Aktuelno iz kulture

Druga noć Exit festivala: Nik Kejv, Masked Wolf i Honey Dijon na Tvrđavi

Komentari

Autor: Staša Rosić

08/07/2022

-

20:52

Druga noć Exit festivala: Nik Kejv, Masked Wolf i Honey Dijon na Tvrđavi
Main stage - Copyright Marko Edge

veličina teksta

Aa Aa

Posle uzbudljivog početka Exit festivala koji se ove godine održava pod krilaticom "Zajedno. Zauvek!", Petrovaradinska tvrđava ugostiće velikog muzičara Nika Kejva i njegov sastav The Bad Seeds, TikTok fenomen Masked Wolf, škotske pank-rokere The Exploited i niz domaćih izvođača.

Nastup Nika Kejva i njegove grupe zakazan je za 22 časa, a do tad će binu "zagrevati" Molchat Doma, beloruski post-pank bend iz Minska, koji je ovogodišnji izvođač ZHU, u intervjuu za Euronews Srbija, naveo kao nastup koji bi voleo da pogleda ove godine.

Nik Kejv i The Bad Seeds bili su prvi potvrđeni hedlajner Exit festivala. Njihovi nastupi, intenzivni i glasni, nabijeni snažnim emocijama i harizmom uvek su više od običnog koncerta.

Kejv važi za jednog od najvećih rok pesnika u istoriji. Posle gotovo 50 godina karijere, započete još davne 1973. osnivanjem benda The Boys Next Door, on važi za ličnost koja je duboko uticala na istoriju popularne kulture i njena najveća dostignuća. Muzički obrazovan i talentovan, Nik je oduvek želeo da se bavi rokom zato što je, kako kaže, on revolucionaran i ima moć da promeni ljude. Prema sopstvenom priznanju, na samom početku veliki uticaj na njegov rad imali su američki rokeri, kao i britanski bend Jethro Tull, što mu je pomoglo da razvije prepoznatljivi lični stil, koji se kroz godine menjao, kako zvukom, tako i pristupom građenju pesama.

EXIT Promo/GOSHA RUBCHINSKIY

 

Sa Bad Seeds-ima se spojio 1983, nakon raspada kultnih The Birthday Party, i stvorio, prema pisanju medija, jednu su od najznačajnijih pojava u eri post-panka i alternativnog roka, od osamdesetih do danas. Kroz gotovo četiri decenije rada, grupa je objavila 17 studijskih albuma, a teško je odrediti koji je imao veći uticaj. Prve decenije obeležila su izuzetna izdanja poput "From Her To Eternity", "Good Son", "Henry’s Dream" i "Let Love In", sjajno zaokružena ponajboljim live albumom tog perioda, "Live Seeds" iz 1993. godine. Komercijalni uspeh i svojevrsnu prekretnicu označio je "Murder Ballads", prilično krvava zbirka pesama i njihovo najprodavanije izdanje do danas. Već sledeći korak pokazao je svu raskoš Kejvovog ogromnog talenta u najmirnijoj, ali i najemotivnijoj pesmarici dotad – "The Boatman’s Call".

Sledeći albumi, ništa manje genijalni "No More Shall We Part", "Nocturama" i "Abattoir Blues / The Lyre of Orpheus" doneli su, između ostalog, i razlaz sa dva uticajna člana benda, Mikom Harvijem i Bliksom Bargeldom, nakon čega se kao Kejvov glavni saradnik istakao multiinstrumentalist Voren elis, sa kojim je pokrenuo i bend Grinderman, i prošle godine realizovao odličan projekt "Carnage". Poslednja i još aktualna faza rada benda počela je pre 15 godina i rezultirala sa četiri remek-dela od kojih je svaki osvojio nove kreativne vrhunce: "Dig, Lazarus, Dig!!!", "Push The Sky Away", "Skeleton Tree" i dvostruki "Ghosteen" iz 2019.

Petrovaradinska tvrđava do sada je videla Nika Kejva dva puta. Prvi put 2011. sa Grindermanom, a 2013. sa Bad Seedsima i oba puta, kroz moćne i glasne svirke, pokazala svu neraskidivost veza koju ima s fanovima sa ovih prostora. 

Masked Wolf - TikTok fenomen

Australijanac Heri Majkl, daleko poznatiji po scenskom nazivu Masked Wolf, nastupa odmah posle Kejva.

EXIT Promo

 

Pesma koja ga je učinila jednim od najstrimovanijih izvođača na svetu je sada već legendarna "Astronaut in The Ocean" koja je upotrebljena milionima puta u video snimcima na TikToku i muzičaru otvorila vrata svetskih festivala, među kojima je i ovogodišnji Exit.

U susret tom koncertu, za Euronews Srbija ukratko se osvrnuo na postignute uspehe i najavio šta možemo da očekujemo na njegovom prvom nastupu u Srbiji, a to možete pročitati u odvojenom tekstu.

MTS Dance Arena, Visa Fusion i Explosive

Na jednom od najpoznatijih festivalskih plesnih podijuma mts Dance Areni nastupiće predstavnica house zvuka, modna ikona i aktivistkinja Honey Dijon, predvodnik svetske scene i producentski genije Maceo Plex, holandska senzacija koja iza sebe ima rasprodate dvorane i najuspešniji nastup na prošlogodišnjem Amsterdam Dance Event-u i Denis Sulta, jedan od najpoznatijih predstavnika škotske elektronske scene.

EXIT Promo

Honey Dijon

Za to vreme, na Visa Fusion bini nastupaće domaći reperi Prti Bee Gee, Marčelo, Bojana Vunturišević, Smoke Mardeljano i Bassivity Showcase.

Explosive bina ugostiće legende panka The Exploited. Od njihovog prvenca "Punk’s Not Dead" i drugog albuma "Troops of Tomorrow", koji se danas smatraju klasicima žanra, prošlo je tačno 40 godina.

Muzičari koji i dalje nepokolebljivo vladaju scenom, prethodnih decenija su muzički uticali na veliki broj bendova, među kojima su Metallica, Slayer, Anthrax, Nirvana, Queens of the Stone Age, ali i Discharge, koji će ove godine takođe nastupiti na Explosive bini.

Stvaralaštvo The Exploited pokriva različite podžanrove od punk rocka i thrash metala do hardcore i street punka i smatraju se jednim od najvažnijih bendova u protekle četiri decenije, a publika će ih slušati od 23.10h.

Jednodnevne ulaznice mogu se kupiti po promo cenama koje iznose 3.990 dinara za petak, 4.490 dinara za subotu i 2.990 dinara za nedelju. Za danas je u ponudi i Fan pit po ceni od 3.990 dinara. U prodaji su i dnevne VIP ulaznice, kao i četvorodnevni VIP paket po ceni od 41.000 dinara. Ulaznice su na festivalskim kapijama, na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.

Sve tehničke informacije o Exit Festivalu možete pronaći u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura