Aktuelno iz kulture

Domaći izdavači donirali preko 1.500 knjiga za 17 domova za stare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/07/2022

-

13:10

Domaći izdavači donirali preko 1.500 knjiga za 17 domova za stare
Knjige - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Srpski filantropski forum, Fond B92 i Catalyst Balkans su uz podršku GIZ-a prikupili od domaćih izdavača knjige za 17 domova za stare širom Srbije.

"Srbija je jedna od pet evropskih zemalja koje karakteriše izrazito staro stanovništvo, ali se njima pridaje najmanje pažnje. I istraživanja pokazuju da je veoma malo donacija usmereno ka starima, dok su potrebe, posebno domova za stare, izuzetno velike. I sa malim doprinosima i pažnjom, možemo puno učiniti. Nekada je dovoljna samo pažnja jer - stari nisu stvari", izjavio je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

"Nastojaćemo da nastavimo akciju sa prikupljanjem, sportskih rekvizita, društvenih igara i slično", dodao je on.

Projekat Nemačko-srpske razvojne saradnje "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe", koji sprovodi GIZ, podržava pružaoce usluga socijalne zaštite, sa posebnim osvrtom na efekte pandemije.

"Pandemija koronavirusa je u velikoj meri uticala na domove za starija lica. U februaru ove godine smo, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pokrenuli inicijativu za modernizaciju ovih ustanova. Tom prilikom su nas korisnici upoznali sa željom da se biblioteke u domovima za stare opreme savremenim knjigama. Veoma nam je drago da smo u saradnji sa izdavačkim kućama to danas i realizovali", izjavio je Markus Majer, vođa projekta u GIZ-u.

Preko ovih organizacija, 1.000 knjiga je donirao Muzej knjige, 200 Kontrast izdavaštvo, a ostali donatori su Vukotić Media, Kamelia izdavaštvo, Laguna, Samizdat, Dereta, Kreativni centar i Propolis books.

Knjige će dobiti domovi u Obrenovcu, Mladenovcu, Pančevu, Bačkoj Palanci, Bečeju, Vrbasu, Somboru, Kuli, Kanjiži, Molu, Novom Kneževcu, Smederevu, Krupnju, Jagodini, Despotovcu, Leskovcu i Požegi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura