Aktuelno iz kulture

Izložba posle koje je Pablo postao Pikaso

Komentari

Autor: Staša Rosić

24/06/2022

-

21:01

Izložba posle koje je Pablo postao Pikaso
Pablo Pikaso - Copyright Euronews/Slađana Pejić: profimedia, AP/Lefteris Pitarakis

veličina teksta

Aa Aa

Pablo Pikaso, jedan od najcenjenijih slikara svih vremena, pre tačno 121 godinu održao je svoju prvu samostalnu izložbu i to u galeriji "Laffitte" u Parizu. 

Njegov otac Ruiz bio je profesor slikanja i od malih nogu negovao je talente svog sina, pa je tako Pikaso i nekoliko godina pre nego što će ga upoznati Evropa, a zatim i ceo svet, učestvovao u kolektivnim izložbama u rodnoj Španiji.

Njegovu prvu samostalnu izložbu organizovao je jedan od najpoznatijih trgovaca umetninama tog perioda Ambroaz Volar, koji je promovisao dela i drugih postimpresionista, kao što su Gogen i Sezan.

Pikaso se sam izborio za svoje mesto u prestižnoj galeriji, preko poznanstva sa drugim trgovcem Pereeom Manjahom, koji je odmah uvideo njegov talenat.

Ohrabren šansom koja mu je pružena, Pikaso se "bacio" na pripreme: slikao je bez prestanka i naslikao 75 radova, najrazličitijih tema, pa je tako nastao i jedan od njegovih najpoznatijih portreta naziva "Yo, Picasso", odnosno "Ja, Pikaso".

AP/Lefteris Pitarakis

 

Na slici umetnik sedi pred štafelajem i nosi pomalo ekscentričan narandžasti šal i belu košulju, koji božanstveno komplementiraju plavoj pozadini. 

Gleda pravo u posmatrača očima sigurnog majstora. Bio je to njegov demonstrativni izlazak na evropsku umetničku scenu, pa je taj portret odabrao i za naslovnu stranu kataloga.

Ujedno, to je i prvi put da zvanično koristi prezime Pikaso, nakon što je godinu dana pre prestao da koristi očevo Ruiz.

Tog dana ovaj svestrani umetnik otvoriće vrata svojoj blistavoj karijeri koja mu je donela reputaciju jednog od vodećih i najpoznatijih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka.

"Kad sam imao nešto da izrazim, radio sam to bez razmišljanja"

Bio je dominantna ličnost u likovnim umetnostima prve polovine prošlog veka i pokrenuo je inicijative za mnoge revolucionarne promene u modernoj umetnosti. 

Mada se njegovo delo obično deli na više perioda, te podele su samo okvirne, jer je njegova stvaralačka energija i mašta bila takva da je često istovremeno radio na bogatom repertoaru tema i u različitim stilovima. 

profimedia

 

Sam Pikaso je to ovako objasnio: "Mnoge različite načine koje sam koristio u mojoj umetnosti ne treba smatrati evolucijom, niti koracima prema nekom nepoznatom idealu slikarstva. Kada sam imao nešto da izrazim, to sam radio bez razmišljanja o prošlosti ili budućnosti. Ne verujem da sam koristio radikalno različite elemente u različitim načinima moga slikarstva. Ako je predmet kojim sam se u datom trenutku bavio sugerisao drukčije tipove izraza, nisam oklevao da ih usvojim".

Uz Žorža Braka, smatra se jednim od osnivača likovnog pravca kubizam, a zasigurno je najpoznatiji njegov predstavnik.

Njegove slike se prodaju po vrtoglavim iznosima na aukcijama širom sveta, pa se tako čak pet puta desilo da njegova remek-dela dostignu cenu višu od 100 miliona dolara.

Najskuplja je svakako slika "Žena iz Alžira" (The Women of Algiers) koja je nastala 1955.

To delo je na aukciji 2015. dostiglo rekordnu cenu od 179,4 miliona dolara. Slika je dugo bila u vlasništvu privatnih kolekcionara Viktora i Sali Ganz, koji su je kupili godinu pošto je nastala i to za tadašnjih basnoslovnih 212.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura