Aktuelno iz kulture

Čuveni moskovski Mosfilm učestvuje u produkciji filma Gorana Radovanovića "Bauk" o Nato bombardovanju Srbije

Komentari

Autor: Euronews/FCS

17/06/2021

-

22:31

Čuveni moskovski Mosfilm učestvuje u produkciji filma Gorana Radovanovića "Bauk" o Nato bombardovanju Srbije
Čuveni moskovski Mosfilm učestvuje u produkciji filma Gorana Radovanovića "Bauk" o Nato bombardovanju Srbije - Copyright EPA/JORGE GUTIERREZ

veličina teksta

Aa Aa

Kako je javio dnevni list "Politika", čuvena kuća MosFilm iz Moskve potpisala je ugovor sa producentima novog filma srpskog reditelja Gorana Radovanovića, prenosi se na sajtu Filmskog centra Srbije (FSC).

Ugovorom, naime, MosfIlm obezbeđuje postprodukciju za Radovanovićev igrani film naslovljen "Bauk", a čija se radnja odvija na fonu bombardovanja Srbije 1999. godine. Scenarista i reditelj je Goran Radovanović, direktor fotografije biće Igor Šunter, mntažer Nenad Pirnat, a scenograf Vladislav Lašić.

"Prošlo je više od dve decenije od NATO agresije i postoji dovoljna vremenska distanca da se ovoj temi pristupi otvoreno, hladne glave, ali i dalje sa velikom emocijom. Ovo je i identitetska tema, jer je neraskidivo povezana za Кosovom i Metohijom, odnosno pokušajima da se ono na najagresivniji način ukloni ne samo iz života već i iz kolektivnog sećana našeg naroda", pojasnio je za FCS autor projekta.

Film nastaje pod okriljem kuće Nama Film, a ranije je ovaj projekat dobio podršku FCS, a podržao ga je i Nacionalni filmski centar Bugarske.

U obrazloženju komisije, koja je na konkursu FCS predložila da se podrži projekat pomenutog Radovanovićevog filma, istaknuto je: "Tema NATO agresije je do sada u domaćem igranom filmu uglavnom bila tretirana nespretno, jer je akcenat stavljan na senzacionalizam i svima nama dobro poznate kadrove bombardovanja, razaranja, dok Radovanović nudi intiman, duboko ljudski pristup. S druge strane, trebalo bi naglasiti univerzalnost ovog projekta.

Ova priča se mogla desiti u bilo kojoj zemlji na zemaljskoj kugli gde hara rat ali nažalost desila se nama. U svojim predhodnim filmovima reditelj je ostavio svoj pečat i prepoznatljiv senzibilitet. Čitajući scenario, gotovo da možemo da osetimo atmosferu Bauka. Projekat koji obećava mnogo."

Komentari (0)

Kultura