Aktuelno iz kulture

Deset najboljih filmova za kišno veče

Komentari

Autor: Staša Rosić

08/06/2022

-

20:02

Deset najboljih filmova za kišno veče
Deset najboljih filmova za kišno veče - Copyright Prinskrin/Youtube/Movieclips, Adri, Madman Anime

veličina teksta

Aa Aa

Ako postoji lepa strana kišne junske večeri, to je prilika da u miru i nešto svežijoj atmosferi, pogledate neki dobar film. 

Za vas smo sastavili listu na kojoj ćete verovatno pronaći nešto za sebe, bilo da volite romantična ostvarenja, istorijske priče, trilere ili crtaće. 

"Začarani grad" (2001)

Svaka prilika da se pogleda "Začarani grad" (Spirited Away) legendarnog Hajaoa Mijazakija treba da se iskoristi, a pogotovo ako se pruža u kišnoj večeri.

Ovo remek-delo animacije važi ne samo za jedan od najboljih crtanih filmova, nego i filmova uopšte. 

Film govori priču o desetogodišnjoj devojčici, Čihiro, koja slučajno ulazi u svet "Kami", duhova iz japanskog šintoističkog folklora. Da bi spasila svoje roditelje, koji su se u tom svetu pretvorili u svinje, primorana je da se zaposli u javnom kupatilu kod veštice Jubabe, koja ima ključ za njihovo oslobađanje.

"Izgnanik" (2000)

Kiša nije bila prijatelj Tomu Henksu, to jest, njegovom liku u jednom od kultnih ostvarenja o tome šta je ljudski duh u stanju da postigne, kada upregne sve svoje snage.

Njegov Čak Noland je vrhunski profesionalac, kog firma često šalje na zadatke širom sveta. Međutim, na jednom od tih putovanja, njegov avion pada u more, a on jedini uspeva da preživi i nastani se na pustom ostrvu. Odsečen od civilizacije i mogućnosti spasa, Čak prvo da obezbedi osnovne uslove za život, kao što su voda, hrana i zaklon, ali tada nastaju pravi izazovi i test izdržljivosti.

"Park iz doba jure" (1993)

Kišno veče ne mora da bude dosadno, ako odlučite da ga provedete uz jednu od najuzbudljivijih avantura devedesetih - "Park iz doba jure".

Legendarni triler o dinosaurusima, podjednako je zabavan i danas kao i 1993. 

U slučaju da ste zaboravili o čemu se radi u ovom filmu, jaka kiša sprečava glavne protagoniste da napuste ostrvo, gde ih vreba raspušteni tiranosaurus reks, ali i ostatak ekipe.

"Bekstvo iz Šošenka" (1994)

Da uspeh na blagajnama ne govori mnogo o kvalitetu filma, dokaz je "Bekstvo iz Šošenka", ostvarenje koje se godinama nalazi na prvom mestu IMDb liste najboljih filmova, a koji nije zaradio ni milion dolara tokom prvog vikenda prikazivanja.

Film govori o Endiju Dufrenu, bankaru koji je proveo 19 godina na robiji zbog ubistva žene i njenog ljubavnika, iako se izjasnio kao nevin.

Tokom boravka u zatvoru, sprijateljio se sa zatvorenikom Elisom Bojdom Redingom (Morgan Friman), ali i upravnikom, koji je počeo da ga koristi za pranje novca

Iako se naizgled ni po čemu ne razlikuje od drugih zatvorenika, Endi je vrlo neobičan - on uspeva da pobegne i to na vrlo originalan način, ali od tog trenutka njegove pustolovine tek počinju.

"Beležnica" (2004)

Kada siromašni Noa prvi put ugleda Ali, bogatu naslednicu, odmah  zna da je ona ljubav njegovog života. Ona ga ispočetka  odbija  ali  mu ipak pruža šansu, uz pomoć dobronamernih, zajedničkih prijatelja.  U njoj se takođe bude  emocije ali  njeni roditelji ne odobravaju vezu , zbog  nepremostivih razlika u finansijskom i socijalnom statusu  i primoravaju je da ga ostavi. Da li će na kraju završiti zajedno?

Odgovor vas čeka na kraju filma u kom glavne uloge tumače Rajan Gosling i Rejčel Mekadams i koji je savršen za kišne letnje noći, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog romantične scene poljupca na kiši.

"Sedam godina na Tibetu" (1997)

U ovom filmu Bred Pit igra Hajnriha Harera, oficira nacističke vojske koji želi da oda počast svojoj državi tako što će se popeti na jedan od najviših vrhova Himalaja 1939. godine.

Put će ga voditi od najviših vrhova sveta, sve do engleskog zarobljeničkog logora, pa dvogodišnjeg bekstva i tumaranja po Himalajima sve dok nije upoznao Dalaj Lamu.

Postaje njegov tutor i uči ga engleskom jeziku i zapadnoj kulturi, dok će zauzvrat Dalaj Lama pomoći Hareru da spozna pravog sebe.

"Blejd raner" (1982)

Futuristički triler Ridlija Skota govori o Los Anđelesu 2019. godine. Policija otkriva da je četvoro smrtonosnih androida pobeglo iz svemirske kolonije da pronađe svog tvorca na Zemlji. 

Bivši policajac Rik Dekard, stručnjak za razlikovanje ljudi od "replikanata", zadužen je da ih pronađe.

Vangelisova muzika, uz stalnu kišu, dala je ovom filmu sasvim novu dimenziju, savršeno oslikavajući turobnu budućnost i distopiju. 

"Sećanja na ubistvo" (2003)

Ako ste ljubitelji trilera i krimi misterija, sigurno će vam se dopasti starije delo oskarovca Bonga Džung Hoa u kom je kiša gotovo jedna od protagonistkinja.

Priča prati seriju ubistava žena u kišnim noćima i detektive koji pokušavaju da ih reše. Džung Ho nam situaciju prikazuje iz tri ugla: žrtava, ubice i istražitelja i to u doba osamdesetih, dok je u Južnoj Koreji vladala vojnička diktatura.

"Ponoć u Parizu" (2011)

Kišno veče najbolje je vreme za gledanje jednog od najboljih filmova Vudija Alena. "Ponoć u Parizu" govori o Gilu, ambicioznom piscu, koji je radeći na novom romanu iznenada otputovao kroz prostor i vreme u Pariz 1920. 

Svake noći on se nalazi u društvu legendarnih umetnika kao što je Ernest Hemingvej, a čak se zaljubljuje u jednu Pikasovu ljubavnicu. 

"Ponoć u Parizu" je uzbudljiva avantura u zlatnom dobu književnosti, a kiša u njemu simbolizuje nostalgiju.

"Noting Hil" (1999)

"Noting Hil" naziv je dobio po istoimenoj četvrti u Londonu u kojoj glavni protagonista ovog filma Vilijam Taker (Hju Grant) ima malu knjižaru. 

Vilijam vodi jednostavan život: kad ne radi, vreme provodi sa duhovitom sestrom Hani (Ema Čejmbers) i otkačenim cimerom Spajkom (Ris Ivans). 

Međutim, sve se menja kada u njegovu knjižaru jednog dana uđe popularna američka glumica Ana Skot (Džulija Roberts), u koju se on malo po malo zaljubljuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura