Aktuelno iz kulture

I blogeri, vlogeri i influenseri na Festivalu evropskog filma Palić

Komentari

Autor: Euronews

17/06/2021

-

14:22

I blogeri, vlogeri i influenseri na  Festivalu evropskog filma Palić
I blogeri, vlogeri i influenseri na Festivalu evropskog filma Palić - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić (FEF), biće održano u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, a u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

U okviru festivalskog programa biće predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću, a pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

"Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB ("Moving Images Open Borders") za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva", navode orgranizatori.

Radionicu filmske kritike vodiće Nil Jang, selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" na festivalu, i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor Festa.

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, takmičarske filmske selekcije i ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu, kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Pretprošle godine sa velikim uspehom uvedena je selekcija Novi evropski dokumentarni film, koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju javnosti i kritičara.

Klasici na trgu, filmovi za najmlađe...

Predfestivalski program tradicionalno će otvoriti selekcija Best of Europe koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu, dok će evropski klasici biti prikazani u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici.

"Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškući potrebe publike, nastavlja da uvodi nove programe. Ove godine to je selekcija Europe 4 kids, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile", dodaju iz orgranizacije.  

U čast dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, kao i prethodnih godina biće priređen Omaž program, a selekcija Novi mađarski film, kao i prethodnih godina, donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

Ove godine će, takođe, biti predstavljena selekcija Kinematografija u fokusu, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit, kao i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine.

Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu, kao i selekcija EFA Shorts koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije.

Komentari (0)

Kultura