Aktuelno iz kulture

"Grčka tragedija za novi milenijum": Dvadeset godina legendarne serije "Žica"

Komentari

Autor: Staša Rosić

04/06/2022

-

19:32

"Grčka tragedija za novi milenijum": Dvadeset godina legendarne serije "Žica"
"Grčka tragedija za novi milenijum": Dvadeset godina legendarne serije "Žica" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Žica" (Wire), koju i kritičari i publika svrstavaju među najbolje svih vremena, ove nedelje je obeležila 20 godina od emitovanja prve epizode na kanalu HBO. 

Priča o pojedincima sa "prave" i "pogrešne" strane zakona i disfunkcionalnom sistemu u kom korupcija, pasivnost i nepravda razaraju američko društvo, osvojila je srca miliona ljudi i napravila pravu tv revoluciju.

Međutim, bilo je potrebno vreme da stekne status kultne. 

Iako se kritičarima dopadala, gledanost je u vreme dok se premijerno emitovala od 2002. do 2008. bila prosečna, a nije dobila nijednu Emi nagradu. 

Ipak, njen uticaj na kasnije televizijske programe bio je ogroman.

"Žica" je u igru uvela antiheroje, eksplicitne scene, autentične priče i kompleksne zaplete, koji će kasnije postati standard za televizijske serije.

Sistem protiv pojedinca

Autor serije Dejvid Sajmon, koji ju je jednom opisao kao "Grčku tragediju za novi milenijum" je u jednom intervjuu objasnio kakva je bila njiihova ideja. 

"Nije nas zanimalo da li su likovi dobri ili loši. Scenaristi su u glavama imali ideju: 'Ako društvo već ima alat sprovođenja reda i zakona, koji je posao te institucije? Šta to policija radi?’ Ako pišete jednu takvu seriju, ona će istrajati onoliko dugo koliko je takav sistem na snazi", rekao je on.

profimedia

 

A sistem nije bio onakav kakvim su ga prikazivale ostale serije.

"Žica" je ogolila lavirinte geta, živote zavisnika od droge spremnih na sve da dođu do nove doze, a paralelno i postepeno urušavanje velikih industrija u Americi i gašenje srednje klase koja je bila nosilac tamošnjeg društva.

Radnici su postali - trgovci drogom. 

Sajmon je u kreiranju "Žice" bio inspirisan iskustvima Eda Bernsa, bivšeg baltimorskog policijskog detektiva, koji mu je pomagao u scenariju. I sam je imao dubok uvid u društvo - radio je kao novinar, koji je pratio temu policije za dnevne novine "Baltimor san", a o onome što je doživeo napisao je dve knjige.

Svi su ugroženi

Svaka sezona "Žice" bavila se različitim društvenim sferama grada Baltimora i njihovim odnosom prema instutucijama zakona. 

Prva sezona bavila se trgovinom drogom, druga radnicima i sindikalcima, treća gradskim vlastima i birokratijom, četvrta školskim sistemom i peta medijima i to sve iz ugla pojedinaca koji su akteri tih sistema.

profimedia

 

Kako je to Sajmon jednom prilikom objasnio, bilo da je u pitanju policajac, lučki radnik, diler drogom, političar, sudija ili advokat, svi su na kraju ugroženi i moraju da se sukobe sa institucijom kojoj su podređeni.

"Žica" prikazuje da su strategije tih institucija više usmerene na sopstveno samoodržanje nego na službu onima zbog koje su nastale i sa bolnom iskrenošću prikazuje licemerje društva koje na papiru sve ljude tretira jednako, a ne uspeva da se očisti od duboko ukorenjenog rasizma.

Jedna od važnih zaostavština te serije je što je širu javnost upoznala sa mnogim glumcima koji su do tada bili neprimetni pod reflektorima. 

profimedia

 

Na prvom mestu tu je Idris Elba, koji će kasnije izgraditi blistavu karijeru i koji je nedavno o svom najnovijem projektu govorio za Euronews Srbija, ali i Majkl B. Džordan.

Gej lik u "mačo" drami

I za kraj, nemoguće je govoriti o "Žici", a ne pomenuti Omara Litla, kog je tumačio tragično preminuli Majkl K. Vilijams.

U tradicionalno "mačo" krimi žanru, njegov otvoreno gej lik, čiji je seksualni život prikazivan sa takvom otvorenošću i verodostojnošću, bio je velika novina, ali svoju izuzetnost nije crpeo samo iz toga. 

Odličan opis dao mu je bivši predsednik SAD Barak Obama, vatreni obožavalac serije "Žica": "On je fascinantan lik: gej gangster koji pljačka samo dilere droge, a onda vraća ljudima, kao neki Robin Hud. Jedan je od najtvrđih i najzločestijih likova u seriji, ali je gej. To je vrlo interesantno".

Tanjug/AP/Evan Agostini

 

Omar je ubijen u petoj i poslednjoj sezoni "Žice" i to ne od strane Barksdejla, nego deteta.

Lik koji ga je ovekovečio na malim ekranima pronađen je mrtav u svom stanu 6. septembra 2021.

Predozirao se heroinom sa dodatkom fentanila koji je kupio od lokalnih dilera, zbog čega je kasnije uhapšeno četvoro ljudi.

Izjava tužioca Damijana Vilijamsa nakon tog događaja, zabrinjavajuće je delovala kao odlomak iz scenarija "Žice".

"Ovo je javna zdravstvena kriza i to mora da prestane. Smrtonosni opoidi kakvi su fentanil i heroin ne brinu o tome ko ste ili šta ste postigli. Oni samo hrane zavisnost i vode do tragedije", naveo je on i pozvao vlasti da "se služe svim dostupnim sredstvima", kako bi nastavili da pronalaze dilere koji "šire te otrove, iskorištavaju zavisnost i izazivaju besmislene smrti"

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura