Aktuelno iz kulture

Objavljeni rezultati konkursa Filmskog centra Srbije: Finansijska podrška za 15 novih filmova

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

13:55

Objavljeni rezultati konkursa Filmskog centra Srbije: Finansijska podrška za 15 novih filmova
Objavljeni rezultati konkursa Filmskog centra Srbije: Finansijska podrška za 15 novih filmova - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije donelo je rešenje o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2022. godinu kojim je podržano 15 ostvarenja.

Filmski centar Srbije (FCS) saopštio je danas da su određena sredstava u kategorijima Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija, Sufinansiranje proizvodnje domaćih eksperimentalnih filmova i video arta i sufinansiranje razvoja projekata domaćih kratkih igranih filmova.

Na konkurs FCS-a za Finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija prijavljen je 71 projekat, a podržano je sedam filmova na osnovu odluke Komisije FCS-a u kojoj su Ljubica Arsić, Nenad Pavlović, Marko Ðorđević, Dušan Spasojević i Ivica Vidanović.

Podržani su dugometražni igrani filmovi "Ale i bauci" Ljubice Luković, "Gašpar" Nedeljka Kovačića i Dušana Ivanovića, "Priča moje majke" Mirka Rudića, "(E)Migranti" Katarine Koljević i "Kuća za ptice" autorke Lore Džolić.

FCS je saopštio da su podržani i dugometražni dokumentarni filmovi "Dodirni mi kolena" Bojane Babić i Anđele Dubljević, i "Razgovor" autora Miloša Pušića.

Na konkursu FCS-a za Sufinansiranje proizvodnje domaćih eksperimentalnih filmova i video arta podržano je pet od prijavljenih 17 projekata.

Odlučivala je Komisija FCS-a u kojoj su Milica Lapčević, Ivan Bakrač, Igor Toholj, Filip Markovinović i Nemanja Babić.

Podržan je esejistički eksperimentalni film "Maga 1909" autorke Branke Pavlović u produkciji "Kino radionice" i video art "Ženska koreografija" Dragane Žarevac i "NFC Filmarta".

Tu su i alternativni filmovi "I da nađem izlaz" Savine Smederevac, u produkciji "Baš Čelika", "Naše teritorije BB" Gorane Jovanović, u produkciji "Audio-video Bare - Luka Barajević PR" i "Vogue Booth Banovci" Aleksandrije Ajduković i "Talas filma".

Komisija FCS-a Nemanja Ćipranić, Bojana Andrić, Filip Martinović, Pavle Vučković i Srđan Savić odabrali su tri od 30 projekata na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova.

Odabrani su "Orkestar" reditelja Ðorđa Markovića, u produkciji "SALT, Uroš Lazić-PR", "Kalafon" Vuka Bogdanovića i "ETM produkcije" i "Cvat" Tamare Broćić i produkcije "LUĆA, Jovana Jovičić-PR".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura