Aktuelno iz kulture

Pikaso ponovo glavna zvezda aukcije: Portret ljubavnice Mari-Terez procenjen na 60 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, ArtNet

11/04/2022

-

08:15

Pikaso ponovo glavna zvezda aukcije: Portret ljubavnice Mari-Terez procenjen na 60 miliona dolara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portret Mari-Terez Valter, muze i ljubavnice Pabla Pikasa, a koji je španski slikar naslikao aprila 1932. godine, mogao bi da bude prodat za 60 miliona dolara narednog meseca na večernjoj "rasprodaji" moderne umetnosti aukcijske kuće "Sotheby`s".

Portret pod nazivom "Femme nue couchée" biće ponuđen 17. maja, a kako se u opisu navodi ta slika označava ključni trenutak u Pikasovom stvaralaštvu i njegovoj vezi sa Valter, piše ArtNet.

"Radikalno odstupajući od tradicije, ova upečatljiva slika je istovremeno duboko lirska oda umetnikovoj bezgraničnoj želji za Mari-Terez", navodi se u saopštenju predstavnika aukcijske kuće.

Mari-Terez Valter (Marie-Thérèse Walter) bila je Pikasova inspiracija u periodu kada je prelazio u nadrealizam, i tokom tridesetih godina 20. veka, ona je bila muza i model za mnoga njegova dela.

Portret koji će se u maju naći na aukciji od 2008. godine je u posedu sadašnjeg vlasnika, a vrednost dela predstavlja i to što je nastalo 1932, u godini koja slovi za najpoželjniju godinu kada je reč o Pikasovom opusu. Tokom 1932. Pikaso je stvorio više od 100 dela, uglavnom inspirisanih Mari-Terez.

Galerija Tejt iz Londona je 2018. posvetila izložbu upravo toj godini, pod nazivom "Pariz 1932". Treba istaći i da je te "najpoželjnije" Pikasove godine, slikar proslavio 50. rođendan, a radio je i na svojoj prvoj velikoj retrospektivi i katalogu.

"Bilo je mnogo značajnih godina u dugoj i dramatičnoj karijeri Pabla Pikasa, ali 1932. se izdvaja kao posebno značajna. Njegovi portreti Mari-Terez su najpoželjnija i najprepoznatljivija dela u njegovom celokupnom opusu, a `Femme nue  couchée` je jedno od najizuzetnijih koje je ikada bilo na aukciji", kazao je Džulijan Doz, šef odeljena za modernu umetnosti u "Sotheby’s".

Još jedan Pikasov portret Mari-Terez Valter "Femme assise près d’une fenêtre", iz oktobra 1932, naći će se u maju na aukciju kuće "Christie’s" sa početnom cenom od 55 miliona dolara.

EPA/ANDY RAIN

Sliku "Akt, zeleno lišće i bista" Pikaso je naslikao 1932, a na aukciji je dostigla cenu od 106,5 miliona dolara

Pikasova treća najskuplja slika koja je prodata na nekoj od akcija za sada je "Akt, zeleno lišće i bista" ("Nude, Green Leaves and Bust" ), platno takođe iz 1932, a koje je dostiglo cenu od 106,5 miliona dolara na aukciji 2010. godine

Mlada ljubav kao morsko stvorenje 

Španskom umetniku pozirala je i za to delo Valter, koju je upoznao 1927. u Parizu, kada je ona u tom trenutku imala svega 17 godina.

Vezu su dugo krili budući da je Pikaso u to vreme bio u braku sa Olgom Hohlovom. Tek 1932. je dozvolio da njihova romansa postane javna.

Valter je zauzela centralno mesto u seriji zapanjujućih portreta koje je uradio Pikaso, uključujući i ovaj koji prikazuje njegovu mladu ljubav kao morsko stvorenje (Valter je bila uspešna plivačica, dok Pikaso to nikada nije naučio).

profimedia

Portret pod nazivom "Femme nue couchée" biće ponuđen 17. maja

Pikaso ju je ovekovečio u delima stapajućeg, idiličnog erotizma u kojima se jasno oseća njeno uživanje u sopstvenoj senzualnosti, kao i umetnikovo potpuno zadovoljstvo u prikazivanju iste.

Prema Pikasovim biografima, od svih prolaznih avantura, Pikaso je upravo najviše voleo Valter. Međutim, ni mlada žena ni njihovo novorođeno dete nisu dugo držali Pikasovu pažnju i on se ubrzo zaljubio u Doru Mar, godinu pošto je rođena njihova ćerka Maja (njeno puno ime Maria De La Concepción, rođena 1935), a čiji će sin kasnije objaviti knjigu "Pikaso: Prava porodična priča" (Picasso: The Real Family Story) o svom čuvenom dedi.

Mari-Terez je znala da se Pikaso zaljubljuje u Doru Mar i bila je vrlo ljubomorna na nju. Kada su se jednom srele u njegovom studiju, započele su svađu koja se pretvorila u tuču, što je Pikaso kasnije opisivao kao "jednu od najdražih uspomena".

Četiri godine nakon smrti velikog slikara, Valter biva uhvaćena u kandže depresije i izvršava samoubistvo 1977. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura