Aktuelno iz kulture

Slika koju možete pomirisati: "Čulo mirisa" nova atrakcija muzeja Prado

Komentari

Autor: Jonny Walfisz, Euronews

06/07/2022

-

09:25

Slika koju možete pomirisati: "Čulo mirisa" nova atrakcija muzeja Prado
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Prado u Madridu organizovao je jedinstvenu izložbu u čijem je središtu slika "Čulo mirisa" Jana Brojgela i Rubensa.

Reč je o slici koja prikazuje vrt, biljke i životinje, a koju su umetnici osmislili tako da evocira različite mirise kod posmatrača.

Međutim, kustosi su ovog puta otišli korak dalje, udruživši se sa Fondacijom parfemske akademije i modnom kućom Puig i napravivši deset jedinstvenih mirisa koji "oživljavaju" sliku.

Koristeći "AirParfum", tehnologiju koju je stvorila kompanija "Puig", parfemista Gregorio Sola osislio je deset mirisa koji se poklapaju sa različitim elementima slike.

Zahvaljujući difuzerima, posetioci će moći da pomirišu parfeme upravljajući posebnim dodirnim ekranom pored slike.

Tu su mirisi jasmina, smokvinog drveta, zatim drvenaste note, pa ruže, irisi, nard, narcis i mnogi drugi.

Primera radi, za rekreiranje mirisa narcisa uptrebljeno je više od 1.300 kilograma njegovih žutih cvetova. 

Pixabay

 

Može se takođe osetiti miris para kožnih rukavica, kao i životinje afričke cibetke, čija se žlezda nekada koristila u proizvodnji parfema, zbog karakterističnog mirisa, ali i svojstva stabilizatora (ovog puta, kreatori su koristili sintetičku verziju). 

Na posletku, tu su i mirisi inspirisani buketom cveća koji je na slici, a sadrže jasmin, ružu i začine.

"Kad pogledate istorijske dokumente, inventare, pisma i različite spise, parfemi imaju veću važnost nego što smo priznavali", kaže Alehandro Vergara, kustos Prado muzeja za Euronews.

Slka je deo od petodelne serije nazvane "Pet čula" Jana Brojgela, nastale između 1617. i 1618. a svaka slika posvećena je po jednom čulu: vidu, zvuku, mirisu, ukusu i dodiru.

Brojgel je bio izuzetno cenjen flamanski slikar tog vremena, a slikanju su ga učili baka, minijaturistkinja Majken Verhulst i otac Piter Brojgel Stariji.

"Čulo mirisa" naslikao je uz pomoć svog prijatelja Rubensa, koji je bio zadužen za alegorijske figure.

Seriju "Pet čula" verovatno je naručila Izabela Klara Eugenija i njen muž austrijski nadvojvoda Albert, tadašnji vladari Španske Holandije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura