Aktuelno iz kulture

Za veče kupljene slike vredne više od 408 miliona dolara: Na ceni i dalje Pikaso, Mone i Sezan

Komentari

Autor: Guardian, Euronews Srbija

21/05/2022

-

08:45

Za veče kupljene slike vredne više od 408 miliona dolara: Na ceni i dalje Pikaso, Mone i Sezan
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na večernjoj "rasprodaji" moderne umetnosti aukcijske kuće "Sotheby`s" u utorak veče u Njujorku plaćeno je više od 408 miliona dolara za dela umetnika, kao što su Pablo Pikaso, Klod Mone, Pol Sezan, Pol Gogen, Rene Magrit, Salvador Dali i Pjer Ogist Renoar.

Samo tri slike titana likovne umetnosti prodate su ukupno za oko 166 miliona dolara na pomenutoj večernjoj "rasprodaji" moderne umetnosti, objavio je britanski Guardian.

Zvezda večeri ponovo je bio Pablo Pikasu jer je u ponudi bio portret Mari-Terez Valter, njegove muze i ljubavnice.

Čuvenu "Femme nue couchée" španski slikar je naslikao aprila 1932. godine, a procena je bila da će otići pod čekić za 60 miliona dolara. Ali portret je na kraju premašio očekivanu sumu pošto je novi vlasnik izdvojio 67,5 miliona dolara. Ovo je ujedno i najviša cena koja je ikad postignuta za neki od portreta Pikasove muze.

Na aukciji je prodato još šest radova s potpisom čuvenog Pikasa, uključujući i njegovu poznatu sliku "L’Étreinte" koja je na aukciji u utorak veče u Njujorku prodata za 14,1 milion dolara.

Nove vlasnike dobile su i dve slike Kloda Monea - "Le Grand Canal et Santa Maria della Salute" kupljena je za 56,6 miliona dolara, a "Les Arceaux de Roses" za 23,3 milionda dolara.

Za delo Pola Sezana "Clairière", recimo, bilo je potrebno izdvojiti 41,7 miliona dolara. 

Zaposleni u aukcijskoj kući "Sotheby`s" mogli bi da budu i više nego zadovoljni pošto je ukupno deset radova prodato, svaka pojedinačno, za više od 10 miliona dolara, a aukcija koja je emitovana uživo privukla je na Instagramu oko 20.000 ljudi.

Trećina radova koja se našla u ponudi nije se pojavljivala na aukcijama poslednjih dvadesetak godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura