Aktuelno iz kulture

Kventin Tarantino otkrio koji film smatra najboljim svih vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/08/2022

-

18:50

Kventin Tarantino otkrio koji film smatra najboljim svih vremena
AP/Vianney Le Caer - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Kventin Tarantino, ekscentrični filmski reditelj čiji filmovi kao što su "Pretparačke priče" i "Kill Bill" važe za kultne, ima neobičan ukus. 

Nakon što je priznao da voli da gleda "Pepu Prase", u novom izdanju podkasta ReelBlend govorio je koji su njegovi omiljeni filmovi.

Prema njegovom mišljenju najbolji film svih vremena je "Ajkula" Stivena Spilberga.

Ovaj film, snimljen 1975. godine, bio je među prvim blokabsterima Spilberga, osvojio je tri Oskara, a nominaciju za najbolji film izgubio je te godine od filma "Let iznad kukavičijeg gnezda".

Čini se da je majstorska režija Spilberga sasvim dovoljan razlog da Tarantino proglasi ovaj film najboljim svih vremena.

Međutim, reditelj je ipak želeo da ostavi prostora za različito tumačenje njegovog izbora. Naime, u engleskom jeziku za film se koriste dve reči - "film" i "movie". Ne postoji tačno definisana odrednica, ali za filmove koji pretenduju na umetnički kvalitet, više se koristi reč "film", dok se za komercijalna ostvarenja najčešće koristi reč "movie".

Najverovatnije u tom ključu, Tarantino je izjavio sledeće: "'Ajkula' je najbolji film (movie) ikad snimljen. Možda ne i najveći film (film). Ali jeste najveći film (movie) ikad snimljen. Tu su i drugi filmovi (movies) koji mogu da mu pariraju, ali što se tiče filma (movie) nema boljeg od 'Ajkule'", rekao je Kventin Tarantino.

Radeći u video-klubu, Tarantino je od rane mladosti gradio enciklopedijsko znanje o filmovima i posvećeno preporučivao kasete svakoj mušteriji koja je ušla u lokal u kom je radio. 

Još tada je kao veliki filmofil "pekao" zanat i upoznavao se s tim šta čini velike filmske stvaraoce. 

Jednom prilikom je tako otkrio i koje glumce smatra najvećim, a više o tome možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura