Aktuelno iz kulture

Deset najgorih ostvarenja svih vremena prema ocenama filmskih kritičara

Komentari

Autor: Staša Rosić

26/04/2022

-

14:22

Deset najgorih ostvarenja svih vremena prema ocenama filmskih kritičara
Deset najgorih ostvarenja svih vremena prema ocenama filmskih kritičara - Copyright Prinstscreen YouTube/Netflix, Movieclips, Movieclips Trailers, FilmSelect

veličina teksta

Aa Aa

Kada je reč o filmovima, mišljenje publike i kritičara često se ne poklapa. Pa ipak, mnogi ljudi pre nego što nepovratno ulože svoje vreme (a često i novac) u gledanje nekog filma, prvo pogledaju kakvu je ocenu dobio na sajtu Rotten Tomatoes.

Reč je o agregatoru koji skuplja ocene filmskih kritičara na jednom mestu i omogućava vam da jednim klikom dođete do njihove prosečne ocene. 

Po pravilu, one su niže nego na sajtu IMDb, gde ocene može da ostavi ko god ima otvoren nalog na tom sajtu, ali su i verodostojnije. 

Nedavno je Rotten Tomatoes objavio listu najgorih ostvarenja, među kojima su mnoga dobila prosečnu ocenu nula.

Mi vam predstavljamo deset onih koji su dobili neslavnu titulu "najgorih među najgorima".

10. "Mračni zločini" (2016)

Džim Keri važi za jednog od najvećih komičara svih vremena, pa je uspevao da svojoj publici povremeno nabaci osmeh na lice, čak i u dramama kao što su "Trumanov šou" i "Večni sjaj blistavog uma". 

Međutim, potpuno odsustvo emocije u njegovom prezentovanju lika u krimi trileru "Mračni zločini" verovatno je glavni razlog zbog kog je ovaj film dospeo na deseto mesto najgore ocenjenih.

Radnja se odvija u Poljskoj, a Keri igra Tadeka, policajca koji pronalazi vezu između stvarnog ubistva jednog njegovog kolege i dešavanja u knjizi izvesnog pisca Kristova Kozlova. 

I dok Tadek pokušava da otkrije kakva je piščeva povezanost sa zločinom, počinje i sam da tone u svet laži i korupcije.

Ono što su kritičari najviše zamerili tom ostvarenju je to što je predvidivo do te mere, da ni glumci kalibra Džima Kerija i Šarlot Gejnsboro, koja igra ljubavnicu pisca, nisu uspeli da im poprave utisak.

9. "Ajkula 4: Osveta" (1987)

Remek-delo Stivena Spilberga iz 1975. važi za jedan od najboljih filmova svih vremena, za razliku od njegovih nastavaka. 

Međutim, četvrti deo je prema mišljenju kritičara, praktično negledljiv. U njemu velika bela ajkula sprovodi ličnu osvetu nad porodicom Martina Brodija, policajca iz originalnog filma, koji je u međuvremenu preminuo od srčanog udara.

Iz ovog filma je i jedna od najčešće spominjanih nedoslednosti u filmu, kada je košulja Majkla Kejna, neposredno nakon što je povučen u dubinu mora, sveže ispeglana i suva. 

Srećom, posle ovog četvrtog dela, tvorci su konačno odustali od snimanja novih nastavaka.

8. "Poslednji dani američkog kriminala" (2020)

U ne tako dalekoj budućnosti, kao konačan odgovor na terorizam i zločine, američka vlada planira da pošalje signal koji će svim ljudima zabraniti bilo kakvu pomisao da urade nešto što nije u skladu sa zakonom. Priča prati Grejema, dugogodišnjeg kriminalca koji se udružuje sa čuvenim gangsterom Kevinom Kešom i ozloglašenom hakerkom Šelbi u nameri da počine poslednju pljačku u istoriji SAD, pre nego što signal bude pušten.

Kritičari su ovom filmu dali ocenu nula, dok mu je publika na sajtu IMDb dala skromnih 3,7, a u zajedničkoj oceni stoji: "Ovaj zločin je i kazna".

7. "Sponzoruše" (2003)

Dvojica mladića kojima sreća nije naklonjena odlučuju da se ožene iz koristi bogatim starijim ženama, očekujući da će naslediti njihove vile na Beverli Hilsu. Međutim, i one imaju skrivene planove. 

O kakvom je filmu reč, možda najbolje govori podatak da je samo jedan od šest ostvarenja koja su tokom prvog vikenda prikazivanja u Americi inkasirali manje od 600 dolara na blagajnama.

6. "Superbebe genijalci 2" (2004)

Ni neuspeh na blagajnama filma "Bebe genijalci" (1999) ni loše ocene kritičara nisu mogli da zaustave njegove tvorce da snime nastavak, koji je prošao još gore.

U ovom ostvarenju grupa pametnih beba bori se protiv zlog medijskog mogula. Međutim, bizaran sinopsis nije glavni nedostatak ovog filma.

Ono što ga prema mišljenju kritičara čini negledljivim je to što je mimika dece delimično animirana. 

Film je dobio nula procenata na Rotten Tomato sajtu i impresivnih 1,5 na IMDb, čime može da se "pohvali" tek mali broj ostvarenja.

5. "Pinokio" (2002)

Roberto Benini tvorac legendarnog filma "Život je lep" koji je dobio Oskara za najbolji strani film, poželeo je da na filmsko platno prenese igranu verziju dobro poznate priče o Pinokiju.

Međutim, nije uspeo da oduševi nikoga, naročito zato što je ulogu dečaka-lutka dodelio sam sebi. 

4. "Goti" (2018)

Verovatno najgori film Džona Travolte u njegovoj karijeri (ako izuzememo "Bojno polje Zemlja") govori o stvarnom kriminalcu Džonu Gotiju.

On prati odnos između oca koji je odabrao podzemlje i sina koji mu je okrenuo leđa, rešen da skine ljagu sa svog prezimena. 

Međutim, film je žestoko podbacio na blagajnama i ostavio producente u minusu od četiri miliona dolara, a razočarao je i kritičare.

"Smešna krimi biografija 'Goti' je kao 'Kum' iz multiverzuma u kom je svaka dobra rediteljska odluka zamenjena katastrofalnom", glasi ocena jednog od njih.

3. "Hiljadu reči" (2012)

Edi Marfi važi za jednog od najboljih komičara 20. veka, ali je "Hiljadu reči" opisan kao njegova fatalna greška. 

U tom filmu on igra sebičnog agenta Džeka kom brz jezik omogućava da postigne svaki dogovor u svoju korist. Međutim, jedan njuejdž guru mu otkriva da je njegov život na čudan način povezan sa čarobnim drvetom u njegovom dvorištu i da svaki put kada izgovori neku reč, sa njega otpadne po jedan list. Onog trenutka, kada otpadne i poslednji, Džek će umreti.

Uprkos tome što je ostvarenje na IMDb dobilo "prosečnih" 5,8, kritičari su mu dali čistu nulu zbog zastarelih šala, ali i zato što je filmu oduzet njegov glavni adut - jedinstveni glas Edija Marfija.

2. "Propušten poziv" (2008)

U vreme kada je popularnost azijskih horora bila u punom zamahu, pojavio se američki "Propušten poziv" inspirisan kultnim filmom "Krug". Ovde, umesto videokasete, opasnost predstavlja SMS - svako kome na telefon stigne zloslutna poruka, umire za nekoliko dana.

Prema mišljenju kritičara, ovo je najgori horor film svih vremena, u kom nema ni traga napetosti karakterističnoj za taj žanr.

1. "Eks protiv Sever" (2002)

Antonio Banderas igra bivšeg agenta FBI Džeremaju Eksa kog iz penzije izvlači nekadašnji šef sa zadatkom da pronađe koleginicu Sever (Lusi Lu). Međutim, njih dvoje uviđaju da imaju zajedničkog neprijatelja.

Iako bi možda svako mogao da predloži neki drugi film koji bi mogao da zasluži ocenu najgoreg, u ovom slučaju kritičari su se složili da njegov "nedostatak šarma, koherentnosti, stila i originalnosti" zaslužuje najnižu ocenu.

Komentari (0)

Kultura