Aktuelno iz kulture

Pravda je nekad nedostižna: Osam filmova u kojima zlikovci na kraju pobeđuju

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/05/2022

-

22:40

Pravda je nekad nedostižna: Osam filmova u kojima zlikovci na kraju pobeđuju
Pravda je nekad nedostižna: Osam filmova u kojima zlikovci na kraju pobeđuju - Copyright Prinstscreen YouTube/British Secret Agent 007, 20th Century Studios, Movieclips Classic Trailers

veličina teksta

Aa Aa

Borba dobra i zla nepresušna je tema koja zaokuplja filmske stvaraoce, a kao i u životu, i na velikom platnu sreća nije uvek na strani plemenitih.

Ma koliko ljudi voleli da svedoče trijumfu pravde, u mnogim filmovima pobeđuju zlikovci, što nije uvek tako loše.

Predstavljamo vam osam odličnih filmova u kojima dobro nije pobedilo, a imajte u vidu da ako neke od njih niste gledali, dalje čitanje može da vam pokvari budući doživljaj.

"Talentovani gospodin Ripli" (1999)

Imućan američki bračni par Grinlif poverava delikatan zadatak mladom i naizgled bezazlenom Tomu Ripliju (Met Dejmon) da otputuje u Italiju i ubedi njihovog sina Dikija (Džud Lo) da se vrati u Ameriku i preuzme porodični biznis. Ali pošto se u Napulju upozna sa Dikijem, lepim mladićem koji uživa u luksuznom životu, Tomova prvobitna fascinacija prerasta u opsesiju: zar ne bi on mogao da preuzme Dikijev identitet i tako živi lagodnim životom bez materijalnih problema?

Ispostavlja se da može i to tako što ubije svog idola.

"Predskazanje" (1976)

Deca su ukras sveta, sem ako predstavljaju otelotvorenje zla. To je slučaj sa malim Demijanom, koji je Antihrist lično.

Međutim, kako će se ispostaviti na kraju, ni sva borba njegovih nesrećnih roditelja, ni pomoć sveštenika, nisu dovoljni da ga zaustave. 

"Dežurni krivci" (1995)

Verbal Kint, sitni prevarant, jedan je od samo dvojice preživelih u masakru i požaru na brodu u luci Los Anđelesa. On u zamenu za potpuni pravni imunitet, prepričava federalnom agentu Dejvu Kujanu događaje koji su prethodili ubijanju svedoka u luci, a koji se tiču velike pljačke oružja i jednog od najtražnijih kriminalaca, misterioznog Kajzera Sozea. 

Međutim, u jednom od najspektakularnijih obrta u istoriji kinematografije, ispostavlja se da je Kint taj kriminalac, ali tek pošto je za sebe obezbedio imunitet.

"Niske strasti" (1992)

Detektiv Niki Sirano (Majkl Daglas) pokušava da reši slučaj ubistva bivše rok zvezde. Glavna osumnjičena za zločin je atraktivna književnica napetih trilera Ketrin Tramel (Šeron Stoun). Detektiv Nik ne uspeva da se odupre privlačnoj ženi i s njom se upušta u ljubavnu avanturu. 

Međutim, to ga na kraju skupo košta i fatalna zavodnica izlazi kao pobednik.

"Nestala" (2014)

Film Dejvida Finčera prati nestanak Ejmi (Rozamund Pajk) i pokušaje njenog muža Nika (Ben Aflek) da je pronađe. 

Sve upućuje na to da ju je on ubio, međutim gledaoci saznaju njenu podmuklu prevaru.

Ispostavlja se da je zapravo inscenirala sopstvenu smrt i počinila ubistvo, ali je to ne sprečava da se na kraju vrati mužu i prođe nekažnjeno.

"Nema zemlje za starce" (2007)

Nema zemlje za starce film je Džoela i Itana Koena sa Tomi Lijem Džonsom, Džošom Brolinom i Havijerom Bardemom u glavnim ulogama. Snimljen prema istoimenom romanu kojeg je napisao Pulicerom nagrađeni američki pisac Kormak Mekarti. Film je osvojio četiri Oskara uključujući i jedan za najbolji film.

Braća Koen vole svoje negativce, koliko i pozitivce, pa ih ponekad puste da se "provuku", a to je slučaj i sa ubicom Antonom (Havijer Bardem).

Istini za volju, ni oni koje je ubio na svom putu nisu baš sasvim dobri, tako da je pitanje da li je pravda uopšte imala šansu u ovom filmu.

"Let iznad kukavičjeg gnezda" (1975)

Rendal Mekmarfi (Džek Nikolson) glumi mentalnu neuračunljivost, da bi izbegao tešku kaznu zatvora, pa ga zbog toga smeštaju u psihijatrijsku ustanovu. 

U njoj "vedri i oblači" bolničarka Račed (Luis Flečer) koja pacijentima daje omamljujuće količine lekova, koji im oduzimaju individualnost i svaku želju da išta promene. Mekmarfi se sa time ne miri i pokušava da povede pobunu protiv strogih, često i besmislenih normi, ali tako dolazi u sukob sa Račed i sistemom koji ona predstavlja.

Na kraju umire, pre nego što uspe da postigne svoj cilj, a zla sestra, mada oslabljena, ostaje na radnom mestu.

"Posrnuli" (1998)

Oskarovac Denzel Vošington je detektiv Hobs, koji pokušava da razotkrije misteriozna ubistva koja se dešavaju u njegovom gradu.

Međutim, ubrzo shvata da je reč o paranormalnim aktivnostima i ulazi u svet tame za koji nikada nije znao da postoji.

Verovatno nikada nije bilo boljeg glumca za ulogu dobrog policajca od Vošingtona, ali je ovog puta, bez obzira na mudrost i iskustvo, njegov lik bio nemoćan protiv daleko snažnijeg neprijatelja.

On u "Posrnulom" vodi bitku sa đavolom i uprkos lukavom triku kojim je pokušao da ga smakne, gubi i umire.

Komentari (0)

Kultura