Aktuelno iz kulture

Filmom "Vizija leptira" otvoren program "Paralele i sudari" na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Komentari

Autor: FoNet

17/07/2022

-

22:13

Filmom "Vizija leptira" otvoren program "Paralele i sudari" na 29. Festivalu evropskog filma Palić
Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković - Copyright Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Takmičarski program "Paralele i sudari" otvoren je danas u Bioskopu Abazija na Paliću projekcijom filma "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija, a na otvaranju programa govorili su selektorka Julija Sinkevič i reditelj filma Maksim Nakonečni.

"Ovaj film je veoma poseban za mene, jer sam Ukrajinka. Snimljen je pre invazije punog obima na Ukrajinu, ali su u njemu mogle unapred da se vide neke stvari koje su usledile", rekla je Sinkevič.

Nakonečni je kazao da film nije zasnovan na stvarnim događajima, ali je duboko ukorenjen u realnosti, i izrazio je nadu da će publici doneti više razumevanja o tome kako su Ukrajinci doživeli poslednjih osam godina.

U filmu "Vizija leptira" protagonistkinja po povratku kući sa fronta, gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi tu traumu i da spasi dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

Tanjug/Palić Film Festival/Robert Lukač

 

Projekcija filma "Budale" Tomaša Vasilevskog, koji je bio na programu od 17 sati, prekinuta je zbog privremenog nestanka struje na Paliću i pomerena je za ponedeljak.

Program "Ukrajina u fokusu" počeo je danas u Bioskopu Eurosinema u Subotici, gde je prikazan dokumentarni film "Kiša nikad neće prestati" Aline Gorlove.

Na otvaranju tog programa programski direktor festivala Miroslav Mogorović je rekao da je on počeo da se priprema krajem prošle godine, imajući u vidu izuzetnu snagu i specifičan izraz reditelja iz Ukrajine, koji su svojim hrabrim pristupom i odabirom tema izborili odlično mesto na novoj evropskoj sceni.

Neka od ovih imena, koja gledamo prvi put na festivalu, sigurno će u narednim godinama kao autori biti zastupljeni u programima "Paralele i sudari" i u glavnom takmičarskom programu, rekao je Mogorović. Film "Kiša nikad neće prestati" prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura