Aktuelno iz kulture

Zvezda "Devojke sa tetovažom zmaja" na Staroj planini: Selo Pokrovenik postalo magnet za filmadžije

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

20:44

Zvezda "Devojke sa tetovažom zmaja" na Staroj planini: Selo Pokrovenik postalo magnet za filmadžije
Zvezda "Devojke sa tetovažom zmaja" na Staroj planini: Selo Pokrovenik postalo magnet za filmadžije - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

veličina teksta

Aa Aa

Idilično staroplaninsko selo Pokrovenik od sela kome je pretio nestanak sa demografske mape, postalo je pravo filmsko selo koje svojom netaknutom lepotom i autentičnom arhitekturom predstavlja pravi magnet za filmske ekipe iz celog sveta.

Ono što filmske ekipe dovodi u ovo selo jeste ambijent u kome kao da je vreme stalo - kuće napravljene u skladu sa drevnom staroplaninskom arhitekturom, kakva se drugde ne može sresti i nestvarna priroda.

U selu živi četrdesetak meštana, a verovatno najzaslužniji za "buđenje" ovog staroplaninskog sela je predsednik Mesne zajednice Pokrovenik Slavoljub Kostadinović.

Kako je Kostadinović kazao za Tanjug, ovo selo je, između ostalog, zahvaljujući i velikom interesovanju filmadžija, postalo važna tačka na turističkoj mapi Srbije.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

"Prvi film ovde je radila australijska produkcijska kuća, meštani su tu dobro prošli jer su izdavali kuće, štale i druge objekte i ostvarili lepe prihode. Drugi film je radila domaća produkcija iz Niša, a u najavi je dolazak novih ekipa. Mi smo na raspolaganju svima i nadamo se dobroj saradnji na obostrano zadovoljstvo", kaže Kostadinović.

Prema njegovim rečima, ono što je oduševilo filmske ekipe jeste netaknuta drevna arhitektura, kuće stare i preko stotinu godina od kojih su mnoge potpuno očuvane, sa kamenim krovovima i kamenim ogradama.

Sve kuće rađene su autentičnim stilom gradnje - od kamena, drveta i blata, dok su krovovi kuća od kamenih ploča.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

U ovom selu sniman je novi visokobudžetni horor "Nećeš biti sama" (You Won't Be Alone) sa Nomi Rapas, zvezdom "Devojke sa tetovažom zmaja" u glavnoj ulozi, a to je tek početak, jer su interesovanje za ovo selo pokazale i brojne druge produkcije iz zemlje i inostranstva.

Dragan Novaković iz Turističke organizacije Pirot, kazao je za Tanjug da je selo Pokrovenik jedinstveno i autentično.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

"Ovde imate najmanje osamdesetak kuća čiji su krovovi pokriveni velikim kamenim pločama što je zaista fenomenalno. Ljudi su došli, snimili lokaciju i mi smo ovde imali već tri filmska ostvarenja koja su snimljena na opšte zadovoljstvo meštana, a sve to je uticalo i na povećano interesovanje turista, pa tako sada ovde imamo tri vidikovca sa fenomenalnim pogledom. Imamo izuzetno lepo mesto za uživanje", kaže Novaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura