Aktuelno iz kulture

Deset čuvenih slika inspirisanih letom

Komentari

Autor: Staša Rosić

28/06/2022

-

21:13

Deset čuvenih slika inspirisanih letom
Deset čuvenih slika inspirisanih letom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generacijama su letnji meseci pokretali umetnike da na svoja platna prenose razigrane scene prepune živih boja, svetlosti i optimizma.

Plaže, letnje voće i povrće, setva žita i plašćenje sena, palme i lenjo izležavanje u hladu, česti su motivi naročito kod evropskih slikara, koji su najtopliji deo godine provodili na mediteranu.

Leto je sada i kalendarski stiglo, a ako vam je potrebna inspiracija za uživanje u vrelim danima, možete je, između ostalog, naći i na ovih deset slika.

"Žetva", Piter Brojgel Stariji (1565)

Plastovi sena, žeteoci na pauzi za ručak u oskudnoj hladovini drveta, vodonoša sa krčagom, more u daljini - svi elementi Brojgelove slike odišu letom.

profimedia

 

Ova slika važi za jedan od prvih pejzaža moderne zapadne umetnosti, koja leto prikazuje realistično, umesto alegorično. 

I zaista, slika kao da emituje vrelinu letnjeg avgustovskog dana.

"Veliko prskanje", Dejvid Hokni (1967)

Slika "Veliko prskanje" jednog od najskupljih živih slikara današnjice, prikazuje tipičan kalifornijski dan - topao i sunčan sa besprekorno plavim nebom. Kuća sa ravnim krovom, kakve se grade u zemljama gde je večito leto, okružena je palmama, dok je ispred nje jedna usamljena stolica na rasklapanje, čisto da senkom oda da je sunce visoko na nebu oko svog zenita.

profimedia

 

Hoknijev plivač potpuno je nestao iz vidokruga, skočivši u bazen i ostavivši samo prskanje vode iza sebe. 

"Tahićanski pejzaž" Pol Gogen (oko 1893)

Pol Gogen je živeo život kakav ne bi osmislili ni vrhunski scenaristi letnjih blokbastera. Bio je broker, koji se zaljubio u umetnost, napustio porodicu i teretnim brodom otputovao na Tahiti, gde je slikao lepe devojke, uživao u besplatnoj hrani i lepotama egzotičnog ostrva.

profimedia

 

Ovo je jedan od Gogenovih retkih pejzaža, na kom je prikazao palme "spaljene" vrelinom, crveni planinski vrh i jedva primetnog nosača koji umorno korača utabanom stazom u pratnji svog psa.

"Nedelja popodne na ostrvu Le Grand Žat", Džorž-Pjer Sera (1886)

Mnogo pre nego što će se žene odvažiti da na plažu ponesu bikini, u lepotama leta i plažama uživale su potpuno obučene. 

profimedia

 

Upravo njih naslikao je Žorž-Pjer Sera, jedan od najvećih francuskih slikara 19. veka, kombinujući različite stilove tog vremena, kako bi prikazao scenu sa ostrva La Grand Žat na Seni.

Travnata obala prepuna je šetača i izletnika, koji su potražili sklonište od vreline pod krošnjama drveća i suncobranima.

"Žena sa suncobranom", Klod Mone (1875)

Klod Mone oslikavao je scene leta više nego ijedan drugi impresionista. Obično je portretisao jednostavne scene iz života u Parizu i u francuskim selima, gde je sa porodicom provodio letnja popodneva.

profimedia

 

Na jednoj od njegovih najpoznatijih slika iz 1875. godine nalazi se njegova žena Kamil i sin Žan Mone. 

"Dve žene trče na plaži", Pablo Pikaso (1922)

Jedan od začetnika kubizma - veliki Pikaso - često je slikao ženske figure, a jedna od njegovih najpoznatijih minijatura je "Dve žene trče na plaži".

profimedia

 

Blaga izobličenost njihovih tela više je u službi dočaravanja toga da se odlično provode, dok se trkaju na plaži po vrelom letnjem danu.

Ovaj divan motiv preneo je i na veće dimenzije, napravivši pozorišnu kulisu za baletsku predstavu "Plavi voz" u Parizu. 

"Posmatrači mora", Edvard Hoper (1952)

Da je bilo koji umetnik slikao ovaj prizor, delovao bi kao divan letnji motiv dvoje ljudi koji uživaju u suncu. Ipak, Hoper, koji je u slikama često prenosio osećanje usamljenosti i ovog puta naglasio je napetost između svojih subjekata, koji jedno pored drugog sede kao dva stranca.

 

 

Niko ne zna ko je vlasnik ove slike, ali je poznato da je u privatnoj kolekciji nekog Britanca.

"Brodići u luci kod Kolijura", Andre Deren (1905)

Francuski slikar i vajar Andre Deren je tokom odmora u ribarskoj luci Kolijur na jugu Francuske 1905. godine, naslikao mnoge slike inspirisan delima Anrija Matisa. Pod njegovim uticajem počeo je da koristi jarke boje koje u slučaju "Brodića", oslikavaju plažu obasjanu popodnevnim suncem.

profimedia

 

Na toj plaži proveo je mnogo vremena sa svojim prijateljem i mentorom Matisom.

"Šetnja plažom", Hoakin Sorola (1909)

Jedan od najvećih španskih impresionista odrastao je na plaži kod Valensije i često oslikavao letnje motive.

Jedan od najpoznatijih, sa više detalja od većine impresionističkih slika, prikazuje žene u belim haljinama, dok šetaju plažom po toplom, vetrovitom danu.

profimedia

 

Slika, na kojoj su zapravo njegove žena i ćerka, nalazi se na tako velikom platnu, da figure deluju kao da su u prirodnoj veličini.

"Leto", Đuzepe Arčimboldo (1573)

Đuzepe Arčimboldo stvarao je maštovite portrete u potpunosti napravljene od predmeta kao što su voće, povrće, cveće, ribe ili knjige. Takođe, bio je i konvencionalni dvorski slikar portreta za tri sveta rimska cara u Beču i Pragu.

Ovaj majstor alegorije, tako je naslikao i seriju "Četiri godišnja doba" na iznenađujuće maštovit način za 16. vek kom je pripadao.

profimedia

 

On je proleće, leto, jesen i zimu naslikao kao portrete, na kom je lik čoveka sačinjen od vegetacije tipične za to godišnje doba.

Na njegovoj slici "Leto" liniju između kose i lica čine trešnje, kao i gornju usnu, obraz je breskva, nos krastavac, uvo patlidžan, a obrva klas pšenice.

Interesantno je da serija nosi i političku poruku: osmislio ju je kako bi simbolički glorifikovao nemačkog cara - harmonična kombinacija voća i povrća oslikava harmoniju koja vlada pod carskom vladavinom.

Komentari (0)

Kultura