Aktuelno iz kulture

Otvoreno 67. Sterijino pozorje: Devet predstava u trci za glavnu nagradu

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

10:06

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predstavom "Mileva" Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović, Vedrane Klepice, u adaptaciji Jelene Kovačić, a u režiji Anice Tomić počelo je 67. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu.

Svečanom besedom otvorio ga je scenograf Miodrag Tabački, petostruki dobitnik Sterijine nagrade. Četiri je dobio za scenografiju (1982, 1996, 1998. i 1999), a dobitnik je i Nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2009. godine.

"Zahvalan sam Sterijinom pozorju što mi je ukazala čast da otvorim festival našeg nacionalnog pozorišta koji nosi ime velikog srpskog pisca. Istovremeno doživljavam to kao priznanje i podršku mojoj profesiji koja sa ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrđuje slikom, kreira i osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca. Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni jeste dramski tekst", kazao je Tabački.

Tanjug

Miodrag Tabački

Dodao je da je s velikim zadovoljstvom radio tekstove domaćih klasika Sterije, Nušića, Njegoša, ali i mladih pisaca i njehovih savremenika Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića i drugih.

"Radovao sam se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju i uz želju da se pojave i novi mladi dramski pisci proglašavam 67. Sterijino pozorje otvorenim", rekao je Tabački.

Pod motom "Vreme teskobe", na festivalu će biti izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji "Krugovi".

"U ovih devet dana očekuje nas bogat program, devet predstava u takmičarskoj selekciji, tri predstave u pratećem programui tri predstave van konkurencije. Predstave dolaze iz Zagreba, Sarajeva Banjaluke, Splita, Skoplja, Subotice, Beograda, Novog Sada, iz Gračanice, Kraljeva. Imaćemo I predstave u sklopu Pozorja mladih, zatim izložbe I ostali prateći programi. Učestvovaće 750 umetnika, a očekuje se 10 hiljada posetioca", rekao je za Tanjug direktor Sterijinog pozorja Miodrag Radonjić.

Tanjug

Miodrag Radonjić

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave "Izbiračica" Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice, "Protekcija" Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta, "Čudo u Šarganu" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Takmiče se i predstave "Godine vrana" Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd, "Rolerkoster" Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212, "Poslednje devojčice" Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, "Fleke" Tijane Grumić u režiji Juga Ðorđevića Kraljevačkog pozorišta i "Bludni dani kuratog Džonija" Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji "Krugovi" tri su predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja. Predstava u čast nagrađenih biće "Hrkači" čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura