Aktuelno iz kulture

Najismevaniji film na internetu: Zašto je "Morbius" dobio tako loše ocene?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

07:21

Najismevaniji film na internetu: Zašto je "Morbius" dobio tako loše ocene?
Najismevaniji film na internetu: Zašto je "Morbius" dobio tako loše ocene? - Copyright Prinstscreen YouTube/Sony Pictures Entertainment

veličina teksta

Aa Aa

Film "Morbius" jedno je od najlošije ocenjenih ostvarenja koja su se u poslednjih godinu dana našli u bioskopima, a publika je bila toliko razočarana ovim Marvelovim spinofom, da su internetom počeli da se šire mimovi na njegov račun.

Na društvenim mrežama mogle su se naći fotografije praznih bioskopskih sala sa platnom na kom je u Fotošopu dodat po neki kadar iz tog filma uz maštovite pošalice na račun toga kako bi različiti likovi iz pop kulture koristili tako slabu posećenost projekcija.

Iskristalisala se i fraza: "It's Mobin' Time", igra reči sa čuvenom replikom iz "Moćnih rendžera" ("It's Morphin' Time") , a na račun filma našalio se i sam Džerad Leto, koji tumači naslovnu ulogu u "Morbiusu", objavivši na Tviteru šaljivi video u kom čita tobožnji scenario za nastavak filma sa baš takvim nazivom. 

Soni je pokušao da unovči novostečenu "popularnost" filma na internetu, pa ga je vratio u više od hiljadu bioskopa u Americi, ali je postigao podjednako loše rezultate, kao i nakon premijernog prikazivanja, zaradivši ukupno u proseku 270 dolara po mestu prikazivanja.

Film "Morbius" podjednako su "ocrnili" i kritičari i publika, pa na portalu "Rotten Tomatoes" koji sakuplja ocene najuglednijih filmskih kritičara beleži ocenu od samo 17 procenata.

Zvaničan sinopsis glasi: "Jedan od najupečatljivijih i najkontroverznijih likova u univerzumu Marvelovih likova dolazi na veliko platno, a oskarovac Džared Leto transformiše se u enigmatičnog antiheroja Majkla Morbiusa. Bolujući od retkog poremećaja krvi i rešen da spase druge koji pate od iste sudbine, dr Morbius ulazi u očajnički rizik. I dok isprva deluje da je postigao veliki uspeh, oslobađa u sebi tamu. Da li će dobro nadvladati zlo ili će Morbius podleći misterioznim porivima".

Međutim, ovaj lik koji je bio deo stripova o Spajdermenu, prema mišljenjima mnogih kritičara i poznavalaca Marvelovih superheroja, prepun je propusta, koje nije uspela da "zamaskira" ni zvezdana postava.

Nekoherentan scenario, odsustvo kvalitetne karakterizacije likova, a ponekad i čiste logike, doveli su do toga da ga kritičari gotovo svih uglednih listova i portala potpuno diskvalifikuju.

Magazin "Time" piše da je sve u "Morbiusu" već viđeno i da se scenario suviše oslanja na postojeća ostvarenja o Spajdermenu, IGN portal ocenjuje da mračna filmska fotografija dominantna tako velikom broju scena čini da gledaoci brzo izgube interesovanje, a Collider da nema "nikakvog šarma".

Iako su mnogi hvalili glumu Meta Smita, koji je povremeno uspevao čak i da zaseni Džareda Leta, opšti utisak je da filmu nije bilo pomoći.

Međutim, mnogi strahuju da Soni, imajući u vidu masovno deljenje mimova, možda razmatra snimanje nastavka. To, naravno, nije potvrđeno.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura