Aktuelno iz kulture

Ervin Vurm dobija počasni doktorat u Beogradu, a zauzvrat svim ljubiteljima umetnosti poklanja besplatno predavanje

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

13:34

Ervin Vurm dobija počasni doktorat u Beogradu, a zauzvrat svim ljubiteljima umetnosti poklanja besplatno predavanje
Ervin Vurm - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet umetnosti u Beogradu dodeljuje počasni doktorat austrijskom umetniku Ervinu Vurmu zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima, saopštili su organizatori.

U obrazloženju Fakulteta likovnih umetnosti kao predlagača navodi se da Vurm "ima izuzetnu međunarodnu reputaciju i da je dao doprinos likovnim umetnostima koji se, između ostalog, ogleda u inovativnim pristupima skulpturi".

"Vurmov rad je često kritičan prema mentalitetu i načinu života zapadnog društva. Uspeh i popularnost njegovog rada u velikoj meri posledica je činjenice da se hrabro poigrava aspektima popularne kulture, životnog stila i aktuelnih dešavanja u društvu i politici", kaže se u saopštenju.

Vurmovo besplatno predavanje u Muzeju savremene umetnosti

U sklopu izložbe "Jedan minut zauvek" Vurm će 30. maja održati Javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti sa početkom u 20 časova.

Umetnikovo predavanje predstavlja poklon svim ljubiteljima umetnosti.

Ovom prilikom Ervin Vurm će sa publikom podeliti svoje bogato, tridesetogodišnje iskustvo, i tom prilikom govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

Kako je navedeno, dodela zvanja počasnog doktora posebno je značajna u trenutku kada stručna javnost, studenti i publika imaju priliku da do 9. avgusta posete retrospektivnu izložbu Vurma u Muzeju savremene umetnosti Beograd.

Vurm je dobitnik Velike državne nagrade Austrije i dvostruki je bio predstavnik te zemlje na Venecijanskom bijenalu, a njegova dela se nalaze u kolekcijama Muzeja Solomona R. Gugenhajma, Umetničkog centra Voker, Muzeja Ludvig, Centra Pompidu i drugih.

Počasni doktorata biće uručen Vurmu 1. juna (16:00) u svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, u prisustvu rektorke Mirjane Nikolić, dekana Dimitrija Pecić i prodekana za međunarodnu saradnju Jelene Todorović,

Počasne doktorate Univerziteta umetnosti do sada su dobili kompozitori Kšištof Penderecki i Vladan Radovanović, likovni umetnik Janis Kunelis, dirigent Zubin Mehta, arhitekta Boris Podreka, konceptualna umetnica Marina Abramović, reditelj Dušan Makavejev, scenograf Miodrag Tabački i pijanista Eugen Inđić.

Komentari (0)

Kultura