Aktuelno iz kulture

Milena Trobozić Garfild: Ovogodišnji Belef biće spoj prirode i umetnosti

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

12:14

Milena Trobozić Garfild: Ovogodišnji Belef biće spoj prirode i umetnosti
Milena Trobozić Garfild: Ovogodišnji Belef biće spoj prirode i umetnosti - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je producentkinja Milena Trobozić Garfild koja je govorila o Beogradskom letnjem festivalu (Belef) čije je otvaranje zakazano za večeras.

"Slavimo 30. Belef, što je veliki jubilej, pod sloganom 'Želim magiju' jer mislimo da nam je stvarno svima potrebno malo čarolije", rekla je Trobozić Garfild.

Prema njenim rečima, organizatori nastavljaju strategiju započetu prošlim Belefom da se njegov festivalski koncept koncentriše na izvođačke umetnosti, odnosno pozorište i koncerte.

"U tom smislu produžavamo ili zaokružujemo pozorišnu sezonu time što predstavljamo premijerna izvođenja", istakla je Trobozić Garfild.

Kako je najavljeno, 30. BELEF otvara premijera predstave Ateljea 212 "Drama o kraju sveta“ u Botaničkoj bašti, a od premijera ovde je i "Za sada je sve ok“ Kruševačkog pozorišta, dok će "Kralj Ibi" Narodnog pozorišta iz Sombora biti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

U okviru Belefa-a, između ostalog, predstoji u Beogradskom dramskom pozorištu "Tramvaj zvani želja", a premijera predstave "Gospođa Ajnštajn" je u Narodnom pozoristu.

"Ovaj Belef biće spoj prirode i umetnosti i održavaće se u divnoj Botaničkoj bašti 'Jevremovac' ispred staklenika. U novom ambijentu nedovršenog amfiteatra, koji je počet pre nekoliko decenija, božanstven je prostor, ambijentalno će se igrati neke od predstava", rekla je producentkinja.

Trobozić Garfild je najavila i nastupe na Trgu republike nastupa Bilje Krstić i njenog Bistrika i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, dečiji program, kao i izvođenje "Karmine burane" u Narodnom pozorištu, uz završni koncert pijanistkinje Marte Argerič 9. jula na Kolarcu.

Prema njenim rečima, u okviru Belefa u Biblioteci grada Beograda predavanje o čuvanju vrednih knjiga i dokumenata održaće konzervatorka Jovana Ivezić koja radi za američki Djuk univerziteta i Kongresnu biblioteku.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Zaista dobijamo festivalsu prepoznatljivost. Primetila sam da mnogi moji prijatelji koji žive u inostranstvu su ove godine pomerali svoj dolazak u Beograd da bi bili na Belefu. Belef se sada prepoznaje kao pravi festival", rekla je Trobozić Garfild.

Ona je istakla da se nada da će Belef "postati veliki festivalski događaj kojim se obeležava početak leta u Beogradu".

Prema njenim rečima, festival je ranije bio razuđen, trajajući tokom celog leta suviše raštrkan prostorno, programski i vremenski, a sada je organizovan konzistentno u dve nedelje, kako bi ljudi mogli intenzivno posećivati sve događaje.

"Imamo vrhunske predstave kao 'Tri zime' iz Novog Sada. Mislim da se Belef podiže na svetski nivo i to je naša vizija da Belef postane za izvođačke umetnosti ono što je Sarajevo za film", rekla je Trobozić Garfild.

Komentari (0)

Kultura