Aktuelno iz kulture

Laureati nagrade "Aleksandar Lifka" - Mišel Azanavisijus, Dušan Kovačević i Igor Galo

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2022

-

16:26

Laureati nagrade "Aleksandar Lifka" - Mišel Azanavisijus, Dušan Kovačević i Igor Galo
AP/Arthur Mola, Tanjug/Sava Radovanović, Prinskrin/Youtube/Budi ono što jesi - Copyright AP/Arthur Mola, Tanjug/Sava Radovanović, Prinskrin/Youtube/Budi ono što jesi

veličina teksta

Aa Aa

Festival evropskog filma Palić biće održan od 16. do 22. jula, uz prikazivanje preko 130 filmova u 15 programskih celina, a dobitnici nagrada "Aleksandar Lifka" su Mišel Azanavisijus, Dušan Kovačević i Igor Galo, najavili su organizatori.

Direktor Palićkog festivala Radoslav Zelenović rekao je na konferenciji za novinare da će festivalsku "Lifku" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji dobiti u kategoriji inostranih stvaralaca francuski reditelj Azanavisijus, a kao domaći scenarista i reditelj Kovačević, dok će Galu pripasti kao regionalna nagrada.

"Kada sam prvi put dobio pre 15 godina nagradu za životno delo za drame pomislio sam da je neko čuo da mi nije dobro i da bi bio red da mi daju nagradu, jer tad sma još bio u najboljim godinama. Sad znam da sam nešto i uradio i ne sumnjam u to", rekao je Kovačević.

Od ranijih dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" Kovačević je posebno izdvojio glumice Milenu Dravić, koju je opisao kao našu "dragocenu ličnost u svetu kulture" i Miru Banjac koja još uvek snima i sa kojom je prijatelj pola veka.

Tanjug/Sava Radovanović

Dušan Kovačević

"Njih dve su mi posebno drage. Mislim da obeležavaju istoriju srpskog i jugoslovenskog filma na najbolji mogući način", istakao je Kovačević.

Zelenović je istakao da 130 filmova i 15 programskih celina pokazuju da se sa svojim 29. izdanjem festival, koji se tradicionalno održava na Paliću i obližoj Subotici, vratio "potpuno u gabarite u kojima je postojao".

Podsetivši da je nulto, probno izdanje festivala održano 1992. godine, kada je "praviti međunarodni filmski festival stvarno bilo hrabro, čin dužan svakog poštovanja", Zelenović je istakao da je Palić "na korak od 30 godina", koje su pokazale da je "to imalo smisla i da je trebalo napraviti".

"Najvažnije je da smo izdržali ovih 30 godina. Da je bilo lako - nije bilo lako. Veoma sam ponosan na činjenicu da smo uprkos svemu opstali", rekao je Zelenović, koji je za narednu godinu najavio izlazak monografije o festivalu.

Tanjug/Miloš Milivojević

Direktor Palićkog festivala Radoslav Zelenović

Podsetivši da su Paliću nagradu "Aleksandar Lifka" dobile ličnosti kakve su Jirži Mencl, Ken Louč, Ken Rasel, Dravić, Ljubiša Samardžić ili Velimir Bata Živojinović, Zelenovć je ocenio da na tom spisku "imate temlje jugoslovenske i evropske kinematografije".

Kako je najavljeno, ostvarenja glavne takmičarske selekcije su "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" reditelja Adreasa Dresena, "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, "Ne" Ditriha Brugemana, "Nežno" Lasla Čuja i Ane Nemeš, "Rimini" Ulriha Zajdla i "Lepe devedesete" Lorenca Di Amika De Karvalja.

Tu su i "Muka mi je od sebe" reditelja Kristofera Borglija, "Devojački film" Ali Hapasalo, "Magnetna rezonanca" Kristijana Munđijua, "Blizu" Lukasa Donta, "Pušenje izaziva kašalj" Kventina Dupijea i Azanavisijusov "Rez", a selektor glavnog takmičarskog programa je predavač SOFA (School of Film Advancement) Nikolaj Nikitin.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine producenti Majkl Džejms Mekmahon, Katriel Šori i Lorna Ti, glumica Katarina Radivojević i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

U takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" biće prikazani filmovi "Tiha zemlja" rediteljke Agnješke Voščinske, "Glupaci" Tomaša Vasilevskog, "Granice ljubavi" Tomaša Vinskog, "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija, "Igrani film o životu" Dovil Šarutit, "Anadolski leopard" Emrea Kajisa i "Bioskop Sabaja" Orita Fouksa Rotema.

Palić Film Festival

 

Tu su i "Vlažan pesak" Elene Naveriani, "Izbrisati Franka" Gabora Fabricijusa i "Ujak" Davida Kopaca i Andrije Mardešića, a selektorka programa je producentkinja Međunarodnog filmskog festivala u Odesi Julija Sinkevič.

Žiri "Paralela i sudara" čine filmski kritičari Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke i Martin Milinković iz Hrvatske. Kako je najavljeno, u FIPRESCI žiriju su Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum.

Programski direktor Palića Miša Mogorović je ocenio da ovogodišnji Festival evropskog filma ima "program koji služi na ponos" jer su dobili "naslove koji obeležavaju godinu, koje svi festivali žele da imaju".

Izvršni producent festivala Ilija Tatić je rekao da organizatori očekuju mnogo od ovog izdanja Palića navevši da je "pred nama jedno od najboljih izdanja festivala ikada".

Festivalski programi će se odvijati na Letnjoj pozornici na Paliću, kao i u biskopima "Eurocinema", "Abazija" i "Lifka".

Festival evropskog filma Palić organizuje Otvoreni univerzitet Subotice uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grada Subotice i Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Komentari (0)

Kultura