Aktuelno iz kulture

Dejan Dabić: Somborski filmski festival se bavi mitovima

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

10:03

Dejan Dabić: Somborski filmski festival se bavi mitovima
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je selektor Dejan Dabić koji je govorio o 4. Somborskom filmskom festivalu, koji će biti održan od danas do 15. jula.

Dabić je rekao da je drugu godinu selektor festivala i da je nastavio koncept po kome je to festival porodice podunavsko-panonskih naroda i zemalja, koji ima dve takmičarske selekcije Glavni program i Selekciju mladih autora.

Prema njegovim rečima, festival ima i selekciju "Kad bi Sombor bio Holivud", posvećen Somborcima koji imaju veze sa kinematografijom, kao i fokus na strani film, a ove godine je to austrijska kinematografija.

U okviru predfestivalskog dana 11. jula biće prikazan film reditelja Raše Andrića "Leto kad sam naučila da letim", a zvanično otvaranje festivala je 12. jula kada će "Specijalni Ernest" za dosadašni i budući filmski rad biti dodeljen glumcu Svetozaru Cvetkoviću.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na otvaranju će biti prikazan i film "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, koji se prema recima Dabića uklapa u tematsku karakteristiku ovogodišnjeg Somborskog festivala a to je tretiranje mita.

Prema njegovim rečima, na drugačiji način se tretiranjem mita bavi film "Heroji" Gorana Nikolića, smešten u vreme posle Kosovske bitke, koji će biti prikazan u Selekciji mladih autora.

Među pet fimova Glavnog takmičarskog programa su od domaćih ostvarenja, pored "Strahinje Banovića", i "Mrak" Dušana Milića i "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, najavio je Dabić.

Tu je i srpska premijera hrvatskog filma reditelja Branka Šmita "A bili smo vam dobri", koji govori o ratnim veteranima, i "Konačni izveštaj" mađarskog oskarovca Ištvana Saba sa glumcem Klausom Marijom Brandauerom.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, o nagradama za najbolji film, glumca i glumicu odlučiće žiri u kome su reditelj Milutin Petrović i glumci Sonja Kolačarić i Nedim Nezirović.

Za najbolji film u Selekciji mladih autora konkurišu "Heroji", "Prolećna pesma" rediteljke Natalije Avramović i "Posle zime" Ivana Bakrača. Odlučuje žiri u kome su glumica Nina Grahovac, producentkinja Jovan Ðurić i scenarista Vanja Hovan.

U okviru program "Kad bi Sombor bio Holivud" biće film "Pucnji u Marseju" reditelja Gordana Matića sa somborskim glumcom Davidom Tasićem, i dokumentarac Emila Ensmingera "Bradati ljudi" o novotalasnoj sceni u Somboru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura