Aktuelno iz kulture

Deset najboljih filmova u prvoj polovini 2022. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Hollywood Reporter

24/06/2022

-

09:59

Deset najboljih filmova u prvoj polovini 2022. godine
Deset najboljih filmova u prvoj polovini 2022. godine - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Veliki budžeti i uspeh na bioskopskim blagajnama nisu uvek garancija kvaliteta filmova.

Među ostvarenjima skromnog budžeta, koja čak nisu ni dobila širu bioskopsku distribuciju, kriju se mnogi dragulji vredni pažnje.

Takav je stav i kritičara portala Hollywood Reporter koji su nedavno sastavili listu najboljih filmova iz prve polovine 2022. godine.

Sa te liste za vas izdvajamo pet odlično ocenjenih ostvarenja:

"A Chiara"

Jonas Karpinjano zaokružio je svoju trilogiju o Južnoj Italiji pričom smeštenom u malom gradu u Kalabriji gde afričke izbeglice, Romi i mafija egzistiraju jedni uz druge.

Ova koprodukcija Italije, Francuske, Švedske i Danske prati priču tinejdžerke koja istražuje kriminalnu prošlost svog oca, a gotovo svi glumci u ovom ostvarenju su naturščici.

Film je inače osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Cirihu, a žiri je u obrazloženju napisao: "Oduševio nas je moderni osvrt na italijansku neorealističnu tradiciju, izuzetna upotreba muzike i dizajna zvuka, kao i izvanredna gluma Svami Rotolo i njene porodice, kojima je ovo prvi susret sa snimanjem filma".

"After Yang"

Iako je "After Yang" podelio publiku na one koji ga smatraju jednim od najboljih filmova do sada i one koji ga smatraju praktično bezvrednim, kritičar Hollywood Reportera izdvojio je ovu dramu sa elementima naučne fantastike kao jedan od ličnih favorita.

U ovom ostvarenju bračni par koji igraju Kolin Farel i Džodi Tarner Smit, suočava se sa neočekivanim gubitkom androida, koji je brinuo o njihovoj usvojenoj ćerki. 

Film brižljivo istražuje teren identiteta i značenja reči "čovek", ali na suptilan način kakav smo navikli od reditelja Kogonade.

"Mr Bachmann And His Class"

Kako je jedno od glavnih pitanja otuđenog modernog sveta gde se to neko oseća kao kod kuće, odgovor bi mogao biti u Štatalendorfu, nemačkom gradu sa kompleksnom istorijom doseljenika i emigranata, gde genijalni profesor Diter Bahman pruža svojim učenicima osećaj kao da su kod kuće.

Oni imaju između 12 i 14 godina, pripadnici su dvanaest različitih nacija, a neki od njih još uvek nisu savladali nemački jezik. Bahman je taj koji ih vodi kroz proces obrazovanja i integracije u zajednicu.

Ovaj dirljivi dokumentarac doneo je rediteljki Mariji Špet "Srebrnog medveda" na Filmskom festivalu u Berlinu.

"Hit The Road"

Sin proslavljenog iranskog reditelja Džafara Panahija Panah Panahi kanališući realizam iranskog Novog talasa, pripoveda nežnu priču o mladom čoveku koji preseca vezu sa ljudima koji su mu najbliži, kako bi mogao da pronađe svoj put.

Dok sa bučnom, ali složnom porodicom putuje nepristupačnim predelima Irana, od njih krije veliku tajnu.

"Playground"

Kada sedmogodišnja Nora sazna da njenog starijeg brata Abela maltretiraju druga deca u školi, ona želi da ga zaštiti, ali on ipak insistira da nikome ne kaže ni reč.

U konfliktu između lojalnosti i želje da mu pomogne, Nora se nalazi u rascepu između svetova dece i odraslih.

Priča ispričana iz perspektive deteta, prema mišljenju kritičara Hollywood Reporter, secira darvinističku prirodu odrastanja, koje samo sa velike vremenske distance može izgledati idilično.

Komentari (0)

Kultura