Aktuelno iz kulture

Austrijski umetnik Ervin Vurm deseti dobitnik počasnog doktorata Univerziteta umetnosti u Beogradu

Komentari

Autor: FoNet

01/06/2022

-

19:07

Austrijski umetnik Ervin Vurm deseti dobitnik počasnog doktorata Univerziteta umetnosti u Beogradu
Austrijskom umetniku Ervinu Vurmu dodeljen je danas počasni doktorat Univerziteta umetnosti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

 Rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu uručila je danas počasni doktorat austrijskom umetniku Ervinu Vurmu čija je retrospektivna izložba "Jedan minut zauvek" u toku u Muzeju savremene umetnosti (MSUB).

Rektorka Univerziteta umetnosti Mirjana Nikolić istakla je da je taj univerzitet za 65 godina postojanja samo devet puta dodelio počasni doktorat i da je univerzitet veoma ponosan što je na ekskluzivnu listu počasnih doktora dodat istaknuti umetnik Ervin Vurm.

Prodekan za međunarodnu saradnju Fakulteta likovnih umetnosti Jelena Todorović rekla je da je Vurmu počasni doktorat dodeljen zbog njegove izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima koji se, između ostalog, ogleda u inovativnim pristupima skulpturi.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodala je da je Vurm dao globalno priznat autonoman doprinos međunarodnom trendu - performativnom zaokretu u oblasti skulpture i skulpturi kao obliku delovanja.

Vurm je istakao da mu je velika čast što mu je dodeljen počasni doktorat i ocenio da su Beogradu inovativne, radikalne umetničke grupe sedamdesetih pisale istoriju umetnosti, navodeći Marinu Abramović, Nešu Paripovića, Rašu Todosijevića i Eru Milivojevića. 

Dosadašnji laureati ostvarili su vrhunska dostignuća u svojim profesijama i važe za neke od najeminentnijih umetnika čiji se rad prepoznaje širom sveta, a to su: kompozitor Kšištof Penderecki (1985), likovni umetnik Janis Kunelis (2005), dirigent Zubin Mehta (2005), višemedijski umetnik i kompozitor Vladan Radovanović (2007), arhitekta Boris Podreka (2008), performans i konceptualna umetnica Marina Abramović (2008), filmski reditelj Dušan Makavejev (2018), scenograf Miodrag Tabački (2018) i pijanista Eugen Inđić (2019).

Izložba "Jedan minut zauvek" otvorena je na svih pet nivoa MSUB do 9. avgusta.
 

 

Komentari (0)

Kultura