Aktuelno iz kulture

Od priče o veštici do variole vere: Tri srpske koprodukcije u trci za nagrade Filmskog festivala u Karlovim Varima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

02/06/2022

-

09:13

Od priče o veštici do variole vere: Tri srpske koprodukcije u trci za nagrade Filmskog festivala u Karlovim Varima
Nikad nećeš biti sama - Copyright Prinstscreen YouTube/Focus Features

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima na kojem je prošle godine pobedu odneo srpski film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, ove godine će se održati od 1. do 9. jula, a na njemu će ovog puta biti predstavljena tri domaća filma.

Organizatori festivala predvođeni umetničkim direktorom Karelom Ohom nedavno su predstavili zvaničnu selekciju 33 filma iz svih krajeva sveta.

Pored trke za "Kristalni globus" i Specijalnih prikazivanja, ove godine prvi put će biti predstavljen i program "Proxima". 

Reč je o selekciji koja predstavlja "inkluzivno mesto za mlade filmske stvaraoce i afirmisane autore, da predstave hrabre radove koji prkose kategorizaciji".

Za razliku od ranije kategorije "Istok zapada", koja je bila namenjena filmovima Centralne i Istočne Evrope i Bliskog istoka, "Proksima" nema geografska ograničenja.

"Od 1.500 filmova koji su se prijavili ove godine, odabrali smo 33 potpuno nova rada, koja su odraz našeg ukusa, ukusa nastalog iz uverenja u smislenu provokativnost i predstavljanje novih vidova filmskog izraza koji ne prkose sklonostima publike", istakao je Oh.

Predstavljamo vam srpske koprodukcije koje će svoju premijeru imati na Festivalu u Karlovim Varima.

"Stric"

Film "Stric" u kom naslovnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović biće prikazan upravo u novoj takmičarskoj selekciji "Proxima".

Ostale glavne uloge poverene su Goranu Bogdanu i Ivani Roščić, a radnja filma odvija se u vreme Božića u Jugoslaviji, krajem osamdesetih.

Porodica, majka, otac i sin, srećni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za praznike iz Nemačke.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Stric deli poklone, te sledi tradicionalni božićni ručak - ćurka s mlincima i francuskom salatom.

Porodičnu idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg pametnog telefona, pa ubrzo postaje jasno da vreme radnje nisu osamdesete, da nije Božić i da se za prepunom prazničnom trpezom, osim hrane, nožem može rezati i napetost.

U opisu na veb stranici festivala u Karlovim Varima, za film se kaže da je u pitanju "uznemirujući debi u stilu Hanekea, koji vešto balansira između farse i trilera, dok se genijalno poigrava narativnom strukturom".

Reditelji i scenaristi filma su debitanti Andrija Mardežić i David Kapac, a direktor fotografije je Miloš Jaćimović, poznat po snimateljskom doprinosu nagrađivanim filmovima "Tilva Roš", "Varvari" i "Oaza".

"Još jedno proleće"

Još jedna koprodukcija iz Srbije, ovog puta sa Katarom, biće prikazana u istoj kategoriji kao i "Stric".

RINA

 

"Još jedno proleće", film Mladena Kovačevića, je dokumentarac o epidemiji variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine, a sinopsis glasi: "Od bazara u Iraku, smrtonosni virus neprimećeno je unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u Beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje neometano uvećavao. Kako je moguće da najveća posleratna epidemija najsmrtonosnije bolesti u ljudskoj istoriji pogodi baš Jugoslaviju? Bolesti koja je samo u 20. veku odnela 500 miliona ljudi. I dan danas, variola vera, ili velike boginje, jedini je smrtonosni virus koji je čovek uspeo da iskoreni, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. U desetogodišnjoj borbi sa variolom koja je ujedinila čitav svet, jugoslovenska epidemija 1972. godine, kao poslednja epidemija variole vere u Evropi, zapamćena je kao jedna od najinspirativnijih i najuzbudljivijih priča".

Variety piše da je reč o "arhivskom dokumentarcu, koji poput medicinskog trilera rekonstruiše dramatične događaje tokom tog proleća, a gledaoci će izvesno povući poređenja sa događajima u svetu u poslednje dve godine".

"Nećeš biti sama"

Evropska premijera filma Gorana Stolevskog, koprodukcije Australije, Velike Britanije i Srbije, biće deo Specijalnih projekcija Festivala u Karlovim Varima.

Film koji je najvećim delom snimano u staroplaninskom selu Pokrovenik, svetsku premijeru imao je na prestižnom Filmskom festivalu Sandens.

Reč je o horor-trileru u kom glavnu ulogu Nevene tumači Nomi Rapas, koju znamo po ulozi Lizbet Salander u trilogiji "Milenijum". 

"Nećeš biti sama" odvija se u zabačenom planinskom selu u 19. veku u kom mladu devojku drevni demon pretvara u vešticu. Ona igrom slučaja ubija seljaka u obližnjem selu, uzimajući zatim njegovo telo kako bi videla kako izgleda život "u ljudskoj koži".

Komentari (0)

Kultura