Aktuelno iz kulture

Filmom iranskog reditelja Panaha Panahija "Put pod noge" otvoren Motovun Film Festival

Komentari

Autor: FoNet

26/07/2022

-

22:20

Filmom iranskog reditelja Panaha Panahija "Put pod noge" otvoren Motovun Film Festival
Filmom iranskog reditelja Panaha Panahija "Put pod noge" otvoren Motovun Film Festival - Copyright Motovun Film Festival/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Projekcijom filma iranskog reditelja Panaha Panahija "Put pod noge" večeras je na glavnom trgu u srednjovekovnom istarskom gradiću Motovunu svečano otvoren ovogodišnji, 24. Motovun Film Festival (MFF).

Do subote, 30. jula u glavnom programu MFF biće prikazano još 18, a u programu Motovunski kratki 25 filmova, javlja Hina.

Na festivalu će u glavnom programu biti prikazani filmovi nagrađeni na festivalima u Karlovim varima, Lokarnu, Berlinu i Sandensu, uključujući i filmove koji su stigli sa tek završenog festivala u Kanu.

"Zaista ne pamtimo kada smo imali glavni program sa toliko nagrađenih naslova. U ovim izazovnim vremenima treba nam zabava do svitanja i bezbrižna letnja filmska avantura", poručio je na otvaranju direktor Festivala Igor Mirković .

U Motovun stižu i dva filma s nagradama ovogodišnjega Pula Film Festivala - "Nosila je rubac črleni" ovogodišnjeg člana motovunskog žirija Gorana Dukića, koji je osvojio je nagradu publike i Zlatnu arenu za epizodnu mušku ulogu, te "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, nagrađen za najbolju žensku ulogu.

Počasnu nagradu Motovun Film Fesivala Maverick ove godine dobiće beogradski reditelj Goran Marković, čiji su hitovi "Nacionalna klasa" i "Majstori, majstori" u ovogodišnjem propratnom programu.

Priznanje za više od pola veka bavljenja filmo dobbiće ugledni asistent kamere Ranko Mitić, koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj će publici biti predstavljen kultni kratki dokumentarac "Mala seoska priredba".

Uz muzičke filmove, publiku očekuje i uobičajeno bogat zabavni program, a poslednjeg danaa festivala, 30. jula najboljima su svim festivalskim kateorijama biće dodeljene nagrade, među kojima i glavna nagrada festivala - Propeler Motovuna i nagrada Motovunski kratki za najbolji kratkometražni film.

Komentari (0)

Kultura