Aktuelno iz kulture

Deset filmova koji su dobili najduže ovacije u istoriji Kanskog festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Collider

16/06/2022

-

21:24

Deset filmova koji su dobili najduže ovacije u istoriji Kanskog festivala
Deset filmova koji su dobili najduže ovacije u istoriji Kanskog festivala - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dva minuta aplaudiranja publike trebalo bi da bude dovoljan znak da je nešto čemu su ranije prisustvovali vredno divljenja.

Ipak, publika Kanskog festivala, prema tradiciji dugoj decenijama, obara rekorde u iskazivanju poštovanja filmskim stvaraocima.

Iako duge ovacije u Kanu nisu uvek znak da će neki film biti dobro prihvaćen i među ostatkom sveta, to je svakako trenutak koji predstavlja stvar prestiža za filmadžije.

Predstavljamo vam deset filmova koji su dobili najduže ovacije u 75 godina dugoj istoriji Kanskog festivala.

"Elvis" (2022) - 12 minuta

Na desetom mestu nalazi se jedno ostvarenje koje je premijerno prikazano upravo na nedavno održanom festivalu. 

Film prati kontroverzni život kralja rokenrola koji je bio prepun uspona, skandala i padova, a istražuje najveći deo Prislijevog života i karijere, od njegovog detinjstva u crkvi do njegovog muzičkog vrhunca i povratničkog koncerta 1968. godine.

Važan deo ovog ostvarenja je njegov složeni odnosa sa menadžerom, pukovnikom Tomom Parkerom koga igra Tom Henks. Priča, kako je opisano, duboko zalazi u složenu dinamiku njihovog odnosa koja se proteže kroz 20 godina, od Prislijevog uspona, pa sve do vrhunaca njegove slave bez presedana.

U središtu ovog filmskog putovanja je i odnos sa jednom od najznačajnijih i najuticajnijih osoba u Elvisovom životu, Prisilom Prisli.

Film je dobio najviše ocene Elvisove ćerke Lise Prisli, koja je na svom instagramu napisala da je film već pogledala dva puta.

Ipak pojedini kritičari nisu oduševljeni haotičnim tempom ovog ostvarenja i smatraju da je kralj zaslužio i kvalitetniji omaž. Svoj sud će publika u Srbiji moći da da 22. juna, kada je zakazana premijera ovog filma u domaćim bioskopima.

"Umetnik" (2012) – 12 minuta

Oko "Umetnika" nema tako podeljenih mišljenja. Baš kao što je oduševio kansku publiku, fascinirao je i članove Akademije filmskih umetnosti i nauka, zasluživši čak deset Oskara.

Reč je o francuskom crno-belom filmu u režiji Mišela Azanavisijusa, koji prikazuje propast blistave karijere zvezde nemog filma usled pojave zvuka.

"Umetnik" je istovremeno i duhovit i šarmantan, ali i mračan i težak i bez šećera servira surovu realnost šoubiznisa.

Žan Dežardin je za glavnu rolu osvojio nagradu za najboljeg glumca na Kanskom festivalu.

"Bowling for Columbine" (2002) – 13 minuta

Film Majkla Mura o masakru u Srednjoj školi "Columbine" 1999. godine u kom je ispitivao moguće uzroke tragedije, kao i američku kulturu nasilja i oružja, dobio je aplauz u trajanju od 13 minuta, kao i specijalnu nagradu Kanskog festivala. 

Na hiljade ljudi gledalo je taj dokumentarac, koji je u svetu zaradio 58 miliona dolara. Naredne godine Mur je oborio sopstveni rekord filmom "Farenhajt 9/11", koji je inkasirao čak 220 miliona dolara.

"Belle" (2021) - 14 minuta

Ovaj anime film govori o tinejdžerki Suzu koja od traume usled majčine smrti gubi sposobnost da peva. Glas ponovo stiče u virtuelnom metaverzumu pod nazivom "U" u kom je preuzela avatar po imenu Bela. 

Film reditelja Mamorua Hosode važi za jedan od najboljih radova, a u Kanu je osvojio aplauz od 14 minuta.

"Piskaralo" (2012) – 15 minuta

Zek Efron, jedna od zvezda filma "Piskaralo", do suza je bio dirnut 15-minutnim ovacijama koje je dobio u Kanu. 

Međutim, mišljenje publike sa francuske rivijere nije podelio ostatak sveta, pa je film zapravo dobio loše ocene i posetilaca bioskopa i kritike.

"Piskaralo" prati novinara Vorda Džensena, koji se vraća u rodni grad da istraži ubistvo lokalnog šerifa. Ni činjenica da se u toj ulozi našao Metju Mekonahi, miljenik mnogih ljubitelja filma, ni ostatak zvezdane postave, nije bio dovoljan da spreči njegov debakl na blagajnama. Svetla tačka je to što je Nikol Kidman dobila Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu za ulogu u ovom ostvarenju.

"Kapernaum" (2018) – 15 minuta

Film o tragičnom životu jednog 12-godišnjaka iz ratom razorenog Bejruta u režiji Nadin Labaki pred Evropu je doneo slike stvarnih izbeglica iz Sirije i dobio impresivnih 15 minuta ovacija u Kanu.

"Kapernaum" je ovenčan nizom nagrada, a dobio je i nominaciju za Oskara za najbolji strani film.

"Neonski demon" (2016) – 17 minuta

Nisu svi kritičari bili oduševljeni ovim ostvarenjem danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna, ali zato jeste publika u Kanu koja ga je nagradila ovacijama u trajanju od 17 minuta.

U ovom psihološkom horor-trileru Ela Fening igra 16-godišnjakinju rešenu da se bavi manekenstvom, ali ubrzo shvata da će za to platiti visoku cenu.

Njenu mladost i vitalnost priželjkuju žene opsednute lepotom i ona na teži način uči da se nalazi u svetu gde je sve dozvoljeno i gde cilj opravdava sredstva.

"Blato" (2012) – 18 minuta

Još jedan film sa Metjuom Mekonahijem na ovoj listi prati dvojicu tinejdžera Elisa (Taj Šeridan) i Nekbouna (Džejkob Loflend) koji pomažu beguncu (Mekonahi) da se sakrije od svojih progonitelja i pronađe svoju ljubav Džumiper (Ris Viderspun). 

Film je dobio mnogo pohvala zbog fantastičnog odabira lokacija za snimanje, zahvaljujući kojima ova neobična priča liči na bajku.

"Farenhajt 9/11" (2004) – 20 minuta

Majkl Mur je još jednom "pogodio žicu" kanskoj publici filmom koji je snimio samo dve godine nakon "Bowling for Columbine" o događajima koji su usledili posle terorističkog napada na Ameriku 11. septembra 2001. 

Iako je predmet debate koliko su stanovišta u ovom filmu istinita, nema sumnje da je reditelj napravio interesantan i zabavan film, koji je mnoge naterao da se zamisle nad američkim političkim sistemom.

Takođe, osvojio je Zlatnu palmu Kanskog festivala i nagrađen 20-minutnim ovacijama.

"Panov lavirint" (2006) -22 minuta

Publici Festivala u Kanu, koja je prisustvovala premijeri kultnog filma Giljerma del Tora, zasigurno su nekoliko dana brideli dlanovi od 22 minuta dugih ovacija.

"Panov lavirint" u tome drži rekord već 12 godina, a osvojio je srca i ostatka sveta.

Priča prati devojčicu Ofeliju (Ivana Bakero) koja u vreme Španskog građanskog rata beži u svet mašte i s vremenom sve teže uspeva da razlikuje stvarnost od svojih fantazija.

Komentari (0)

Kultura