju je za Apple producirao Tom Henks.

Lurman je prethodno na Kroazeti premijerno prikazao svoja ostvarenja "Mulen ruž" (2002) i potom "Velikog Getsbija" (2013).

Film je dobio najviše ocene Elvisove ćerke Lise Prisli, koja je na svom instagramu napisala da je film već pogledala dva puta.

"Ostin Batler je predivno kanalisao i otelotvorio srce i dušu mog oca. Prema mom skromnom mišljenju, njegovo izvođenje je bez presedana i konačno je urađeno tačno i s poštovanjem. Možete osetiti Bazovu čistu ljubav, brigu i poštovanje prema mom ocu tokom celog prelepog filma i to je konačno nešto na šta ja i moja deca i njihova deca možemo zauvek da budemo ponosni", navela je Prisli.

"Showing Up"

Zabavna i vedra priča o umetnici koja se priprema za važnu izložbu prema mišljenju pojedinih kritičara jedno je od najboljih ostvarenja američke rediteljke Keli Rajhart.

Njena muza Mišel Vilijams ponovo je u glavnoj ulozi, a "Showing Up" je njihov četvrti zajednički film. 

AP/Jordan Strauss, profimedia

Ovo je četvrti film koji Mišel Vilijams i rediteljka Keli Rajhart snimaju zajedno

Za razliku od dosadašnjih dela, Rajhart se ovog puta ne bavi društvenom kritikom, nego unutrašnjim previranjima savremenih umetnika.

Ovo je četvrti put da Vilijams igra u filmu Rajhart, posle "Vendi i Lusi", "Meek’s Cutoff" i "Certain Women", a "Showing Up" najavljen je kao najduhovitiji od svih dosadašnjih ostvarenja rediteljke.

"Crimes of the Future"

Poslednjih godina na Kanskom festivalu prikazivan je barem po jedan film, čiju je projekciju publika masovno napuštala zbog eksplicitnog sadržaja.

Iako je jednim delom to već postigao "Trougao tuge" reditelja Rubena Estlunda, izvesno je da će ga nadmašiti novi film majstora horora Dejvida Kronenberga "Crimes of the Future" čiji je i sam trejler dovoljno šokantan.

Zvanični sinopsis glasi: "Dok se ljudska vrsta adaptira na veštačko okruženje, telo prolazi kroz transformacije i mutacije. Sol Tenser (Vigo Mortensen) sa partnerkom Kapris (Lea Sedu) čuveni umetnik performansa, javno prikazuje metamorfozu svojih organa. Timlin (Kristen Stjuart) je istražiteljka Nacionalnog registra organa, ospesivno prati njihovo kretanje i otkriva misterioznu grupu čija je misija da Solovu popularnost iskoristi da ukaže na sledeću fazu ljudske evolucije".

Kronenberg, koji potpisuje kultna ostvarenja poput "Muva", "Goli ručak" i "Istorija nasilja", kaže da je ovaj film njegova "meditacija o ljudskoj evoluciji, tačnije, načinu na koji smo preuzeli kontrolu nad procesom".

"Stvorili smo tako moćna okruženja koja ranije nisu postojala. Film je evolucija stvari koje sam radio i pre. Obožavaoci će videti ključne reference na druge scene i trenutke iz mojih ostalih filmova. To je kontinuitet mog razumevanja tehnologije koja je povezana s ljudskim telom. Tehnologija je uvek produžetak ljudskog tela, čak i kad deluje da je vrlo mehanička i neljudska", rekao je reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura