Aktuelno iz kulture

Slike stvarnosti na Sterijinom pozorju: Devet predstava u trci za veliku pozorišnu nagradu

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

14:38

Slike stvarnosti na Sterijinom pozorju: Devet predstava u trci za veliku pozorišnu nagradu
Slike stvarnosti na Sterijinom pozorju: Devet predstava u trci za veliku pozorišnu nagradu - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Milivoje Mlađenović, selektor 67. Sterijinog pozorja, koje će biti održano od 26. maja do 3. juna, objavio je koje predstave će biti u takmičerskom delu i u netakmičarskom međunarodnom delu festivala pod nazivom "Krugovi".

Mlađenović je uživo pogledao 51 predstavu pozorišta u Srbiji i regionu i sedam video snimaka predstava. Od ukupnog broja premijerno izvedenih predstava, 21 je praizvedba domaćih dramskih dela, među kojima i tri autorska projekta i četiri dramatizacije proznih dela.

"Ima nekoliko stvari koje nam govore o tome gde mi živimo, sa čim živimo, sa čime se sukobljavamo. Teskoba je osećanje koje dominira našim životima pa se to preselilo i na pozorišnu scenu i to možemo shvatiti i doslovno i kao termin kojim se bavi psihijatrija. Ništa to nije slučajno, to je taj naš uski život, uska palanka i čaršija u kojoj živimo, koja se na nas obrušava i koja nam ne da da dišemo punim plućima. To je osnovno osećanje koje se sa pozornice prenosi na publuku, sa publike na svet u kome živimo. Pri tom najmanje mislim na politiku, već na njene posledice", kazao je Mlađenović za Tanjug.

Milan Đakov

"Godine vrana", Narodno pozorište

Sledeća karakteristika je, kaže, da se naša pozorišta dominantno bave novim dramskim delima i to često pristupaju delima dramskih pisaca, imaju poverenja u mlade reditelje i saradnike što nas raduje.

"Ne raduje nas to što naših velikih dramskih pisaca, živih i zdravih, nema ili bar ne u očekivanom broju. Dobro je da se vraćamo i zaboravljenim vrednostima nekih dramskih dela kao što je Nastasijević, naš savremenik Velimir Lukić. To su sve neke dobre tekovine našeg pozorišnog života", rekao je Mlađenović.

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave "Izbiračica" Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice, "Protekcija" Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta, "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

"Čudo u Šarganu", Jugoslovensko dramsko pozorište

U selekciji su i "Godine vrana" Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd, "Rolerkoster" Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212, "Poslednje devojčice" Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, "Fleke" Tijane Grumić u režiji Juga Ðorđevića Kraljevačkog pozorišta i "Bludni dani kuratog Džonija" Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji "Krugovi" tri su predstave: dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja. Predstava u čast nagrađenih biće "Hrkači" čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura