Aktuelno iz kulture

Nastavljeno snimanje "Heroja Halijarda": Ekipa se uskoro seli u okolinu Gornjeg Milanovca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2022

-

10:56

Nastavljeno snimanje "Heroja Halijarda": Ekipa se uskoro seli u okolinu Gornjeg Milanovca
Heroji Halijarda, Scott Alexander Young - Copyright Srđan Stevanović

veličina teksta

Aa Aa

U selu Nemenikuće na Kosmaju nastavljeno je snimanje filma "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića. U pripremi je i televizijska serija, a ekipa se uskoro seli u okolinu Gornjeg Milanovca i Čačka gde će tokom leta pasti poslednja klapa ovog velikog projekta.

Film "Heroji Halijarda" je ratna drama o kraju Drugog svetskog rata u Srbiji. U središtu priče je herojski poduhvat spasavanja savezničkih pilota u leto 1944. Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima evakuisano je 508 avijatičara savezničkih snaga, i to se smatra jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija.

Srđan Stevanović

 

"Velika tema, veliki projekat, preko 120 glumaca, preko 100 snimajućih dana i naša snažna ambicija da napravimo jedno ozbiljno umetničko delo, mislim na film, a takođe jednu ozbiljnu i snažnu televizijsku seriju", istakao je Radoš Bajić, reditelj i scenarista.

U senci istorijskih dešavanja je porodična drama. Dva brata se bore na sukobljenim stranama. U glavnim ulogama su Petar Božović, Žarko Laušević, Nikola Rakočević, kao i tridesetak glumaca sa engleskog govornog područja.

Srđan Stevanović

 

"Pored te, na istorijskim činjenicama zasnovane priče ovo je takođe snažna ljudska i porodična priča. Osim što govori o herojstvu, prikazuje i kako rat utiče na obične ljude", rekao je glumac Skot Aleksander Jang.

Film Heroji Halijarda realizuje su u saradnji Contrast Studiosa, RTS-a, Filmskog centar Srbije, Telekoma Srbije i Vlade AP Vojvodine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura