Aktuelno iz kulture

Dodeljene nagrade Sterijinog pozorja: Trijumf predstave "Poslednje devojčice" Maje Pelević

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

09:45

Dodeljene nagrade Sterijinog pozorja: Trijumf predstave "Poslednje devojčice" Maje Pelević
Dodeljene nagrade Sterijinog pozorja: Trijumf predstave "Poslednje devojčice" Maje Pelević - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Sterijina nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi "Poslednje devojčice" a njena autorka Maja Pelević osvojila je i priznanje za najbolji tekst savremene drame. 

Predstavu je režirao Kokan Mladenović, a izvelo Pozorište "Deže Kostolanji" iz Subotice na jednoj od najuglednijih pozorišnih smotri u zemlji.

Žiri u sastavu Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik žirija), Milena Pavlović, glumica, Petar Mihajlović, dramski pisac, Slobodan Unkovski, reditelj i Zoran Maksimović, teatrolog, odluku je doneo jednoglasno.

Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje pripala je Sanji Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Nenadu Jezdiću za ulogu Prosjaka u istoj predstavi, Sonji Isailović za ulogu u predstavi "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad / Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, Aleksandru Srećoviću za ulogu Alojza Kavrana, Julijinog muža, pravnika u predstavi "Godine vrana", tekst i režija Siniša Kovačević, Narodno pozorište Beograd.

Milan Đakov

"Godine vrana"

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Mariji Kalabić za predstavu "Poslednje devojčice", a za kostimografsko ostvarenje pripala je Lani Cvijanović za predstavu "Čudo u Šarganu".

Sterijinu nagrada za originalnu scensku muziku dobili su Stefan Seethaler, Danijel Seeathaler, Filip Grubač, Igor Sakač, Petar Banjac u predstavi "Kod večite slavine".

Sterijina nagrada za koreografiju pripala je Ireni Šarović u predstavi "Izbiračica" Koste Trifkovića, (režija Iva Milošević, Narodno pozorište Subotica).

Sterijinu nagrada za dramatizaciju dobila je Mina Petrić za predstavu "Kod večite slavine", a za scenski govor Dejan Sredojević u istoj predstavi. 

Srpsko narodno pozorište/Promo

 

Sterijinu nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najbolju mladu glumicu dobila je Aleksandra Arizanović za ulogu Ja u predstavi "Fleke" Tijane Grumić (režija Jug Ðorđević, Kraljevačko pozorište).

Sterijina nagrada iz Fonda "Dara Darinka Čalenić" za najboljeg mladog glumca pripala je Alekseju Bjelogrliću za ulogu Tanaska u predstavi "Čudo u Šarganu", a specijalnu Sterijinu nagradu dobio je glumački ansambl predstave "Poslednje devojčice".

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja u sastavu Vlatko Ilić (predsednik), Nataša Gvozdenović i Ivana Petrović doneo je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu "Dejan Penčić Poljanski" Okruglog stola kritike za najbolju predstavu dodeli ostvarenju "Ja sam ona koja nisam" Mate Matišića, režija Paolo Mađeli, Zagrebačko kazalište mladih.

Ista predstava osvojila je i nagradu publike 67. Sterijinog pozorja sa prosečnom ocenom 4,72.

"Izbiračica" je dobila 4,61 poena, "Fleke" 4,57,  "Rolerkoster" 4,53, "Čudo u Šarganu" 4,47, "Poslednje devojčice" 4,45, "Godine vrana" 4,41, "Kod večite slavine" 4,11, "Protekcija" 4,04, "Usidrene" 4,04, "My Name Is Goran Stefanovski" 3,89, "Mileva" 3,87, "Bludni dani kuratog Džonija" 3,86.

Nagrada za glumačku bravuru "Zoran Radmilović"dodeljena je Sanji Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu", a nagrada producentske kuće "Scomediasco" za epizodu dodeljena je Teodoru Vinčiću za ulogu Šile u predstavi "Rolekoster" Jelene Kajgo.

Na Sterijinom pozorju je od 26. maja do 2. juna prikazano devet predstava u takmičarskoj selekciji.

Komentari (0)

Kultura