Aktuelno iz kulture

Šest fascinantnih umetničkih dela pod vedrim nebom

Komentari

Autor: Art Escapes / Euronews Srbija

20/06/2022

-

21:10

Šest fascinantnih umetničkih dela pod vedrim nebom
Šest fascinantnih umetničkih dela pod vedrim nebom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekim umetnicima su ateljei i galerije suviše skučeni prostori za njihove kreativne poduhvate, pa biraju da svoja dela stvaraju i izlažu pod vedrim nebom.

Rezultat su ponekad skulpture koja se savršeno stapaju u svoje okruženje ili ga pak uzdižu na neki novi nivo.

Predstavljamo vam nekoliko takvih, koji su mesto našli u novoj knjizi "Art Escapes" autorke Grejs Benks.

"Dah pustinje" (El Guna, Egipat)

Umetnice Aleksandra Stratou, Dana Stratou i Stela Konstantinides izgradile su ogromna peščana brda i iskopale velike rupe raspoređene u veliku spiralu na prostoru od 26.000 kvadratnih metara usred jedne oaze u Sahari.

Zadivljujući rad vidljiv je i decenijama nakon što je završen 1997. godine na satelitskim snimcima iako ga malo po malo prekriva pustinja. 

Svake godine umetnice ga obilaze kako bi procenile stanje u kom se nalazi, ali ne planiraju da ga konzerviraju, jer je njihov cilj od samog početka bio da njim pokažu protok vremena. 

"Drvo Jute" (Tuel okrug, Juta)

U nepristupačnim predelima na putu koji povezuje Nevadu sa Velikim slanim jezerom u Juti, nalazi se jedno neobično drvo, visoko gotovo 25 metara.

Reč je skulpturi švedskog umetnika Karla Momena koje je napravio 1981. godine od betonskog "stabla" i šarenih kugli od minerala i stena koji mogu da se nađu u Juti.

Umetnik je želeo da u nepreglednu ravnicu unese dašak pop-arta, inspirisan čuvenom umetničkom grupom Memfis Milano, konstruišući totem koji je vidljiv i sa više kilometara udaljenosti.

Barolo kapela (Pijemont, Italija)

Poput kuće napravljene od dečjih kockica, kapela Barolo u Italiji odskače od mirnog krajolika Umbrije. Ovaj neobični kolorit osmislio je Sol Levit, američki umetnik poznat po konceptualnim i minimalističkim umetničkim delima, inspirisan dečjim bojicama. 

profimedia

 

Inače je kapela izgrađena osamdesetih kako bi berači grožđa imali gde da dođu na molitvu, a Levit, veliki zaljubljenik u Italiju, pretvorio ju je u umetničko delo.

Las Pozas (Silitla, Meksiko)

Fantastična skulptura britanskog umetnika Edvarda Džejmsa nalazi se u kišnoj šumi u centralnom Meksiku.

profimedia

 

Inspirisana slikarima nadreaslistima, kao što su Salvador Dali, Doroteja Tening i Maks Ernst, ova oaza sačinjena od metalnih lukova, stepenica i stubova, polako je nicala u periodu od 1949. do 1984. 

Žuta i crvena bundeva (Naošima, Japan)

Umetnica Jajoi Kusama, poznata po upotrebi jarkih boja, geometrijskih oblika i ljubavi prema tufnicama, napravila je jedinstvenu instalaciju u obliku velikih bundeva na japanskom ostrvu Naošima, poznatom kao utočište umetnika.

profimedia

 

Na žalost, žutu bundevu je prošle godine oštetio tajfun, ali je crvena i dalje izložena.

"Palais Ideal" (Otriv, Francuska)

Ferdinand Ševal radio je kao poštar krajem 19. veka u ruralnim predelima jugoistočne Francuske. U svojim obilascima često je nailazio na lepo kamenje koje je počeo da skuplja i na kraju izgradio "Palais Ideal", odnosno "Savršenu palatu" nadomak Liona.

profimedia

 

Gradio ju je pune 33 godine, ali se trud isplatio jer danas važi za jednu od najvećih atrakcija ovog dela Francuske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura