Aktuelno iz kulture

Radoš Bajić o filmu "Heroji Hilijarda": Nijedno filmsko delo koje pretenduje na kvalitet ne može da se napravi na brzinu

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

23:54

Radoš Bajić o filmu "Heroji Hilijarda": Nijedno filmsko delo koje pretenduje na kvalitet ne može da se napravi na brzinu
Heroji Halijarda, Radoš Bajić sa članovima ekipe - Copyright Srđan Stevanović

veličina teksta

Aa Aa

Snimanje dugometražnog igranog filma "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića završeno je nedavno, a pred kraj snimanja ekipu je posetio direktor Filmskog centra Srbije Gordan Martić tokom rada u naselju Pranjani u okolini Gornjeg Milanovca.

Prva klapa ovog ambicioznog ratnog filma, nakon tri godine opsežnih priprema, pala je prošle godine, a uigrana filmska ekipa realizuje "Heroje Halijarda" u produkciji filmske kuće "Contrast Studios" (koproducent je Telekom Srbija), uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske Vlade AP Vojvodine.

U izjavi za sajt FCS Radoš Bajić je rekao da je izuzetno ponosan što je uspeo da za svoj projekat obezdedi potrebnu podršku.

"Nijedno filmsko delo koje pretenduje na kvalitet ne može da se napravi na brzinu. Brzo je kuso. Neophodan je dug period akumulacije, trpeža i stvaranja kako bi sve ispalo kako treba, bez prečica i lakih rešenja. Zato sam veoma zahvalan Filmskom centru Srbije koji nas je podržao na konkursu, baš kao i Pokrajinskoj Vladi koja je takođe prepoznala potencijal našeg projekta. Nakon toga su se pridružili RTS, Telekom i drugi partneri. Bio je to jedan prirodan tok stvari, ništa nije rađeno ishitreno, već postupno i promišljeno", ispričao je reditelj.

Contrast Studios

 

Snimanje je teklo po planu i u domaćinskoj atmosferi, a na autentičnoj lokaciji u Pranjanima snimljena je jedna od ključnih scena, o čemu reditelj Bajić govori:

"Ovo je projekat koji po svojoj temi i obimu predstavlja nešto najambicioznije na čemu sam u svojoj gotovo pa pedesetogodišnjoj karijeri radio - kako u produkcijskom, tako i u autorskom smislu. Tek ćemo videti kako će film odjektnuti, ali već sada mogu da tvrdim da će "Heroji Halijarda" biti kruna moje karijere. Imamo više od 200 objekata, 120 glumaca, 6.000 statista... Imajući u vidu svu tu ambiciju, budžet je skroman, ali mi se junački borimo za svaki kadar", rekao je Bajić.

Predvođeni scenaristom i rediteljem Radošem Bajićem, tim ovog ambicioznog projekta čine: koscenaristi Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević, direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, scenografkinja Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, maskerka Mirjana Stevović, kompozitori Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević… Izvršni producenti su Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić i Predrag Jočić.

Contrast Studios

 

"Moja velika sreća je što pored sebe imam zbilja sjajnu ekipu, to su sve divni ljudi i vrsni profesionalci i na najboljem smo putu da napravimo nešto zaista značajno i dobro”, uverava Bajić i dodaje: "Trudili smo se da budemo što tačniji. Vodilo se računa o detaljima: kostimograf Boris Čakširan je pazio na svako dugme na uniformama, Engleze nam igraju Englezi, Amerikanci igraju Amerikance, snimamo na autentičnim lokacijama... Ovo je projekat koji ima briljantnu scenografiju, čarobnu fotografiju, kostim doveden do perfekcije... Sada je do mene da pružim svoj rediteljski maksimum, sve to spojim i prikažem na pravi način. Ono što je sigurno jeste da snimamo jedan veoma ozbiljan film na koji ćemo svi biti ponosni", rekao je Bajić.

Na pitanje šta možemo očekivati od filma u vizuelnom pogledu, direktor fotografije (i izvršni producent) Predrag Jočić je sa sajt FCS-a odgovorio: "Prevaziđeno je sve ono što sam očekivao čitajući scenario i tokom priprema. Svi elementi filma, uključujući tu scenografiju, kostim i broj statista, predstavljaju pomak od onoga što smo do sada radili i ovo je svakako naš najzahtevniji projekat. Mislim da smo u potpunosti pogodili svaki detalj i da smo prevazišli sebe, pa samim tim i sva naša očekivanja. Što se vizuelnih referenci tiče, izuzetno mi se dopao 'Greben spasa' (Hacksaw Ridge) u režiji Mela Gibsona, pa sam želeo da, posebno u scenama ratnih sukoba, postignem sličan vizuelni efekat i u ''Herojima Halijarda', naravno uz nadogradnju i moj lični autorski pečat"..

Contrast Studios

 

U filmu "Heroji Halijarda" i TV seriji "Vazdušni most" (koja je snimana kad i film) glume: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Ðurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ðorđe Marković... Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu sačinjava veliki broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja, a među njima Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič i drugi.

Na simanju smo razgovarali sa Nikolom Rakočevićem koji u "Herojima Halijarda" glumi lik Mirka Jovića. "Moj lik nije istorijska ličnost", započinje priču Rakočević i pojašnjava: "Član je porodice Jović oko koje se i vrti priča čitavog filma. Na primeru Jovića možemo da vidimo kako geopolitička situacija i sile utiču na živote jedne srpske porodice. Pripreme za snimanje bile su veoma obimne i ozbiljne. Za potrebe 'Heroja Halijarda' sam naučio da jašem konja i tokom dve godine sam išao na oko 50 časova jahanja. Pucali smo iz pušaka i mitraljeza, što sve zahteva deteljne pripreme i usklađivanje".

U središtu igranog filma "Heroji Halijarda" je ratna drama, priča koja je inspirisana akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod kodnim imenom “Operacija Halijard”, koja se odigrala pred kraj Drugog svetskog rata, u leto 1944, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora.

Filmu "Heroji Halijarda" sledi zahtevna i opsežna postprodukcija. Bioskopska premijera filma očekuje se tokom jeseni 2023. godine, a nakon toga će na programima Radio televizije Srbije i Superstar kanala Telekoma Srbija biti prikazana i TV serija "Vazdušni most" od šest epizoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura